illusztráció illusztráció

Teljes holdfogyatkozás volt hétfőn

Teljes holdfogyatkozás volt szeptember 28-án, hétfőn hajnalban. Északon és nyugaton kevesebb felhő zavarta a megfigyelést.

A szerző képei Jánossomorjáról

illusztráció

illusztráció

Angyom fotója, köszönjük!

illusztráció

Meteomizar fotója, köszönjük!

illusztráció

Berta Péter fotója, köszönjük!

Sajnos hazánk nagy részén a felhőzet volt túlsúlyban, de az ország északi felében látható volt a jelenség.

A 2015-ös év bővelkedett csillagászati eseményekben, hiszen az idén láthattunk már sarki fényt, részeleges napfogyatkozást, világító felhőket, és Perseida meteorraj maximumot is.

Szeptember 28-án hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás volt megfigyelhető hazánkból a legutolsó fázis (a félárnyékból kilépés) kivételével.

A félárnyékba belépés időpontja helyi időben 02:11-kor kezdődött - ez még csak kis fényességcsökkenéssel járt. A részleges fogyatkozás kezdete 03:07. A teljes fogyatkozás kezdete 04:11, közepe 04:47. A teljes árnyékból a Hold 05:23-kor kezdett kibukkanni, a részleges fogyatkozás vége 06:27. Akkor már erősen világosodott, és a Hold amúgy is lenyugvóban volt.

illusztráció

Forrás: Sky&Telescope

(FIGYELEM! Az illusztráció a fogyatkozás menetét világidőben ábrázolja, 2 órát hozzá kell adni a közép-európai időhöz.)

Holdfogyatkozást viszonylag sűrűn lehet megfigyelni, hiszen egyes években akár kétszer, de nagyritkán még háromszor is előfordulhat. Viszont akadnak olyan évek is, amikor egyetlen egyet sem láthatunk, legfeljebb félárnyékos, vagy részleges fogyatkozást. A szeptember 28-ai esemény is az idei év második holdfogyatkozása, az első még április 4-én volt, de az hazánkból egyáltalán nem volt megfigyelhető.

illusztráció

illusztráció

A felvételeken a 2011. június 15-ei teljes holdfogyatkozás egy-egy pillanata látható, ami a Tatai Posztoczky Károly csillagvizsgáló teraszáról lett fotózva. „A szerző felvételei”

Azoknak, akik szívesen végig néznék a fogyatkozást, de nincs lehetőségük kimenni az ég alá, vagy csak egyszerűen a jelenség korahajnali időpontja szegi a kedvüket, végig nézhették az eseményt a számítógép előtt ülve is, a www.galileowebcast.hu közvetítésén keresztül.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés