illusztráció illusztráció

Közelebb lesz bolygónkhoz egy hatalmas aszteroida, mint a Hold

A potenciálisan veszélyes aszteroidák közé sorolták, de szerencsére semmiféle veszélyt nem jelent a Földre.

Egy frissen felfedezett aszteroida közelíti meg a hétvégén bolygónkat, mely a 2024 MK nevet kapta. 2024. június 16-án pillantották meg először a csillagászok, majd június 19-én be is jelentették a felfedezését - olvasható a Virtual Telescope oldalán.

Átmérőjét 120-280 méteresre becsülik, és szombat délután közelebb lesz a Földhöz, mint a Hold. Magyar idő szerint június 29-án 15 óra 47 perckor lesz a legkisebb a távolság bolygónk és az aszteroida között, mindössze 295 ezer kilométer, de a csillagászok hozzáteszik, hogy a meghatározott időponthoz képest akár plusz/mínusz 90 perc eltérés is lehet. A méterét és a közelségét tekintve a csillagászok a pontenciálisan veszélyes aszteroidák közé sorolták az objektumot, viszont fontos kiemelni, hogy biztonságos távolságban fog elhaladni bolygónk mellett,

így semmilyen veszélyt nem jelent a Földre nézve.

illusztráció
A kép illusztráció | Kép forrása: ESO/M. Kornmesser

Az elmúlt időszak egyik legfényesebb aszteroidája lesz, és az eseményt élőben közvetíti majd a Virtual Telescope. Az égitest fényessége az elhaladáskor elérheti a 8,5 magnitúdót, így akár egy egyszerűbb távcsővel is megfigyelhető lesz, ami jól jelzi közelségét.

Borítókép: Illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Láttál már távcsövön vagy teleszkópon keresztül aszteroidát?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés