Harmadik napja rekordmeleg

| 2012. április 30. 9:18 | Frissítve:
Hétfőn is hőség volt, 32 fokot mértek Újpesten.

32 fok a mai rekord (17:50): Soha nem volt még ilyen meleg április 30-án, Budapesten ma délután 32 fokot mértek a hőmérők, ezzel megdőlt az országos és a fővárosi rekord is. A korábbi rekordot 2003-ban mérték Kisvárdán (29,9°C).

Nem kizárt, hogy a következő napokban is rekordmeleg legyen, a korábbi keddi rekord 30,4 fok (Homokszentgyörgy, 1977), a szerdai 31,7 fok (Szolnok, 1952).

Biztos, hogy rekord dőlt (14:30): Az ország nagy részén 30 fok feletti értékeket mutatnak automatáink, néhol 32-33 fokos a hőség hőtérképünk szerint. A hivatalos mérések még váratnak magukra.

Még nincs vége a tikkasztó hőségnek, olyannyira, hogy ismét melegrekord dőlhet, ehhez csak annyi kell, hogy a hőmérők higanyszála 30 fok fölé szökjön: az országos csúcsot ugyanis Kisvárda tartja 29.9 fokkal 2003-ból, míg a budapestit egy 1934-es 29.5 fokos mérés. Jó eséllyel tehát triplázni fog a meleg.

A meleg időben fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, tompulhatnak a reflexek, ingadozhat a vérnyomásunk, a nyárias időjárás főként az idősebbek szervezetét terhelheti meg. Gondoskodjunk a megfelelő folyadékutánpótlásról, viszont kerüljük a cukros, illetve koffeintartalmú italokat!

A kora délutáni órákban az UV-sugárzás szintje eléri az erős szintet, ez ellen védekezzünk fényvédő krémekkel, hiszen akár 20 perc alatt is könnyedén leéghetünk.


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

  • A japánoknál 30 fokban havazik Mesterséges havazást teszteltek Tokióban. Elképzelhető, hogy ezzel akarják csökkenteni a jövő évi nyári olimpia kánikuláját.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Kánikula képekben Észlelőink a hőség napjain is csodás képekkel gazdagítják képtárunkat, az ő kameráik lencséin keresztül mutatjuk most be az elmúlt napok legszebb felvételeit.
  • Piros figyelmeztetés: 38 fok is lehet hétfőn Hétfőn helyenként akár 37-38°C is lehet, ezért négy déli megyére harmadfokú figyelmeztetést rendeltek el erre a napra.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak