illusztráció illusztráció

Ez történt júniusban

Heves zivatarok és sok felhőszakadás jellemezte a nyár első hónapját, többször frissítette hidegfront a levegőt, majd lassú melegedéssel tértek vissza a 30 fokok.

Zivataros de meleg kezdet

Június 1-jén a nyugati országrészben peremfelhős zivatarok indították a nyarat, rákövetkező napon a középső országrész sem maradt ki a zivatardömpingből, többfelé jégeső pusztított, Békés és Bács-Kiskun megyében tubát is fotóztak. A napot a fővárosban és környékén is gyönyörűen kirajzolódó dupla szivárvány, máshol mammatus felhők koronázták. A hónap második hetében sem telt el nap, hogy ne pattantak volna ki zivatarok, hétvégére az első pár fokos lehűlés is megérkezet, végetvetve a strandidőnek. Többfelé közel 40 mm csapadék zúdult le rövid idő alatt, szabadhídvégi automatánk csak a szerdai napon 67 mm-t mért. A Balatonnál brutális légzuhataggal kísért szupercella is kialakult. Szombatra virradóan beköszöntött az ítéletidő. A viharos, néhol 100 km/órás szél komoly károkat okozott, a felhőszakadások pedig többfelé elárasztották a települések utcáit. Vaskút és Kiskunhalas településeken 80-nál is több mm csapadék esett, mely meghaladja az egyébként is legcsapadékosabb hónapnak számító június havi átlagot. Vasárnap Heves közelében újabb tubát fotóztak.

illusztráció

illusztráció

Felhőszakadás és front

Június 11-én, hétfőn éjjel egy ritka blue jet villámról kaptunk fotót, hajnalban pedig vörös lidércek jelentek meg a zivataros égen. Mindeközben az éjjel folyamán villámárvíz sújtott a Bükk térségében, Bánkúton 173 mm csapadék esett. Kedden Sopron térségét tarolta el egy szupercella, melyet több másik is követett, szintén a Dunántúlon, jéggel borítva be több települést. A nyugatról érkező zivatarok az éjjeli órákra érték el a középső országrészt, köztük a főváros térségét is, majd északkelet felé átszelték az egész országot. 13-ára már újra 30-35 fokos hőség tombolt, a Tisza-tó környékén tevékenykedő zivatarból azonban egyszerre két felhőtölcsér is lenyúlt, majd este északnyugatot érte újabb felhőszakadás
15-én kelt legkorábban a nap az évben, estére pedig - főként Békés megyét érintő - peremfelhős zivatarok érkeztek. Rákövetkező csütörtökön, 21-én a leghosszabb napot is magunk mögött hagytuk, illetve egy hidegfront szelte át az országot az esti órákban, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért.

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

Felhők és légköroptika

A front elvonultával hullámfelhők, helyenként Undulatus asperatusok alakultak ki 22-én, a délelőtti órákban. Estére pedig a kelet felé távolodó felhőknek a lemenő Nap sugarai kölcsönöztek különleges színeket. Azt is megtudhattuk, hogy bár a radar azt mutatta, miért nem esett mégsem az eső. A napokban többször is éjszakai világító felhők tűntek fel az égen. Vasárnap szép lencsefelhőket lehetett megfigyelni, hétfőn, 25-én pedig a záporokat, zivatarokat követően a lemenőfélben lévő nap sugarai az esőcseppeken megtörve több helyen is szivárványokat eredményeztek. A szomszédos országok hegyvidékein helyenként 20 centi hó esett. 26-án naphaló és horizontális ív ragyogtak fel az égen, majd rákövetkező nap is égi tünemények tűntek fel szerte az országban. Ezen a napont volt a legtovább világos az évben.

Szerdán egy újabb front után a tavalyi meleget hiányoltuk, és a csütörtöki nap sem telt el záporok, zivatarok kialakulása nélkül. 29-én szinte a teljes országon végigsöpörtek a viharok, majd egy nyugodt nappal, ám 30 fok alatti hőmérsékletekkel búcsúzott a június, még egy tűzgömb is felragyogott az égen.

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

Végezetül 2018 júniusának legszebb és legemlékezetesebb fotói közül válogattunk:

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

A számtalan fotót ezúton is köszönjük minden Észlelőnknek!

« 2017 június

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés