Ez történt januárban

| 2018. február 6. 15:00 | Frissítve:
Több melegrekord is született 2018 első hónapjában, két hullámban hullott hó.

Enyhe, felhős idő

Felhős, esővel tarkított napokkal indult 2018, ugyanakkor a sokéves átlaghoz képest több fokkal enyhébb volt idő volt. A gyenge eső 2-án keletre korlátozódott. Webkameránkon keresztül megfigyelhettük ahogy Pécs fölé úszott a köd és csak a magasabb pontok lógtak ki belőle. 3-án néhány órára többfelé kisütött a nap és csak délutántól növekedett meg a felhőzet, estétől szórványosan gyenge eső alakult ki. A szokásosnál lényegesen melegebb időben számos kora tavaszi növény bontotta szirmait, sőt Zalában kivirágzott a repce. 5-én a borús keleti, északkeleti országrész kivételével 10-14 fokos csúcshőmérsékletet mértek, de északkeleten sem volt hidegebb 6-7 foknál.

 

Melegrekordok, Mohácson 17,7 fok

A melegedés tovább folytatódott. 6-án és 7-én is rekord meleg volt az éjjel, utóbbi napon 10,2 fokos minimumot mértek Dunaújvárosban. Mindkét nap a napi melegrekord is megdőlt, szintén az utóbbi napon Mohácson 17,7 fokos maximum hőmérsékletet rögzítettek. Meteorológusunk videós összeállításából megtudhattuk miért nincs tél. A „csúcsmeleg” ezzel véget ért, igaz 8-án még megdőlt a fővárosi legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja, ekkor Budapest belterületén 7,2 fok volt a minimum. A napról-napra csökkenő hőmérséklet mellett egyre nagyobb területet hódított a felhőzet, sőt pára-és ködfoltok is megjelentek. Elszórtan gyenge eső is előfordult, 10-én sáros eső esett. Eközben az olasz-francia-svájci háromszögben az Alpokban 2-2,5 m hó hullott.

 

Több helyen havazott

Folytatódott a túlnyomóan borongós, párás, helyenként ködfoltos idő. 12-én csak délen, majd másnap többfelé volt eső, estétől havas eső, havazás. A hideg levegő kelet felől újabb hullámban szivárgott be. 14-én egy összeáramlási vonalban a középső területeken még további hószállingózás, gyenge havazás volt, helyenként 10 cm hó hullott. Másutt több-kevesebb időre kisütött a nap. A hónap közepére a legtöbb helyen ismét borultságig növekedett a felhőzet, délen szállingózott a hó vagy gyengén havazott; északkeleten kevés időre előbújt a nap. A fagyos levegő lehetővé tette a meleg által megviselt sípályáink hóágyúzását, újra kinyitott Eplény.

 

Zivataros ébresztő, ónos eső

16-án többfelé havazással kezdődött a nap, majd délen ónos esőbe váltott a csapadék halmazállapota, a napos délnyugati tájakon 8-10 fok közé szökött fel a hőmérséklet. A következő nap reggelén délen zivatarok gondoskodtak az ébresztésről, a déli határhoz közeli sávban 20 mm eső esett, északabbra ónos is előfordult. Az átmeneti napos napot tüzes napnyugta zárta. Beszámoltunk arról is, hogy Nyugat-Európában Frederike komoly erővel tombolt, míg Ausztriában egy érdekes időjárási jelenséget, havas forgószelet videóztak. 20-án északon hózáporok, délen táncoló ködfelhők indították a napot, később észak kivételével napsütéses időt élvezhettünk, sokfelé 6-9 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Felhasználónk a Siklós felett örvénylő ködről készített látványos drónos videót.

 

Északon havazás, majd melegedés

21-én egy ciklon felhőzetéből a Dunától keletre sokfelé havazott, a déli megyékben havas eső esett. Északon, Észak-Alföldön 6-9 cm-es hóréteg gyűlt össze a nap végére, a közlekedésben nem okozott fennakadásokat a hó. A következő nap több-kevesebb időre mindenütt kisütött a nap, Kelvin Helmholtz felhők jelentek meg az égbolton. 23-án a Dunántúlon és a Duna–Tisza közén elszórtan volt hószállingózás, amely délutánra megszűnt. A délnyugatira forduló szél 24-ére a Dunántúlon 6-10 fok közé melegítette a levegőt, ugyanekkor északkeleten gyengén havazott. Másnap délnyugaton helyenként 11-12 fokig kúszott fel a hőmérséklet, ekkor mindenütt napsütéses idő volt. 2018. év 3. hetében megkezdődött az influenzajárvány hazánkban.

 

Rekord közeli meleg, lencse-és hullámzó felhők

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának beszámolója szerint visszatért a farkas a Börzsönybe. Az átlagosnál melegebb idő kitartott egészen január végéig. Nyugaton és északkeleten voltak tartósan felhős, olykor ködös tájak, másutt a több-kevesebb fátyolfelhő mellett a napsütés volt meghatározó. 28-án az Alpokalján látványos lencsefelhők koronázták meg a napnyugtát. Másnap nyugaton 16-18 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála, sokfelé 10 fok felett tetőztek a hőmérsékletek. 30-án megerősödő északnyugati széllel hidegfront vonult át, kisebb záporok csak északon alakultak ki, napkeltekor többfelé vörösben izzott az ég, helyenként szivárványt lehetett látni. A hónap utolsó napján hullámzó felhők jelentek Észak-Magyarország felett.

 

Végezetül egy csokor 2018 január legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2017 január


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak