Ez történt decemberben

| 2017. január 11. 20:28 | Frissítve:
Anticiklon uralta 2016 utolsó hónapját, a frontok többsége csak legyengülve érte el hazánkat. Sokfelé alig volt mérhető mennyiségű csapadék.

Havazás, viharos szél, erős fagy

A meteorológiai tél első napját a főváros környékén és az ország keleti felében több helyen havazás köszöntötte, igaz csak lepelnyi-1-2 cm hullott. Egy Ukrajnán keresztülhaladó ciklon következtében 2-án viharossá fokozódott az északnyugati szél, 100-120 km/h feletti lökéseket is mértek a műszerek. Eleinte a felhőátvonulásokból egy-egy zápor, hózápor is előfordult. Ezután a fölénk helyeződő anticiklon hatásaként jellemzően derülten, naposan telt a következő két nap, csak északkeleten volt egy-két helyen makacs ködfolt. 4-én virradóra hideg reggelre ébredtünk, -5, -10 fokig, Mihálygergén -12 fokig hűlt a levegő. A csúcshőmérsékletek kevéssel fagypont felett tetőztek. 5-én több helyen (legnagyobb területen az Alföldön) egész nap zúzmarás, ködös és fagyos maradt az idő. A zúzmara téli világot kölcsönzött a tájnak.

 

Ipari havazás, gyors enyhülés, titokzatos felhők

Néhány helyen havat is hozott Mikulás, az ipari területek körzetében ún. ipari havazás alakult ki. Északkelet, illetve délnyugat kivételével egyre több helyen szállt fel a köd és szakadozott fel a felhőzet, az igen erőteljes inverzió kisebb területre korlátozódott. A csipet tél szinte egycsapásra adta át az uralmat a napsütésnek, 8-án a Kendig-csúcson kitavaszodott, 15 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. Eközben a madárfigyelők legnagyobb örömére a Balatonon fehércsőrű búvárt láttak, amely hazánkban nagyon ritkán megforduló madárfaj. 9-én szokatlan mód egy hidegfront hozott sokfelé érezhető enyhülést. Talán éppen ennek a hidegfrontnak köszönhetően a legtitokzatosabb felhőtípus jelent meg Dunakeszi és Szentendre térségében, Undulatus Asperatust fotóztak a szerencsések. 10-én szerte az országban mesésen búcsúzott a nap.

 

Hidegfront, melegfront, keleten kisebb havazás

A következő napon hidegfront érkezett, a kezdetben napos déli tájakon is megnövekedett a felhőzet, megerősödött a szél, pompás napnyugtában volt részünk. 12-én északnyugat felől egyre nagyobb területen csökkent a felhőzet, ugyanakkor viharossá fokozódott a szél, de még aránylag enyhe maradt a levegő. Az Északi-középhegységben látványos felhőformákkal tört be a hideg. A front elvonulását követően napos idő volt jellemző, de már csak alig fagypontig emelkedett a hőmérséklet. 14-én melegfront felhőzete borította be az égboltot, a Dunántúlon eső, ónos eső esett, keleten és északon szállingózott a hó vagy gyengén havazott; a keleti megyékben lepel - 3 cm hullott. Egy drónos felvételnek köszönhetően a magasból vehettük szemügyre a zúzmarás Szigligetet.

 

Szennyezett levegő, zúzmarás köd, hegyekben napsütés

Ezt követően újból megerősödött az anticiklon, ámbár 16-án még többfelé felszakadt a felhőzet, nyugaton és helyenként délkeleten maradt a ború. Ezzel egyidejűleg megemelkedett a szálló por koncentrációja. A zúzmarás ködből csak a Dunántúl északi része és az északi megyék maradtak ki. Később aztán mindössze a hegycsúcsok lógtak ki a ködpaplanból, így az ország csaknem teljes egészén folytatódott az alapvetően szélcsendes (Sopron kivételével), borult, párás, helyenként tartósan ködös idő; időszakosan hószállingózás, ónos szitálás is előfordult. A legtöbb helyen éjjel-nappal fagypont alatti hőmérsékleteket mérhettünk. A Balatonon megkezdődött a jégzajzlás. Az ipari területek közvetlen környezetében napról-napra fehérebbé vált a táj.

 

Anticiklon = hideg légpárna

Észlelőink fotóinak és webkameráinknak köszönhetően a hegycsúcsokról nézhettünk meg a Kárpát-medencét beterítő hideg légpárna hullámzását. A ködtenger alatt tehát mindenütt borult, párás, ködös, fagyos idő uralkodott, csak a napsütötte hegyekben mértek pozitív hőmérsékletet délutánonként. Szórványosan és ismétlődő jelleggel fordult elő hószállingózás, gyenge havazás, ónos szitálás. Sőt 23-án este számos helyen ónos eső esett, az utak és járdák igen csúszóssá váltak, megnövekedett a balesetek száma. Szenteste napján többfelé hullott meglepetés hó a rétegfelhőzetből. A lepelnyi, 1-2 cm-es hónak köszönhetően főként a keleti és északi megyékben fehér karácsonynak örvendezhettek az arra élők. Egy álcázott hidegfront érkezett karácsony első napján, a megélénkülő szél északkelet kivételével felszaggatta a rétegfelhőzetet. Ugyanakkor maradt a borult ég, kisebb eső, szitálás, ónos szitálás többfelé fordult elő, a legtöbb helyen fagypont fölé, 2-6 fokig melegedett fel a levegő.

 

Karácsony második napjára jelentős enyhülés

Karácsony második napjára északkelet kivételével már-már kitavaszodott, a napsütés hatására 9-13 fok közé kúszott fel a hőmérő higanyszála; a ködös és felhős északkeleten viszont csak 0-3 fokot mértek. 27-én egy hidegfront mérsékelte az enyheséget, megerősödött, viharossá fokozódott az északnyugati szél, északkeleten hózáporok alakultak ki. A következő nap reggelén, délelőttjén az Alpokalján volt havas eső, havazás, a Kőszegi-hegységben 10 cm hó hullott; később a napsütés után délkeleten alakult ki helyenként hózápor. A hónap, illetve 2016 utolsó napjai alapvetően napos idővel teltek, csak egészen kis körzetekben maradt meg az éjszaka képződött köd. A ránk helyeződő újabb erős anticiklon „alatt” erősödött az éjszakai lehűlés, napközben sem volt több +1, +5 foknál. A Balatonon jéghullámok varázsolták gyönyörűvé a partot.

 

Végezetül egy csokor 2016 december legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 december


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak