Ez történt novemberben

| 2017. december 6. 9:31 | Frissítve:
Fokozatosan fordultunk át a télbe; előbb a hegyekben, majd síkvidéken is hullott hó.

Fátyolfelhők, pára-és ködfoltok

Utolsó őszi hónapunk nagyobbrészt napos idővel kezdődött, északon volt több felhő. 2-án aztán egy gyenge hidegfront hatásaként erősen megnövekedett a felhőzet. A fátyolfelhők játékának köszönhetően halojelenség színesítette az égboltot. Később észak felől szórványosan alakult ki kisebb eső, amely a következő nap délen is megszűnt. 4-én és 5-én virradó éjszaka ködfoltok képződtek, azonban a legtöbb helyen napközben felszállt a pára. Sokfelé 14-16 fokos csúcshőmérsékletek mérhettünk. A NASA közleményéből kiderült, hogy 30 éve nem volt ilyen kicsit az antarktiszi ózonlyuk.

 

Napsütés kontra frontrendszer

6-án és 7-én is a reggelre képződő pára-és ködfoltok felszállását követően döntően napos volt az idő. A Nyugat-Dunántúlt azonban egy gyengülő frontrendszer érte el, arra a borult égboltból sokfelé esett az eső és több fokkal hűvösebb volt a napos területekhez képest. Ebből a frontrendszerből az Alpokban méteres hó hullott. A novemberi napsütésben észlelőink számos szép fotóval gazdagították képtárunkat. Ezután az ország középső és keleti vidékein is erősen megnövekedett a felhőzet, de csak elszórtan alakult ki kisebb eső. A több helyen fagyos éjszakák megenyhültek, a nappali felmelegedés pár fokkal alább hagyott.

 

Ködtakaró, a hegyekben hó

A ködtakaróból kiemelkedő tanúhegyek lehengerlő látványt nyújtottak. Átmenetileg több-kevesebb időre mindenütt kisütött a nap, majd 12-én egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerültünk és már csak északkeleten volt napsütés. Eleinte csak északon, majd estétől egyre több helyen alakult ki eső, mutatóban a hegyekben hó is hullott, illetve 13-án megerősödő szél kíséretében a Dunántúlon havas eső is előfordult. Másnap északon kiderült, délen borult maradt az ég, de számottevő mennyiségű eső már itt sem volt. 15-én virradóra még több helyen felszakadozott a felhőzet, sokfelé -2 és -7 fok közé csökkent a hőmérséklet.

 

Köd, lepelnyi hó a Kékesen és északkeleten

A hónap második felének elejére az északkeleti határ kivételével borultságig növekedett a felhőzet, számtalan sejtelmes novemberi fotót kaptunk észlelőinktől. 17-én egy gyenge hidegfront következtében többfelé alakult ki kisebb eső, a front mögött fokozatosan egyre hidegebb levegő érkezett a magasban. Holle anyó Kékestetőre látogatott, rövid időre kifehéredett a csúcs. Északnyugat felől egyre több helyen bújt elő a nap, a következő két napon az időnként erősen megnövekvő felhőzetből elszórtan zápor, havas eső, hózápor alakult ki. A helyenkénti ködös reggeleket többé-kevésbé napsütéses nappalok követték. 20-án hajnalra északkeleten lepelnyi hó hullott, később sokfelé megerősödött az északnyugati szél.

 

Északkelet kivételével jelentős enyhülés

Másnap hajnalban egy melegfront következtében fordult elő csapadék, rövid időre fehérbe öltöztek hegycsúcsaink. 22-én az ország nagy részéről távoztak a felhők, csupán északkeleten maradt felhős az ég, párás a levegő; sok helyen 13-16 fokig melegedett fel a levegő. Eközben arról adtunk hírt, hogy szakemberek szerint a téli szezonban súlyosabb influenzajárvány jöhet. Ezután aztán egyre több helyen maradt meg az éjszaka képződött köd, igaz még 23-án délnyugaton főnszél okozott tavaszias meleget, 16-17 fokot. A nyirkos, borús tájakon azonban csak 5-7 fokot mértek. A köd játéknak köszönhetően Prédikálószéken ködív jelent meg. Az egyhangúvá váló időnek 25-én este egy hidegfront vetett véget, este egyre több helyen eredt el az eső.

 

Megérkezett a tél

Sőt a következő napon a magasabb hegycsúcsokon, a Mátrában és a Bükkben havazás váltotta fel az esőt; északkeleten esett a legtöbb. Többfelé megerősödött az északnyugati szél. Napnyugta idejére aranylott a Dunakanyar. 27-én keleten is felszakadozott a felhőzet, az ország nagy részén napos idő volt. A derült ég alatt az ősz leghidegebb reggelére ébredtünk, -3 és -8 fok közé hűlt a levegő. Fátyolfelhősödés kezdődött, majd egy mediterrán ciklon megvastagodó a felhőzete miatt beborult az ég. 29-én délnyugat felől csapadék érkezett; nyugaton és északon havazás kezdődött, másutt havas eső, keleten és délen eső esett. Az ősz utolsó napjára a magasabb hegyvidékeken 20-25 cm-es hóréteg alakult ki.

 

Végezetül egy csokor 2017 november legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 november


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak