Ez történt augusztusban

| 2017. szeptember 2. 0:43 | Frissítve:
Több hőhullám is volt harmadik nyári hónapunkban, országos viszonylatban száraz idő volt jellemző.

Melegrekordok, Kübekházán 40,3 fok

A harmadik nyári hónapunk hőhullámmal köszöntött ránk. Az Afrika felől érkező száraz, igen meleg levegő hatására mind magasabbra kúszott fel a hőmérő higanyszála. Gyakorlatilag melegrekordok sorozatával indult az augusztus. A hőhullám csúcspontját 4-én érte el, ekkor 40,3 fokot rögzítettek Kübekházán. Ezen a napon országszerte piros figyelmeztetés volt kiadva a 29-30 fokot meghaladó napi középhőmérsékletek miatt. Csupán 3-án volt Miskolc térségében egy hőzivatar. A szokatlan melegben több helyen kapott lángra a tarló, a Hortobágyon pusztított legnagyobb tűz, mintegy ezer hektár égett le. Megtudhattuk mitől van illata a nyári estéknek.

 

Jégeső, felhőszakadás szakította meg a hőséget

Az embert próbáló hőségnek 6-án vetett véget egy markáns hidegfront. Kora délutánig ekkor is tikkasztó hőség volt jellemző, ezután azonban egyre több helyen megnövekedett a gomolyfelhőzet. Többfelé alakultak ki felhőszakadással, jégesővel kísért zivatarok. A keleti országrészben délről észak felé haladva egy szupercella is áthaladt, Orosházán és Püspökladánynál nagy károkat okozott a vihar. 7-én – ahol felhőmentes volt az ég – részleges holdfogyatkozást figyelhettek meg. A felfrissülés kérész életű volt, 8-tól újból hőség lett, öt megyére adtak ki piros figyelmeztetést. A viharok közt és után saját fejlesztésű webkameránkat teszteltük. A tartós hőségben az Adria-tenger 30 fokosra melegedett fel. Itthon a hőmérő higanyszála 35 fok fölé kúszott fel, az éjszakák is kellemetlenül meleggé váltak. 10-én hajnalban az országos és a fővárosi legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja is megdőlt, Tatabányán 25,7 fok a volt a minimum.

 

Erős zivatarok nyugaton

10-én este tulajdonképpen előrejelezhetetlen mód erős zivatarok vonultak át a Nyugat-Dunántúlon. A 100 km/h-át meghaladó széllökések számos helyen fákat döntöttek ki, megrongálódtak a villamoshálózatok, több településen napokig szünetelt az áramszolgáltatás. A felhőmentes tájakon az augusztusi hullócsillagokban gyönyörködhettünk. 11-én egy közeledő frontzóna előtt zivatarok robbantak be a Dunántúlon, Somogyban szupercella is kialakult. A hidegfronti szakasz 12-én helyeződött a középső és keleti országrész fölé, másnapra megszűnt a hőség, mindenütt visszaesett a hőmérséklet. A következő két napon mérsékelten meleg, napos, száraz idő volt.

 

Hidegfront 20-án

Ezután aztán déli áramlással egyre melegebb léghullámok érkeztek a Kárpát-medence fölé. Ennek következtében kánikulai meleg lett, 18-ára és 19-ére első fokú figyelmeztetés volt kiadva a hőség miatt. A sok napsütést csak kevés helyen zavarta felhő, néhol alakult ki zápor. Kihasználva a felhőmentes időt kihasználva meteorológiai ballonunk segítségével az esti Balatont csodálhattuk meg a magasból. 19-én országunk nyugati tájait egy lassan mozgó markáns hidegfront érte el, arra már visszaesett a hőmérséklet. A front államalapításunk ünnepére helyeződött fölénk, a Dunántúl keleti harmadában és az agglomeráció tágabb környezetében 20-30 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék esett. Ugyanakkor délután a Dunántúlon többfelé felszakadozott a felhőzet, 12-17 fokkal esett vissza a hőmérséklet.

 

Kanadai füst, különleges napnyugták, hidegrekord

A következő néhány napban döntően napos idő volt, csak északkeleten növekedett meg a gomolyfelhőzet, arra egy-egy zápor is előfordult. Eközben Amerikában teljes napfogyatkozás volt, amely 99 éve volt legutóbb. A derült ég ellenére különleges napnyugtákat láthattunk, amelyeket a kanadai erdőtüzek füstje színezett meg. A napsütés ellenére mérsékelt volt a nappali felmelegedés, illetve csípősen hűvösek a reggelek. 24-én megdőlt a hidegrekord, Zabaron 2,6 fokig hűlt a levegő. Ezután viszont erőteljes melegedés indult meg, visszatért a kánikula, sőt a hőség.

 

Ismét hőség, Szikáncson 38,4 fok

A három napig tartó meleg idő 27-én csúcsosodott ki. Ekkor két melegrekord is megdőlt. Az új fővárosi legmagasabb minimum hőmérséklet rekord a János-hegyen 23,9 fok lett, míg az új országos napi maximum hőmérséklet rekordja Szikáncson 38,4 fok lett. Ezen a napon délután, illetve este egy jégesővel és heves villámokkal érkező hidegfront szakította meg a hőséget, a Dunántúlon és északon esett 5 mm-t meghaladó mennyiségű eső. A front távozását követően túlnyomóan napos, eleinte változóan gomolyfelhős idő. A nyár utolsó napjaiban hűvösek voltak a reggelek, 31-én azonban ismét 31-34 fokos maximumokat mérhettünk.29-én Pápánál porördögöt fotóztak, az erőteljes örvénylésű feláramlás port kavart fel.

 

Végezetül egy csokor 2017 augusztus legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 augusztus


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Tavaly ilyenkor hóval érkezett a lehűlés Egy évvel ezelőtt sem volt melegünk, akkor a lehűléshez a hegyekben még havazás is társult.
  • 3 éve ilyenkor Bánkúton 87 cm, a Kékesen és a Nagy Hideg-hegyen 45 cm-re hízott a hóvastagság. Áramszünet és útlezárások is jártak a 2017-es áprilisi havazáshoz.
  • Ez történt januárban Hidegpárna alakította időjárásunkat január nagy részében, csak az ipartelepek környékén havazott, majd a hónap végére frontok érték el hazánkat.
  • 10 időjárási érdekesség decemberről Részünk volt télköszöntő havazásban, melegrekordban, csapadékrekordban és különleges műholdvonulásban is.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |