Hózivatart észleltek

| 2012. január 12. 10:56 | Frissítve:
Az enyhe napok után pénteken hidegfront érkezik, a hétvégén pedig erőteljes lehűlés veszi kezdetét.

Kövesse nyomon a hófelhők vonulását a radarképen »

Havazik a Bakonyban (17:05): Az alábbi fényképet Szentgálról küldte Dávid Máté észlelőnk, köszönjük!

Zuhan a hőmérséklet (16:35): A Bakonyba az imént futott be a hideg levegő, Eplényben rövid idő alatt 5 fokot esett a hőmérséklet.

Hófelhők a Várból (15:45): Munkatársunk fényképe Budapest I. kerületből:

Hózivatar (15:35): Délután 2 óra környékén a fővárosból, az elmúlt percekben Bakonyoszlopról érkezett hózivatarról észlelés.

Jégdara (15:30): Graupel, azaz jégdara zápor esett több helyen is az országban, néhol fehérbe is borította a tájat. Munkatársunk videója Vácról:

Akik szeretek a havat, a hideg teleket, méltán irigykedhetnek nyugati szomszédunkra: Nyugat-Ausztriában ugyanis helyenként több mint 2 méter hó esett 4 nap leforgása alatt. Ekkora hóval ugyan nem kecsegtet itthon a tél, ám a hidegre már nem sokat kell várnunk. 

Csütörtökön az ország északkeleti harmadát kivéve még enyhe, napos időben bízhatunk (Kőbányán még a nárcisz is előbújt a földből, lásd jobbra Piros76 észlelőnk felvételén), pénteken virradóra azonban markáns hidegfront érkezik, feltámad az északnyugati szél, melyet a Dunántúl északi felén (főleg a Bakonyban és a Kisalföldön), valamint a főváros térségében viharos, 60-75 km/h közötti lökések kísérhetnek. 

Pénteken a hidegfront hatására északkeleten hajnalban hó, hózápor, másutt havas eső, eső várható, napközben a gyors felhőátvonulásokból már inkább csak az északi megyékben alakulhatnak ki hózáporok.

Szombaton is szeles idő várható, valamint erőteljes lehűlés kezdődik: a nyugat-európa felett kiépülő anticiklon és a Kelet-európai-síkság felett mozgó ciklon áramlási rendszerében fagyos, sarkvidéki levegő áramlik majd a Kárpát-medence térségébe, előreláthatólag hétfőig nagyobb mennyiségű csapadékra nem, maximum hózáporokra számíthatunk, a jelenlegi modellfutások szerint azonban hétfőről keddre virradóra havazás kezdődhet.

Vasárnap már napközben is mindössze fagypont közelébe emelkednek a csúcshőmérsékletek, a hét elején pedig már a nulla fokot sem fogják elérni - érdemes tehát előkeresni vastagabb kabátainkat.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |