Ez történt júniusban

| 2017. július 4. 12:49 | Frissítve:
Az átlagosnál melegebb júniust hagytunk magunk mögött, rendszerint viharok hoztak felfrissülést a kánikulában.

Irány a strand

Rekord enyhe idővel indult a 2017-es nyár, ugyanis Budapesten csak 21,3 fokig csökkent a hőmérséklet. A meleg idő hatására a Balaton strandolásra alkalmassá vált, Siófoknál 24 fokos vízben lehetett fürdeni. A kevés gomolyfelhőből kevés helyen alakult ki zápor vagy zivatar, erős volt az UV-sugárzás. A csúcshőmérséklet több helyen átlépte a 30 fokot. 4-én egy érintőleges hidegfront labilizálta a légkört, nyugaton és északon zivatarok pattantak ki. A frissítő zivatarokat színpompás szivárványok követték. A front említést érdemlő változást nem hozott, maradt a meleg.

 

Zivatarok és tiszavirágzás

A következő immáron erősebb hidegfront két nap múlva érkezett. Előbb a Dunántúlon voltak látványos zivatarok, majd keleten egy zivatarlánc is kialakult. Az északkeleti harmadban többfelé jelentős mennyiségű eső esett, délen és keleten villámokkal búcsúzott a nap. 8-án Szegednél, a Maros torkolatnál a szerencsések az intenzív tiszavirágzásnak lehettek részesei. 10-én egy gyengébb hidegfront miatt szórványosan, főként a keleti országrészben alakultak ki záporok, zivatarok. Budapest felett az egyik legkülönlegesebb felhőfajta, az Undulatus asperatus jelent meg. Több helyen a naplementében szivárványok tették emlékezetessé a napot.

 

Kánikula, erős UV-sugárzás

A nyári erőteljes, magasan delelő napsütésben 9-es UV-t rögzítettek a szakemberek Siófokon, 1969-ban kezdett mérések óta sosem volt ennyire kevés az ózon felettünk. Döntően anticiklon határozta meg időjárásunkat, de 12-én este egy legyengült hidegfront nyomán Szombathelyre egy szupercella érkezett. A front érdemi változást nem hozott, néhány fokkal mérséklődött a kánikula, 14-én mindenütt 30 fok alatti csúcshőmérsékleteket mértek, néhány helyen voltak záporok. 15-én este a csillagfényes éjszakában egy tűzgömb húzott át az északi égbolton, amelyet többen láttak és webkameráink megörökítettek.

 

Hűvös, szeles, esős hétvége

16-án, illetve a rá következő hétvégén változékonnyá vált időjárásunk, egy hidegfront érkezett, majd egy hidegcsepp kedvezett a felhőképződésnek. Az előbbi napon a front mentén Baranyában hullámzó felhők, azaz undulatus asperatus jelent meg. 17-én és 18-án átlag alatti hőmérsékleteket mértünk, többfelé 25 fok sem volt a maximum, az élénk vagy erős szél tovább rontotta hőérzetünket. Összességében több helyen voltak záporok, zivatarok. 19-től határozott melegedés kezdődött, egyre inkább 30 fok fölé melegedett fel a levegő, 20-án helyenként már közel 35 fokot mértek.

 

Hőségriasztás, heves zivatarok

21-én hajnalban az ország számos pontjáról éjszakai világító felhőket lehetett megfigyelni. Egy gyenge hidegfront miatt ezen a napon szórványosan zivatarok pattantak ki, a Kecskemét-Szeged sávban szupercellából hullottak nagyobb jégdarabok. Hőségriasztást rendeltek el, amely 27-én meghosszabbításra került. Szórványos jelleggel 23-án zivatarok hoztak átmeneti felfrissülést a hőségben; Baranyában, Csongrádban és északkeleten is jégeső kísérte a viharokat. Az erős kifutószél faágakat tört le. 24-én túlnyomóan napos idő volt, csupán este nyugatra érkeztek zivatarok, pár fokkal mérséklődött a meleg. 25-én több helyen már reggel záporok, zivatarok indították a napot, amelyek gyengülve kelet felé mozogtak. Délutántól aztán jött a második hullám, ekkor azonban már heves zivatarok is kialakultak. Sokfelé igen látványos peremfelhővel csapott le a vihar; erős szél és felhőszakadás volt legfőbb kísérőjelenség, de néhány helyen nagyobb jégdarabok is hullottak. A Balaton partján felengedett meteorológiai ballonunk elképesztő felvételeket rögzített a peremfelhős zivatarról.

 

Szórványos zivatarok, levendulavirágzás

A következő napon kelet felé távoztak záporok, zivatarok, számottevő mennyiségű csapadék nem esett. Az időnként megnövekvő felhőzet mellett napossá vált időjárásunk, kevés helyenként alakult ki zápor. A talaj közelében veszélyes mennyiségű ózon halmozódott fel. A lilába borult Vodicai Levendulásról észlelőnk jóvoltából képriportban számoltunk be. 28-án a kezdeti napos időt követően egyre több helyen megnövekedett a gomolyfelhőzet. Délutántól délnyugat felől zivatarok lépték át határt, amelyek kora este a fővárosba is meghozták a felfrissülést; az egyik cella szupercellává nőtte ki magát. A zivatarok felett vörös lidércek jelentek meg. A néhány milliszekundumig látható magaslégköri jelenséget a Husor-2 videó meteoros kamera kapta lencsevégre. 29-én a Dunától keletre, majd az északi megyékben követték egymást a zivatarok. Egy-két erősebb zivatar volt, Nagylaknál fák dőltek ki, háztetők rongálódtak meg a viharban. A hónap utolsó napján délutántól délnyugat felől eredt el az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordult. A felvonuló fátyolfelhőkön halojelenség jelent meg.

 

Végezetül egy csokor 2017 június legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 június


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak