Ez történt júliusban

| 2019. augusztus 4. 14:37 | Frissítve:
Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Rekkenő hőséggel köszöntött be második nyári hónapunk, többfelé a 35 fokot is meghaladta a csúcshőmérséklet.

Maximum hőmérsékleti értékek július elsején

Északnyugat felől viszont hamar megérkezett a lehűlést hozó hidegfront. Nálunk csak néhány zivatar kísérte átvonulását, tőlünk északnyugatra viszont komoly viharok tomboltak, Csehországban több települést teniszlabda nagyságú jég vert el.

3-án hajnalban éjszakai világító felhők csillantak fel az északi horizont fölött. A száraz idő következtében ugyanezen a napon 5 megyében tűzgyújtási tilalom elrendelésére került sor.

Webkamerák: Prédikálószék (Pilisi Parkerdő)Széchényi-hegy (Antenna Hungária Zrt.)

4-én, csütörtökön az ország déli felén sokfelé borongós, esős időben volt részünk, északabbra viszont inkább csak fátyolfelhők szűrték a napsütést, sokfelé naphaló rajzolódott az égboltra.

Fotók: Hnetunde /Jászjákóhalma/ és Szerkesztőségünk /Budapest/

Hidegfront, szupercella délkeleten, majd hidegrekordok

5-én és 6-án újra melegebb légtömegek érkeztek, majd 7-én egy markáns hidegfront érkezett, ezt követően több mint 10 napig nem tért vissza a kánikula. Délkeleten szupercella söpört végig felhőszakadással és jégesővel kísérve, a vihar fákat döntött ki, autókat, kamionokat is felborított. A kárpátaljai Szürte település közelében tornádó alakult ki.

Fotó: Bllsndr és Sebestyén Attila /Békéscsaba/

Fotó: Ezsiák Bea /Csanádapáca/

9-én, a napfelkeltét követően undulatus asperatus felhők hömpölyögtek az égen, főként a főváros és Pest megye körzetében.

10-én hajnalban Gagyvendégin 3,5 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezzel új hidegrekord született. A hideg légtömeg a környező országokban is kifejtette hatását, a Tátra és Erdély magasabb pontjain még is esett. 12-én hajnalban Zabar újabb hidegrekordot állított be, aznap ott 3,8 fokig hűlt a levegő.

Olaszországot és Görögországot mindeközben heves viharok tarolták le, előbbi helyen volt, ahol 12 centis jégdarabok hullottak az égből.

Fotó: Szűcs Csaba /Rimini/

Az időjárási események közepette legújabb fejlesztéseinkről is beszámoltunk, Győrben és Mezőgyánon is telepítésre kerültek legújabb radarjaink.

12-én délután nyugaton vált aktívvá a légkör, főként Vas megyében több szupercella is lecsapott. A viharok látványos peremfelhőzettel érkeztek, Káld térségére komoly jégeső zúdult.

Másnap folytatódott a zivataros időjárás, immár szerte az országban. Újfent peremfelhős zivatarok alakultak ki. Az egyébként sem túl meleg időben a viharok ezúttal hideget hoztak felfrissülés helyett. Jégeső is több helyen kísérte a cellák vonulását.

Fotók: Bordenes94 /Báránd/ és Fkkaba /Kaba/

Nagykanizsa a felhőszakadást követően:

Fotó: Farkas58

Kamera üzemeltetője: Pilisi Parkerdő

Még ugyanezen a napon Kiskunfélegyházánál méretes tuba örvénylett, Biatorbágynál pedig kisebb földrengést mértek a műszerek.

Ifj. Serfőző József felvétele

16-án éjjel részleges holdfogyatkozásban volt részünk, észlelőink is sok szép fotót készítettek a csillagászati jelenségről.

Fotók: Szabó Bálint /Szeged/ és Bman /Jászjákóhalma/

Eközben arról is hírt adtunk, hogy rekord meleget mértek Kanada legészakibb településén. Az északi szélesség 82,5. fokán található Alert nevű településen 21,0 fokig melegedett a levegő, így több mint 60 éves rekord dőlt meg.

A közeledő kánikulai időszakot 18-án jégesővel kísért zivatarok előzték meg, az Északi-középhegységben zivatarlánc is kialakult.

Zivatarlánc radarképünkön július 18-án délután 6 órakor

Fotó: Metmelcsi /Domoszló/

Kamera üzemeltetője: Tourinform Gyöngyös

A viharok elvonulását követően pedig pompás szivárványok ékesítették a keleti égboltot.

Fotók: Mátyási Béla /Miskolc/ és Gabyyca /Eger/

Esztergomra a naplementében szakadt rá az ég, erről látványos videó is készült:

Pinter-fair Kft által Esztergom-Vaskapun üzemelő kameránk felvétele

Visszatért a kánikula

A következő napokban fokozatosan visszatért a kánikula, ám a napsütés nem volt zavartalan, elszórtan záporok, zivatarok alakultak ki a megnövekvő gomolyfelhőkből. 21-én egy súroló hidegfront mentén zivatarlánc alakult ki, mely a Felvidéktől egészen az Alföld középső területéig lenyúlt. Kollégánknak Edelényben látványos lecsapót sikerült megörökítenie, Gyöngyöst pedig majdnem telibe kapta egy légzuhatag.

Kamera üzemeltetője: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület

A hidegfront átvonulását követően keleten, északkeleten jó pár napig 30 fok alatt maradtak a maximumok, a Dunántúlon viszont éreztette hatását a nyugat-európai hőhullám. Erre többfelé a 35 fokot is megközelítette a csúcshőmérséklet.

Nyugat-Európa számos országában abszolút melegrekordok dőltek meg. Többek között még soha nem mértek ilyen magas hőmérsékletet Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Nagy-Britanniában sem.

Viharokkal zárult a hónap

26-ától kezdődően alacsony nyomású légköri képződmények vették át az írányítást a kontinens nagy része, így Közép-Európa fölött is. Pénteken egy tőlünk északra örvénylő magassági hidegcsepp hatására alakultak ki záporok, zivatarok, északkeleten zivatarlánc robogott végig. Másnap szintén sokfelé volt viharos az időjárás, kezdetben főként a középső és keleti országrészben szakadt le az ég, majd egy mediterrán ciklon hatására késő délutántól nyugaton szupercellák sorakoztak fel. Zala megyében több települést is méretes jég vert el. A Dunántúlon zivatarlánc állt össze, mely vasárnap hajnalig átvonult az ország fölött. Útját sok helyen kísérte felhőszakadás.

Fotó: Karo700 /Debrecen, július 26./

Kiss Márton /Zalaegerszeg, július 27./

Kritta /Nagylengyel, július 27./

Domak Viktor /Baja, július 27./

Kamera üzemeltetője: ZNET Telekom

28-án folytatódott a zivataros időjárás, a leghevesebb viharok ezúttal a keleti, északkeleti országrészben tomboltak. Kunmadarason 144 km/órás lökést rögzített az Országos Meteorológiai Szolgálat műszere, mellyel új napi szélrekord született.

Fotó: Matilaci /Békéscsaba/

A viharokért felelős mediterrán ciklon központja néhány órán át pontosan a Medulinban telepített radarunk fölött forgott, az Adriai-tenger partján nyaraló magyarok víztölcséreket is megörökítettek.

Másnapra megnyugodott időjárásunk, inkább csak északon fordultak elő a kora esti órákban zivatarok. 30-án hajnalban egy különleges meteorológiai jelenséget rögzített Prédikálószéken működő webkameránk. A felhők vízeséshez hasonló formát öltve hömpölyögtek le a hegyek lejtőin. Ezt megelőzően még a szezon utolsó éjszakai világító felhői is felcsillantak a hajnali égbolton.

Kamera üzemeltetője: Pilisi Parkerdő

A meleg, száraz időjárás következtében Szibériában több mint egymillió hektáron kaptak lángra az erdők, a tüzekből származó hamuszemcsék a magas légköri áramlatoknak köszönhetően Közép-Európa, így hazánk térsége fölé is eljutottak. Ez színes naplementéket eredményezett.

Kamerakép: Nagy Csilla

Meleg, de viharos idővel búcsúzott a hónap, 31-én ismét sokfelé zivatarok szakították meg a kánikulát. Napközben főként az ország keleti felén, estétől a Dunántúlon dúltak viharok, melyekhez sok helyen felhőszakadás társult. Miskolcra jégesővel kísért szupercella csapott le. Tarcal és Békéscsaba sem úszta meg szárazon, előbbi településen közel 70, míg a békési megyeszékhelyen 36 mm eső zúdult le rövid idő alatt, és okozott villámárvizet.

Tanicsár Tamás felvétele

Fotó: Hkz1996 /Békéscsaba/

Végezetül 2019 júliusának legszebb és legemlékezetesebb fotói közül válogattunk:

Köszönjük a felvételeket észlelőinknek!

« 2018 július

Borítókép: Kiefer Béla


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Gőzölgő Dunakanyar Lélegzetelállító látványban lehetett része annak, aki ma délelőtt a Prédikálószéken járt.
  • Ez történt novemberben Meglehetősen enyhe, többnyire nyugodt novemberen vagyunk túl, a jelentősebb időjárási események külföldön zajlottak.
  • Behavazódott a fél ország Elhagyja térségünket a csapadéksáv, a legtöbb hó északkeleten, Pest és Komárom-Esztergom megye területén esett.
  • Novemberi zivatar és jégeső Ritka, november végi zivatarok alakultak ki pénteken, az Alföldről jégesőről is érkezett bejelentés.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |