Ez történt decemberben

| 2016. január 8. 13:30 | Frissítve:
Tökéletesen eseménytelen volt 2015 utolsó hónapja, végig egy anticiklon határozta meg időjárásunkat, egy-egy gyenge front érintette hazánkat.

Gyenge frontok

A hónap első napján egy gyenge hidegfront vonult át felettünk, a megnövekvő felhőzetből szórványosan záporok fordultak elő, északon megerősödött a szél. Másnap átmenetileg sokfelé felszakadozott, majd délnyugat ismét megvastagodott a felhőzet, melegfront érkezett. Ezután anticiklon erősödött meg. Ennek megfelelően a legtöbb helyen bezárult a felhőzet, mindössze a magasabb hegycsúcsok lógtak ki a rétegfelhőzetből. A pécsi TV-tornyon elhelyezett kameránk segítségével megtekinthettük a ködtenger hullámzását. A párás, ködfoltos idő ellenére az átlagosnál legalább 2-3 fokkal melegebbet mérhettünk.

 

Novemberi szürkeség

9-ig gyakorlatilag nem történt érdemi változás, folytatódott a borult párás, helyenként ködös idő. Lassacskán a hegycsúcsaink sem lógtak ki a rétegfelhőzetből, sőt elszórtan szitálás, a hegyekben ónos szitálás is előfordult. Az éjszakai és nappali hőmérsékletek között alig volt változás, csak kevés helyen fagyott. 10-én reggelre vékony hólepel fedte be a Kékestetőt. Ekkor nyugaton felszakadozott a felhőzet, néhány órára kisütött a nap. Sok helyen azonban ebben a hónapban még egyáltalán nem volt napsütés.

 

Egyre vastagabb rétegfelhőzet

Másnap a Dunántúlon sokfelé napos idő volt, másutt maradtak a felhők, pára és köd. A Dunántúlon is csak egy nap erejéig élvezhettük a napsütést, a következő napoktól ismét országszerte felhős, párás, helyenként tartósan ködös lett az idő, csak 13-án a keleti határ közelében és az Észak-Dunántúlon mutatta meg magát a nap. Szitálás is előfordult. A decemberi csillaghullás maximumát csak nyugaton engedélyezték az égiek, hogy láthassuk. A napok előrehaladtával egyre inkább bizonyossá vált, hogy idén is elmarad a fehér karácsony. Az éjjeli és nappali hőmérsékletek egyaránt fagypont körül voltak. Ahol azonban felszakadozott a felhőzet a -5, -7 fokig hűlt a levegő egy-egy éjszaka, míg napközben 5-9 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

Hó nélküli karácsony

A negyedik adventi hétvégén sem történt említést érdemlő változás. Továbbra is egy nagy kiterjedésű anticiklon határozta meg időjárásunkat. Emiatt a frontok elkerülték hazánkat, a gyenge légmozgásban országszerte megülepedett a rétegfelhőzet, sok helyen köd képződött. Elszórtan szitálás, néhol ónos szitálás is előfordult. Csak 19-én a Nyugat-Dunántúlon szakadt fel átmenetileg a felhőzet, arra 10 fokig emelkedett a hőmérséklet. Nem csak nálunk, hanem Európa döntő hányada hó nélkül maradt karácsonykor. Sokfelé az ebben időszakban megszokottól legalább 5-8 fokkal mértek többet.

 

Egynapos tavasz

Az alacsony felhőtető magasságnak és egy erősebb napkitörésnek köszönhetően 20-án sarki fényt lehetett látni a Kékestetőről. Miután a korábbi évek karácsonyaira rövid visszatekintést nyertünk egy csipetnyi téli hangulattal örvendeztet meg észlelőnk a Bükkből. 22-én és 23-án előbb a Dunántúlon, majd a déli megyékben szakadozott fel a rétegfelhőzet. Ezeken a helyeken ízelítőt kaptunk a tavaszból, a hőmérsékletek ugyanis 10-15 fokig emelkedtek. Ezután azonban ismét a köd és ború lett meghatározó, ismét csak az 500-600 m-nél magasabb hegycsúcsok lógtak a ki ködpaplanból.

 

Száraz, hideg levegő söpörte ki a ködöt

Ebben a helyzetben 28-án kezdődött változás, ekkor a Dunántúlon többfelé felszakadozott felhőzet, arra helyenként a 10 fokot is meghaladta a legmagasabb nappali hőmérséklet. 29-től északkelet felől hideg, száraz levegő érkezett, ezért az ország keleti felében is kisütött a nap. 2015 csaknem mindenütt derült, ám hideg idővel búcsúzott, a maximumok fagypont körül maradtak. Az utcán szilveszterezőket -6, -11 fokos hideg fogadta. A hosszan tartó ködtenger legszebb fotóit egy képriportba gyűjtöttük össze.

 

Végezetül válogatás december legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 december


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak