illusztráció illusztráció

A héten havazhat

Vége a kellemes őszi időnek: a jövő hét lehűlést, jó eséllyel hózáporokat, akár kisebb havazást is hozhat.

rövid időre még előbújhat a Nap, de jellemzően borongós idő lesz, egyre többfelé fordul elő pára, köd, az éjjeli órákban néhol talajmenti fagy is lehetséges. Hétfőn egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, mely eleinte a Dunántúlon, majd az ország más területein is esőt okoz. A hét második felében aztán tovább hűl az idő, a ciklon hátoldalán egyre hidegebb levegő árasztja majd el a Kárpát-medencét, várakozásaink szerint helyenként hó is eshet, a hét második felében többfelé lehetnek hózáporok.

Emiatt úgy érezzük, itt az ideje elindítani idei télváró előrejelzési versenyünket! Reméljük, hogy minél többen kipróbálják magukat a játékban, melyben azt kell eltalálni, hogy Budapesten a hivatalos mérés szerint melyik nap, hány órakor fog először havazni. Részletek »

illusztrációA változást az Európában uralkodó áramlási viszonyok megváltozása okozza. Az idei őszre az ún. zonalitás volt jellemző, ekkor hazánk időjárását a nyugat-délnyugat felől érkező enyhe óceáni eredetű levegő határozza meg, mely nem biztosít a magasabb légrétegekben kellően hideget a hó hullásához. A tél eljöttét nagyban segíti egy olyan magasnyomású képződmény létrejötte Nyugat-Európa felett, mely gátolja az óceáni levegő beáramlását, és szabad utat biztosít a hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek délre indulásának. Ezt szemlélteti a jobb oldali ábra.

Szerdán éjjel fagypont közeli, míg csütörtökön hajnalban szinte országszerte fagypont alatti hőmérsékletekre számíthatunk, és a nappali felmelegedés is jelentősen mérséklődni fog. Régen a megfigyelők úgy tartották, hogy amilyen időben van részünk Katalin napján, azzal ellentétes időre számíthatunk karácsonykor. Ahogy a mondás tartja: ha "Katalin kopog, Karácsony locsog". Ha hiszünk a regulának, sajnos nem sok jót remélhetünk Karácsonyra, hiszen idén Katalin napján éjjel erős fagyra, napközben is csak 2 és 6°C közötti hőmérsékletekre van kilátás...

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés