illusztráció illusztráció

Ez történt augusztusban

Kánikulát, heves zivatarokat és szemet gyönyörködtető hullócsillagokat hozott az augusztus.

Hőséggel indult az augusztus. A hónap első napjának reggelén a fővárosban a legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt: Budapest Lágymányoson mindössze 24,5°C-ig csökkent csak a hőmérséklet.

Enyhülést hozó záporokból, zivatarokból sem volt hiány: a Kárpát-medencét kitöltő meleg-nedves, labilis légtömegnek és a felszín közeli összeáramlási zónáknak köszönhetően sokfelé alakultak ki záporok, zivatarok. A lassan mozgó, intenzív cellákból több helyen fordult elő felhőszakadás. Helyenként egy havi csapadékmennyiség zúdult le rövid idő alatt villámárvizeket okozva az érintett területeken.

Légzuhataggal kísért vihar érte el a fővárost:

Üzemeltető: Hotel Victoria

Villámárvizet okozott a heves felhőszakadás Perkátán. Rövid idő alatt 60-70 mm csapadék zúdult a településre, 70 km/h széllökések kíséretében. 

illusztráció

illusztráció

Pappné Szebellédi Tündi és Papp Péter fotói, köszönjük!

Augusztus 2-án másodfokú hőségriasztást kellett kiadnia az országos tisztifőorvosnak, mivel a napi középhőmérséklet 27 fok körül alakult. A tartós hőség a Balaton és a Velencei-tó vizét is egyre melegebbé tette. Balatonakalinál 27,7, Siófokon 26,3 fokos a víz, míg Agárdnál 28 fokos vízhőmérsékletet mértek.

A 30-35 fokos hőség tovább folytatódott. Augusztus 7-től ismét másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe. Átmeneti felfrissülést hozó záporok, zivatarok továbbra is kialakultak, melyek leginkább a Dunántúlon tombolták ki magukat. Felhőszakadás, helyenként jégeső kísérte a viharokat.

illusztráció

Balazsp fotója Pérről, köszönjük!

illusztráció

Szerkesztőségünk fotója Balatonakarattyáról

illusztráció

Szabados Tibi fotója, köszönjük!

illusztráció

Pribék Andor Kőröshegyen készült fotója, köszönjük!

A kánikula csúcsán több tízezernyi fürdőző élvezte a Balaton hűsítő habjait, melyről stábunk készített látványos légifelvételt:

              

Közben megérkezett a Perseida meteorraj, mely idén is lenyügöző hullócsillagokkat hozott magával. 

illusztráció

illusztráció

Jónás Károly fotói, köszönjük!

illusztráció

Sziklai Roland fotója, köszönjük!

illusztráció

Camelferr fotója Felsőtárkányból, köszönjük!

A kánikulát egy augusztus 14-én érkezett hidegfront szakította meg, mely jelentősebb felfrissülést, ugyanakkor heves zivatarokat hozott magával. A kialakult zivatarok láncba rendeződtek és néhol 90-100 km/h-s széllökéssel, jégesővel csaptak le a Dunántúlon.

Stábunk felvétele

illusztráció

Kiscsobi fotója Balatonaligáról, köszönjük!

illusztráció

Zeller Péter fotója, köszönjük!

Az észekkelet felé haladó, helyenként 70-80 km/h körüli széllökésekkel érkező zivatarlánc hatalmas porfelhőt kavart fel maga előtt a Dunántúlon és a főváros térségében egyaránt.

illusztráció

Porvihar Dégen. Kpiki007 fotója, köszönjük!

Sőt egy ritkán megfigyelhető forgószelet, egy ún. gustnadot is sikerült megfigyelni.

illusztráció

Gyetvai Péter fotója

Hiába azonban a sok zápor, zivatar, a Duna egyes északi szakaszai aszályközeli szintet értek el a hosszú ideje tartó forróság és a sokfelé kevés csapadékkal járó nyári hónapok következményeképp.

Budapesten augusztus 13-án reggel 93 cm-es vízállást mértek, mely rendkívülinek számít a nyári időszakban. Augusztus 22-én pedig három mérési ponton is megdőlt a legalacsonyabb vízszint rekordja.

illusztráció

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

A hidegfront csak rövid ideig éreztette hatását, hamarosan visszatért a kánikula. Államalapításunk ünnepén már 33-36 fok közötti csúcshőmérsékletekkel tombolt a hőség. Augusztus 21-én pedig ismét kiadták a másodfokú hőségriasztást. Csapadék csak kisebb körzetekben alakult ki főleg helyi jellegű záporok, zivatarok formájában. 

Üzemeltető: Magyarszék Önkormányzat

illusztráció

Oiduft fotója, köszönjük!

Augusztus 23-tól egy lassan közeledő hidegfront előoldalán dél felől egyre melegebb, labilisabb léghullámok érték el a Kárpát-medencét, ami kedvező feltételek nyújtott a záporok, zivatarok számára. 

illusztráció

Vip89 fotója, köszönjük!

illusztráció

Lehőcz Andy fotója Budapestről, köszönjük!

Olykor villámfényesek voltak az éjszakák is.

illusztráció

Hegedűs Ildikó felvétele Nyíregyházáról, köszönjük!

illusztráció

Jósvai József fotója Budapestről, köszönjük!

illusztráció

Bolfert Richárd képe Somoskőről, köszönjük!

Augusztus 25-re aztán megérkezett a hőségzáró hidegfront, mely eleinte nyugatra, majd lassan kelet felé araszolva az egész országba jelentős lehűlést hozott. A fronthoz kapcsolódó csapadék több hullámban érte el hazánkat. Kiadós esőt hozó záporok, zivatarok alakultak ki, melyek keleten láncba rendeződve vonultak végig.

illusztráció

Metvince fotója, köszönjük!

A nyár utolsó napjai meleg időt és kevés csapadékot hoztak. 

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

A számtalan fotót ezúton is köszönjük minden kedves Észlelőnknek!

« 2017 augusztus

Ezek is érdekelhetnek