illusztráció illusztráció

Hózivatart észleltek

Az enyhe napok után pénteken hidegfront érkezik, a hétvégén pedig erőteljes lehűlés veszi kezdetét.

Kövesse nyomon a hófelhők vonulását a radarképen »

Havazik a Bakonyban (17:05): Az alábbi fényképet Szentgálról küldte Dávid Máté észlelőnk, köszönjük!

illusztráció

Zuhan a hőmérséklet (16:35): A Bakonyba az imént futott be a hideg levegő, Eplényben rövid idő alatt 5 fokot esett a hőmérséklet.

Hófelhők a Várból (15:45): Munkatársunk fényképe Budapest I. kerületből:

illusztráció

Hózivatar (15:35): Délután 2 óra környékén a fővárosból, az elmúlt percekben Bakonyoszlopról érkezett hózivatarról észlelés.

Jégdara (15:30): Graupel, azaz jégdara zápor esett több helyen is az országban, néhol fehérbe is borította a tájat. Munkatársunk videója Vácról:

illusztráció

Akik szeretek a havat, a hideg teleket, méltán irigykedhetnek nyugati szomszédunkra: Nyugat-Ausztriában ugyanis helyenként több mint 2 méter hó esett 4 nap leforgása alatt. Ekkora hóval ugyan nem kecsegtet itthon a tél, ám a hidegre már nem sokat kell várnunk. 

Csütörtökön az ország északkeleti harmadát kivéve még enyhe, napos időben bízhatunk (Kőbányán még a nárcisz is előbújt a földből, lásd jobbra Piros76 észlelőnk felvételén), pénteken virradóra azonban markáns hidegfront érkezik, feltámad az északnyugati szél, melyet a Dunántúl északi felén (főleg a Bakonyban és a Kisalföldön), valamint a főváros térségében viharos, 60-75 km/h közötti lökések kísérhetnek. 

illusztrációPénteken a hidegfront hatására északkeleten hajnalban hó, hózápor, másutt havas eső, eső várható, napközben a gyors felhőátvonulásokból már inkább csak az északi megyékben alakulhatnak ki hózáporok.

Szombaton is szeles idő várható, valamint erőteljes lehűlés kezdődik: a nyugat-európa felett kiépülő anticiklon és a Kelet-európai-síkság felett mozgó ciklon áramlási rendszerében fagyos, sarkvidéki levegő áramlik majd a Kárpát-medence térségébe, előreláthatólag hétfőig nagyobb mennyiségű csapadékra nem, maximum hózáporokra számíthatunk, a jelenlegi modellfutások szerint azonban hétfőről keddre virradóra havazás kezdődhet.

Vasárnap már napközben is mindössze fagypont közelébe emelkednek a csúcshőmérsékletek, a hét elején pedig már a nulla fokot sem fogják elérni - érdemes tehát előkeresni vastagabb kabátainkat.

Ezek is érdekelhetnek