Ez történt januárban

| 2017. február 9. 1:06 | Frissítve:
Több, mint 30 éve nem volt olyan hideg a január, mint idén. Éjjelente -20 fokok sem voltak ritkák, teljesen befagyott a Balaton.

Csökkenő hőmérséklet

Újév első két napja a kettősségről szólt; a borult, párás, ködös, fagyos tájak mellett napsütötte területek is előfordultak, ahol a hőmérséklet elérte a 2-7 fokot. A korábbi időszak fagyainak hatására jégcsodák keletkeztek tavainkon és folyóinkon. Országszerte jelentős mértékben megemelkedett a szálló por koncentrációja, több nagy városban is veszélyessé vált a levegő minősége. 3-án és 4-én is egy-egy hidegfront vonult át felettünk. A megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan hózáporok alakultak ki, utóbbi napon kifehéredett a Dunakanyar, de északkeleten is hullott néhány centiméter. Az erős szél jégtorlaszokat emelt a Balaton partján. 5-én este aztán egy markáns hidegfront érkezett; nyugaton, keleten, majd a középső részeken is hózáporok alakultak ki. Egyre több helyen megerősödött az északi, északnyugati szél, de a tavaink jegére lépni tilos volt.

 

Sarkvidéki hideg, viharos szél, Tésán -28,1 fok

Az erős, viharos erejű északi széllel a következő napokban tovább folytatódott a sarkvidéki eredetű légtömeg beáramlása hazánkba. Eközben bemutattuk az első panorámavideónkat. Stábunk az erős nappali fagyok közepette lefotózta a jég és szél nászát a Balatonon. A nappali maximumok általában -7 és -12 fok között alakultak, éjjelente pedig egyes helyeken -20 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A kemény mínuszoknak köszönhetően 7-én megnyílt a Velencei-tavi korcsolyapálya Agárdon. Számos európai országban is tombolt a kemény tél; nagy havazásokkal, sokfelé bőven -20 fok alatti hőmérsékletekkel. 8-án virradóra az országos és fővárosi minimum-rekord is megdőlt; Tésán -28,1 fokot, Ferihegyen -18,6 fokot regisztráltak a műszerek. Ugyanekkor nyugaton 8-10 cm-nyi hó hullott. Az extrém hidegben havat gyártottuk forró vízből. A Szegedi Fotóklub tagja is lencsevégre kapták a jeges Balatont. 9-én a megnövekvő felhőzetből előbb keleten, majd másutt is szállingózott a hó. A Dunai jégzajlásról egy drónos videót mutattunk be. Olvasóink és Észlelőink sok jeges, csodás képpel ajándékoztak meg minket, amelyről készítettünk egy képes összefoglalót is. 10-én a Dunán teljes hajózási tilalmat rendeltek el.

 

Újabb téli támadás, északon 30 cm hó

Az Országos Epidemiológiai Központ influenzajárványt hirdetett. A 11-ei alapvetően napos időt 12-én virradóra melegfront váltotta, az északnyugati, északi és északkeleti országrész kifehéredett, 3-6 cm hó hullott. Később kevés időre előbújt a nap, a Dunántúlon megenyhült az idő. A frontrendszer hidegfrontja is még aznap megérkezett. Északon és északkeleten tartós havazás vette kezdetét. 13-án az ország más részein ónos eső, havas eső, délen és délkeleten eső esett. Délutántól lassan egyre több helyen váltott havazásba a csapadék, délkeleten és keleten azonban egészen késő estig eső esett. Északon 30 cm hó hullott. A Dunakanyarban jelentősen lelassult a közlekedés a havas utak és sűrű havazás miatt lecsökkenő látástávolság miatt. Szlovákia felé kamionstopot rendeltek el a hatóságok. Baranyából hózivatarról kaptunk jelentéseket. A befagyott tavak folyók jegére lépést kizárólag a kijelölt helyeken engedélyezték, máshol életveszélyes volt jégre lépés. A havas idő sokakat mozgatott meg, tömegek keresték fel sípályáinkat. Ugyancsak sokak a szánkózást választották.

 

Befagyott Balaton, -25 fok

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Göncruszka víztornyát az erős fagy szétrepesztette. 16-án a déli országrész fölé egy ciklon felhőzete sodródott, délen havazott vagy szállingózott a hó, Sellyén több, mint 10 cm hó hullott; másnap fokozatosan maradt abba a havazás. A befagyott Balatonról drónos felvételeket mutattunk meg. Megnéztünk milyen az amikor térdig, sőt derékig ér a hó; túráztunk a Bihar-hegységben. Egy anticiklon húzódott térségünk felé, a derült, hófödte tájakon -20 fok alá csökkent a hőmérséklet, 20-án reggel Mihálygergén -25 fokot mért Észlelőnk. Napközben a zord éjszakákhoz képest aránylag kellemes értékekre, +1 és -4 fok közé kúszott fel a hőmérő higanyszála. Előbb északkeleten, majd délkeleten voltak tartósan ködös, borult körzetek. A befagyott Dunában ezúttal a köd folyt.

 

Kemény mínuszok, köd, szmogriadó

21-én többfelé bújt elő a nap, a következő napoktól azonban már borult, ködös idő volt meghatározó. Kisebb területen maradt szakadozott a felhőzet vagy szállt fel a köd. 23-án és 24-én a faágakra és vastag zúzmara rakódott le, csak lassan ritkult a köd. Utóbbi napon Dunaharasztinál megmozdult a föld. Országszerte erősen szennyezetté vált a levegő, több nagy városban szmogriadót rendeltek el, Budapesten és Szegeden korlátozták az autóforgalmat, utóbbi városban ingyenessé tették a tömegközlekedést. A jégtorlaszok miatt a Duna szerbiai gombosi szakaszán 2,5 m-t áradt a folyó.

 

Javuló levegőminőség, kristálytiszta hegycsúcsok

30-ig nem történt érdemi változás, azaz az anticiklon alatt konzerválódott a hidegpárna. Ennek megfelelően túlnyomóan borult volt az ég, kisebb körzetekben – főként északon – szakadozott fel a felhőzet. A hófödte tájakon -15, -22 fokig hűlt a levegő, ugyanakkor ahol kisütött a nap -2, +3 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, másutt délután sem volt több -4, -7 foknál. Az északkelet felől beáramló hideg levegő hatására javult a levegő minősége, 27-én visszavonták a szmogriadót. A ködtenger fölé emelkedő hegycsúcsokon szikrázó napsütés volt, a Tátra hófedte csúcsai is tisztán kivehetőek voltak. A hónap utolsó napján egy hideg légörvény bontotta meg a ködtengert, a magasban enyhe léghullámok érkeztek, az ország középső és déli tájain ónos eső kezdett el esni, északon havazott.

 

Végezetül egy csokor 2017 január legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 január


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Tavaly ilyenkor hóval érkezett a lehűlés Egy évvel ezelőtt sem volt melegünk, akkor a lehűléshez a hegyekben még havazás is társult.
  • 3 éve ilyenkor Bánkúton 87 cm, a Kékesen és a Nagy Hideg-hegyen 45 cm-re hízott a hóvastagság. Áramszünet és útlezárások is jártak a 2017-es áprilisi havazáshoz.
  • Ez történt januárban Hidegpárna alakította időjárásunkat január nagy részében, csak az ipartelepek környékén havazott, majd a hónap végére frontok érték el hazánkat.
  • Videó a január búcsúztató naplementéről Így festett 2020 januárjának utolsó naplementéje webkameráink felvételein, melyekből látványos összeállítást készítettünk.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |