illusztráció illusztráció
Archívum

Hóhelyzet

2012. február 15.
Mozgalmas napok jönnek
Egy északnyugatról délkelet felé mozgó ciklon és a Nyugat-Európa felett lévő anticiklon közös áramlási rendszerébe kerültünk, ennek köszönhetően mozgalmas napok előtt állunk.
2012. február 7.
Mi várható a folytatásban?
Lassan nyugaton is megszűnik a csapadék és északkelet felől mindenütt csökken a felhőzet, szerdán hajnalban újra erős fagyokra számíthatunk. A hőmérsékletek akár -20 fok alá is csökkenhetnek majd.
Éles kontraszt az ország két fele között
Fénykép
Keleten, északkeleten enyhébb légtömegek áramlottak fölénk, felszakadozott a felhőzet és a hőmérők higanyszála 0 fok közelébe kúszott, addig nyugaton folytatódott a havazás és délben is csak -10°C körüli értékek voltak jellemzőek.
Egyre többfelé bújik elő a Nap
A Győr-Keszthely-Nagyatád vonaltól nyugatra továbbra is hófúvások nehezítik a közlekedést, máshol megkezdődött a felhőzet felszakadása.
Nem túl rózsás a helyzet Fejér megyében
Fénykép Fénykép
A Székesfehérvári kistérségben található Mohán, illetve Csókakőnél készítette a fenti fotókat Babulicz Zsuzsanna, aki Facebook profilunkra töltötte fel a képeket. Köszönjük!
hirdetés
Dolgoznak a siófoki jégpályán
Fénykép Fénykép
Schoberné Várhalmi Éva Facebook profilunkra töltött fotói, köszönjük!
Mohácsnál is megáll a komp
Az Index jelentése szerint szerdától Mohács és Újmohács között is szünetel a kompközlekedés az erősödő dunai jégzajlás miatt.
Lezárták a 82-es főutat
Továbbra is zárva van a Győrt Veszprémmel összekötő 82-es főút bakonyi szakasza: Veszprémvarsánynál és a Veszprém Arénánál a nyerges vontatókat a havas útviszonyok miatt a 82-es főútról a 81-es főútra terelik át - olvashatjuk a Kisalföld.hu oldalán.
Hótorlaszok az állomáson - nem járnak a vonatok
Székesfehérvár és Sárbogárd között a MÁV tájékoztatása szerint nem járnak a vonatok, a szél, illetve a közlekedő vonatok ugyanis másfél méteres hóbuckákat emeltek az állomásnál.
Hóhullámok
Fénykép Fénykép
Szkutyi és Király Alexandra Facebook-profilunkra feltöltött fotója, köszönjük!
Megkezdődött a felhőzet felszakadozása
A Duna-Tisza közén és keleten a várakozásoknak megfelelően megkezdődött a felhőzet felszakadozása, míg a Duna vonalától nyugatra továbbra is a hófúvásoké a főszerep.
Befagyhat a Duna?
Az imént említett, rendkívül hideg éjszakáknak köszönhetően a szakemberek komoly esélyét látják annak, hogy Mátyás király idejét idézzük, avagy, hogy jövő hétre a jég teljesen beálljon a Dunán. Képriportunk a témáról itt!
Rendkívül hideg reggelek jönnek
Szerdától már mindenütt csökken, felszakadozik a felhőzet, ezért hajnalonként rendkívül hideg lesz, a vastag hótakaróval borított, derült tájakon akár -20, -25°C is lehet.
Merre esik ma még hó?
A mai napon eleinte még az ország nyugati kétharmadán, majd inkább már csak a Dunántúlon számíthatunk további havazásra, hószállingózásra, estére azonban várhatóan mindenütt megszűnik a csapadék. A Nyugat-Dunántúlon addig akár még 3-5 cm friss hó is hullhat.
Járhatatlan utak Borsodban
Négy út még mindig járhatatlan Borsodban az Útinform tájékoztatása szerint, illetve számos út csak egy nyomsávon járható a megyében a hófúvások miatt.
hirdetés
Keresztbe fordulva
Fénykép
Kulman Rita tegnap délutáni, Facebook profilunkra feltöltött fotója a Tolna megyei Tamási-Rácvölgyből. Köszönjük!
Nyugat behozza a lemaradást
A Budapest-Kiskunfélegyháza-Makó vonaltól nyugatra továbbra is kitartóan havazik, Vas, Zala és Somogy megyéből számos észlelőnk jelentett már hófúvást. Közlekedjünk óvatosan!
Hófúvás nyugaton
Bár a fővárosban ez kevésbé érződik, az immár szintén hóval borított Nyugat-Dunántúl régióiban viharos szél tombol, és emel feltehetően nem elhanyagolható hótorlaszokat. Soprontól Győrig, Szombathelytől Zala megye nagy részén át egészen a Balatonig 50-70 km/órás széllökések jellemzőek, amelyek igencsak megnehezíthetik a közlekedést. Jelenleg a "leghűségesebb városban" 45, míg Balatonfenyvesen 61 km/órás, dermesztő fuvallatokat mérünk.
Vasúti átkelő Kaposújlak mellett
Nem regisztrált nézőnk szerint "Intenzíven havazik és egyre erősebb a szél is". Köszönjük a dél-dunántúli, fotóval illusztrált helyzetjelentést!
Fénykép
Paks és Zalaegerszeg ma éjjel
Matyi012345 becenevű és egy nem regisztrált nézőnk fotóin, köszönjük a késői esti képeket!
Fénykép Fénykép
2012. február 6.
Európaszerte erős a fagy
Az elmúlt 40 év legalacsonyabb hőmérsékletét mérték Mallorcán, a földközi-tengeri üdülőszigeten -5,7 °C-ot jegyeztek fel előző nap reggelen.
A cseh meteorológiai intézet közlése szerint az ország 178 mérési pontja közül 93-ban mutattak ki rekordértékű hideget, Kvilda településen hétfő reggel -39,4 °C-ot mutatott a hőmérő higanyszála.
Lengyelországban eddig 62 halálos áldozatot követelt a rendkívüli hideg.
Mekkorák a legerősebb széllökések?
A Dunántúlon hófúvást okozó szél az elmúlt órákban az Alpokalján és a Balaton nyugati felén volt a legerősebb. A Kendig-csúcson 80 km/h-s, Keszthelyen 76 km/h-s, Balatonfenyvesen 51 km/h-s volt a legerősebb széllökés.
Nyugaton kitartóan havazik
A Dunántúlon számos helyről számoltak be hófúvásról észlelőink, a Budapest-Hódmezővásárhely vonaltól nyugatra továbbra is havazik.
Szombathelyi hófúvás
Fénykép Fénykép
Mtztraktor fotói az esti fényekben, köszönjük!
Északnyugat is fehérbe borul
Az Észak-Dunántúl is megkezdte a kifehéredést: nagyrészt lepel-6 cm hullott eddig, de a Bakonyban helyenként 10 cm-t meghaladó hóréteg alakult ki. Eplényben a Nordica Síaréna 60-70 cm hóval várja a síelőket.
A dunai hajózást is nehezíti a jégzajlás
Fénykép Fénykép
Markkomarom fotói Komáromból, kószönjük!
Borult az ég a Tiszántúlon
Keleten megszűnt a csapadék, ott borult égre tekinthetünk fel, közben Baranya megyében 35 és 40 cm közé hízott a hó vastagsága. Végre északnyugatot is hólepel borítja.
Pár hétig a komp utolsó útja
A megnövekvő jég legnagyobb tavunkon egészen biztosan lezárta a tavalyi szezont. Szintén Gellért Attila fotói, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Elment az utolsó komp
A Tihany és Szántód között közlekedő, a tó teljes befagyása előtti utolsó Balatoni komp fedélzetéről Gellért Attila küldött szerkesztőségünkbe friss fotót. A képet Neki, és a Magyar Turizmus Zrt-nek köszönhetjük!
Fénykép
Átmeneti enyhülés
Kedden a magasban enyhébb légtömegek áramlanak hazánk fölé, emiatt a délutáni órákban várhatóan kicsit magasabbra szöknek a hőmérsékletek: keleten -1 és -5°C, nyugaton -3 és -8°C között alakulnak majd a maximumok. Ezt követően visszatér a fagyos, zord idő.
Ilyenkor is lehet fürdeni
...legalábbis Igal forró, melengető gyógyvizű medencéiben. Gellért Attila fotói, köszönjük a tippet!
Fénykép Fénykép
Elakadt kamionok Cseszneknél
Zirc és Bakonyszentkirály között az utat 13.45 órakor lezárták, Dudar felé terelték el a forgalmat. A szerpentin annyira síkos, hogy ott a kamionok nem fognak tudni felmenni. Nehéz tehergépjárművekkel tehát Veszprém és Győr között ne a 82-es, hanem a sokkal jobban autózható 83-as főúton közlekedjenek - figyelmeztet az Útinform.
Irány a kanális!
Csőrös barátunk talán itt olvaszthatja fel tavasz előtt legkorábban befagyott hápogóját.
Fénykép
Patrik001 felvétele, köszönjük!
Délkeleten elállt a havazás, nyugaton fúj a szél
A délkeleti országrészben elállt a havazás, borongós az ég, máshol azonban továbbra is hópelyhek hullanak alá az égből. Nyugat- és Észak-Dunántúlon már majdnem elérik a széllökések a viharos fokozatot, egyelőre erős, 50-60 km/h közötti lökéseket mértünk.
Intenzív csapadék és havas utak várnak a Dunántúlon
Fénykép Fénykép
Szabó Valentin és Ángyán Roland Facebook profilunkra töltött képei, köszönjük!
Intenzív havazás Mátraszentistvánon
A vártnál hamarabb érkezett és intenzívebben hullik a hó a Mátrában. A hétvégén lehullott kb. 20 cm friss hónak és a mai intenzív havazásnak
köszönhetően rendkívül jó hóviszonyokkal fogadja a mátraszentistváni sípálya a síelőket. A pályákon a hó vastagsága már eléri a 70-100 cm-t. A Síparkban 4 km-nyi sípálya várja a vendégeket. A Mátrában az utak téli gumival jól járhatóak - tájékoztatta szerkesztőségünket Kőrösi Gergő, a mátraszentistváni Sípark munkatársa.
Nincs tanítás Baranyában
A nagy hó miatt Baranya megye teljes területés tanítási szünet lesz kedden és szerdán - írja a Bama.hu.
Tartja magát a -10 fok
A keleti és a nyugati határszél kivételével az ország túlnyomó részén jelenleg is -10 fokot mutatnak a hőmérők, a szeles területeken azonban testünk ezt akár -15, -20 foknak is érezheti. Öltözzünk rétegesen!
Jégzajlás a Dunán
Fénykép Fénykép
Nem regisztrált észlelőnk és Raczger fotója, köszönjük!
Egyre több jégtábla van a Dunán
Fénykép
Fodorzs fotója a fővárosból, köszönjük!
Hófúvások várhatóak
Az Alpokalján, illetve a Dunántúl egyes területein az élénk, időnként erős szél hófúvásokat eredményezhet, kisebb hóbuckákat építhet!
Kezd feltámadni a szél
A Nyugat-Dunántúlon kezd feltámadni a szél, az elmúlt órában már egy-egy erős lökés is előfordult. A Kendig-csúcson 56 km/h-s lökést regisztráltunk.
Intenzív havazás Pécsett
Fénykép
PiszkosHarry felvétele, köszönjük!
Vastagszik a hóréteg
Délen már mindenütt 20 centinél vastagabb a hóréteg, de Szeged környékén és a Viharsarokban a 30-45 cm-t is eléri. Jelenleg az északkeleti csücsök kivételével már mindenütt hullik a hó.
Több helyen is rázendített
Az északi határszél kivételével már mindenütt eleredt, észlelőink ráadásul számos helyről jelentettek intenzív, nagy pelyhes havazást. Ha ez így folytatódik, gyorsan fog gyarapodni a helyenként már amúgy is vaskos hóréteg.
Akad teendőjük a tűzoltóknak is
Fénykép Fénykép
PiszkosHarry fotói, köszönjük!
Hatékonyan tisztítják az utakat Pécsett
12 géppel tisztítják a főbb buszvonalakat Pécsett. A belvárosban kalcium-kloriddal szórták meg az utakat, ami jóval hatékonyabb mint a sózás, már mínusz tíz fokban képes felolvasztani a jégpáncélt és megolvadt állapotban kevésbé káros a növényekre, mint a nátrium-klorid - olvashatjuk a Bama.hu oldalán.
Hótorlaszok Szegeden
"Szegeden jelenleg 50 cm.Most is szakad és a közlekedés akadozik. Több utcában méteres hótorlaszok alakultak ki, nehezítve ezzel a gyalogos közlekedést is. Tegnap több helyi buszt az utasok szabadítottak ki" - írta Bokk Böbe olvasónk Facebook profilunkon.
Tilos a só használata!
A közterület-felügyelők is büntethetnek, ha valaki nem takarítja el otthona elől a havat. A só használat tilos, alkalmazzunk alternatív módszereket, különben akár 50 ezer ft-os büntetést is kaphatunk!
Telekgerendáson is hullik az áldás
A dél-alföldi településről Dávid92 képriportját láthatjuk, köszönjük a képeket!
Fénykép
Sűrű havazás - csökkenő látástávolság
Fénykép Fénykép
Intenzív hóesés Vokányban - Mumus észlelőnk fotói, köszönjük!
Árokba csúszott egy autó
A 2/A jelzésű úton Dunakeszi előtt egy autó megcsúszott és az árokba borult, szerencsére súlyosabb sérülés nem történt, de lelassult a forgalom - jelentette helyszínen tartózkodó munkatársunk. Vezessünk lassan, csúszósak az utak!
Reggeli hideg és dér, Vizimalom
Ilyen hangulatú tájra ébredhttünk ma hazánkban. Moncsaj és Meamusic becenevű felhasználóink friss fotói Ráckevéről és Fehérgyarmat térségéből, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Az ország kétharmadán havazik
Megállíthatatlanul terjed a csapadékmező, már az ország kétharmadán havazik, már a fővárost is elérte a csapadék. Agglomerációs tékrépünk!
Járhatatlan utak északkeleten
Friss hó ugyan még nem esett északon, a szél ennek ellenére hordja a korábban lehullott havat, emiatt járhatatlanná vált a 3605-ös jelű út 11-23 km, Gesztely-Újharangod között; a 3704-es jelű út Pere-Abaújszántó között; a 3705-ös jelű út Abaújkér-Aranyospuszta között és a 3716-os jelű út Vilmány-Fony között - tájékoztat az Útinform.
Gyorsan terjed
A havazás határa már északabbra húzódott, jelenleg az egész déli országrészben havazik, jelenleg a Balaton-Szolnok-Gyula vonal a választó. A legtöbb hó délnyugaton várható, ott 10-15 cm, vagy akár ennél több is hullhat.
Beborult, emelkednek a hőmérsékletek
Nagyjából a Nagykanizsa-Dombóvár-Kiskunfélegyháza vonaltól délre már elkezdődött az újabb havazás, a felhőzet megnövekedésével jelentősen megemelkedtek a hőmérsékletek. Jelenleg az agglomerációban és északon van a leghidegebb.
Érkezik a havazás
Ahogy Időkép térképünkön látszódik, az ország déli részén, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben már havazik. A havazás folyamatosan terjed észak felé.
Ma hajnali minimum: -23,9 fok
Az Időképre eddig beérkező információk alapján eddig Szentmártonkátán volt a leghidegebb, ott -23,9 fokot mértek.
Közelít az újabb havazás
A déli határt rövidesen eléri a várt csapadéktömb, ezt láthatjuk a román radarképen. Előreláthatólag pár órán keresztül intenzíven havazni fog.
Fénykép
Ferihegy: -23 fok
Tovább hűlt a levegő, a főváros peremén -23 fokot mértek.
Rekord dőlt
Soha nem volt még ennyire alacsony a csúcshőmérséklet hazánkban február 4-én és 5-én. Az eddigi legalacsonyabb maximumhőmérsékletet 1950-ben mérték Nyíregyházán, akkor -12,5 fokot. Most szintén Nyíregyházán volt a legalacsonyabb a napi csúcshőmérséklet február 4-én, -13,2 fok. Vasárnap is Nyíregyháza volt a leghidegebb a napi csúcshőmérséklet -11,3 fokkal, megdöntve az 1956-ban, Orosházán mért -9,6 fokot - jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2012. február 5.
Már többfelé -20 fok alá esett a hőmérséklet
Nógrád megye déli csücskében, Kállón már -22.9 fokot mutat a hőmérő, de az ország középső harmadán hasonlóan hideg van: mindenütt -20 fok köré csökkent a hőmérséklet. A fővárosban is mindössze -13 és -17 fok van, fagyos éjjel előtt állunk.
És egy friss hópehely is, közelről
(nem regisztrált észlelőnk fotója). Köszönjük!
Fénykép
...és jégcsapok
Így lesz a vízből hideg jégcsapok rengetege, ha egy meleg vizű szökőkút -20 C°-os hidegben is működik. Gdezs nevű észlelőnk felvétele, köszönjük!
Fénykép
Jégvirágok
Ez a különös és hazánkban ritka növényfaj (latin neve talán nincs is) jellemzően igén kemény téli napokon szokott feltűnni az ablakokon. Köszönjük Jegecske fotóit!
Fénykép Fénykép
Ketten a csendben
Fénykép Fénykép
HeavenMan és Bodrogi Attila fotója, köszönjük!
Jégzajlás a Dunán
Fénykép
A VITUKI jelentése szerint Komáromnál már 70%-os a jégzajlás a Dunán. A fenti fotót nem regisztrált észlelőnk küldte, köszönjük!
Derült ég = durva fagy
Fénykép Fénykép
Az ország középső harmadán felszakadozott a felhőzet, kiderült az ég, ennek hatására rendkívül gyorsan csökkentek a hőmérsékletek: a legtöbb településen -20 fok körüliek az értékek.
-22 C°
A Nógrád megyében található Kálló településen már -21.9 C°-ot mér Jazmin98 nevű felhasználónk automatája. Jelenleg hőtérképünkön közel 450 folytonosan frissülő mérőpont található - köszönjük mindenkinek, aki hozzájárul Nézőink tájékoztatásához!
A kijelzők nem hazudnak
Mikibacsika nevű, és egy nem regisztrált észlelőink fotói Kaposvár és Valkó térségéből megerősítik Hőtérképünk igencsak csípős hidegre utaló értékeit.
Fénykép Fénykép
Esti fürdés kiskacsa nélkül
(bár nem tudjuk, van-e ilyesmire lehetőség), a Demjéni Termálfürdő látványosan gőzölög Kalosnyikov becenevű felhasználónk esti fotóján, köszönjük!
Fénykép
Az utolsó melegítő napsugarak
Fénykép Fénykép
Briginatti és Drt03 fotói, köszönjük!
Érdemes lehet éjjel tölteni az akkumulátorokat
A ma hajnalban várható, akár -20, -25 C°-os hidegben a gépjárművek indításához szükséges akkumulátorok lemerülhetnek, és előfordulhat, hogy nem fog elindulni az autónk.

Javasoljuk, hogy ha fűtött garázs hiányában szabad ég alatt kell tárolnunk gépkocsinkat, az akkumulátort vegyük ki és töltsük fel, ha lehetséges - ha visszont ez túl komplikált, akkor számítsunk arra, hogy pótakkumulátort kell majd használnunk, vagy legalábbis indítókábelt, ha segítséget akarunk kérni másoktól az induláshoz.
-20 fok alatt
Az ország középső harmadán van a leghidegebb. A somogy megyei Nakon már -20,3 fokig zuhant a hőmérséklet.
Rohamosan zuhan a hőmérséklet
Már csak itt-ott szállinózik a hó, a Tiszántúlon borongós, máshol változóan felhős az ég. A derült területeken rohamosan csökkenni kezdett a hőmérséklet a naplemente után, Nagymányokon már most -18 fok van.
-16,5 fok
Jelenleg a Tolna megyei Cikón van a leghidegebb, a kora délutáni -2 fokról eddig -16,5 fokig zuhant a hőmérséklet.
Hideg éjszaka jön
Jónás Károly és dijonka88 fényképei, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Hó és szél alkotta barázdák a Balatonon
Fénykép
Balatonalmádiban is kiszínezte a szél a jeget, a hófúvások következtében különböző foltok jelentek meg a befagyott tavon. Giha fotója, köszönjük!
Süt a Nap, de ne örüljünk neki
Jelenleg Komárom-Esztergom megye és az ország északkeleti csücske kivételével mindenhol kisütött a Nap. A felhőtlen ég a kellemes napsugarak után este megbosszulja magát: a derült égbolton éjszaka jóval gyorsabban tud kisugározni a hőenergia, reggelre sok helyen -20, akár -25 fokig is hűlhet majd a levegő!
Takarítanak
Anier és Baranyai Richárd fotói, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Nincs elzárt település és sehol sem kötelező a hólánc
Már sehol sem kötelező a hólánc használata - tájékoztatott az Útinform. A főutak most már jól járhatóak, most már a korábban külvilágtól elzárt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő Girincs is megközelíthető - írja a Boon.hu.
Nem könnyű elindulni a nyíregyházi autósoknak
Fénykép Fénykép
Barta László és Hamvainé Balogh Marianna Facebook profilunkra töltött fotói Nyíregyházáról, köszönjük!
Ahol a hó mindent beborított
Fénykép Fénykép
Norbertszilagyi felvétele és Rácz Csabi fotója Facebook-profilunkról, köszönjük!
Koránt sincs vége
Ma este a több helyen megszűnő felhőzet és a frissen hulllott hótakaró miatt zuhanásnak indul a hőmérséklet, reggelre -20 és -25 fok köré is zuhanhat a hőmérséklet.

Holnap újabb havazás kezdődik, mely a legfrissebb számítások szerint két hullámban érkezik hazánkba. Holnap reggel délkelet érkezik az első hullám, mely a déli órákban ér a középső országrész (Duna környéke) fölé. Átmeneti szünet után dél felől kiterjedtebb csapadékmező érkezik, mely kedd délelőttig országszerte, de nagyobb mennyiségben főként a Dunántúlon okoz majd nagyobb havazást, ott 15-20 centi friss hó hullhat. Közvetítésünk folytatódik, maradjanak velünk!
A fővárosban ismét szállingózik a hó
"A tegnapi apró szemű, könnyen söpörhető, szurkálós havazást, ma reggelre felváltotta a gyönyörű, "klasszikus" hópelyhek hullása, jól láthatóan elkülönül a két réteg egymástól. 11 cm hó hullott, a napkorong átdereng néha a felhőkön, reggel még csendesen havazott, mostanra csak szállingózik" - számolt Piros76 nevű észlelőnk Kőbányáról. Agglomerációs térképünk itt érhető el!
A természet szépségei
Fénykép Fénykép
Norby092 újabb képei Sástóról, köszönjük!
Sástói csendélet
Fénykép Fénykép
A csónakázó és csónakázó helyként ismert Sástóról küldte a fenti képeket Norby092, köszönjük!
Egyre többfelé süt a Nap
A Bakony térségében, a Duna-Tisza közén és északkeleten továbbra is szállingózik a hó, máshol már a napsütéses, hideg időé a főszerep. Az országos átlag -8 fok.
Roskadoznak a fenyők
Fénykép
Geka2 fotója Zákányszékről, köszönjük!
A napsütéses Börzsönyben
Fénykép
Azrob16 felvétele, köszönjük!
Jégzajlás a Dunán
A Visegrád-Nagymaros között közlekedő komp a jégzajlás miatt a mai nap 17 órától határozatlan ideig nem üzemel - tájékoztat az Útinform. A budapesti jégzajlást itt követhetjük.
Szeged 40 centi felett jár
Fénykép Fénykép
Mesterházy Csaba fotói a Dél-Alföld legnagyobb városából, nagyon köszönjük!
A hófödte orosházi belváros
Fénykép Fénykép
Ismeretlen észlelőnk és Peti73 fotói a Viharsarokban fekvő nagyvárosról, köszönjük!
A szél munkájának eredménye
Fénykép Fénykép
Ismeretlen észlelőnknél Békéscsabán kisebb kárt tett a szél a hintaágyban, ugyanakkor Nyíregyházán Istvan1234 gyönyörű íveket kapott a széltől. Köszönnjük a fotókat!
Szakadozik a felhőzet
A várakozásoknak megfelelően nyugaton és a Duna-Tisza közén már többfelé megkezdődött a felhőzet felszakadozása, ugyanakkor ezeken a területeken elszórtan és keleten továbbra is hópelyhek hullanak alá az égből.
Kiskunfélegyháza este és most
Fénykép Fénykép
Sinko fotói, köszönjük!
Kerti parti havas módra
Fénykép Fénykép
Mohácsi Nikolett és Szabó Sanyi felvételei Facebook profilunkról, köszönjük!
Dél-Buda vasárnap reggel
Fénykép Fénykép
Laczikzo fotói a fővárosból, köszönjük!
Várakoznak a kamionok a horvát határnál
A horvátországi intenzív havazás és útállapotok miatt a magyar - horvát határszakaszon Udvarnál, Berzencénél és Barcsnál a kifelé tartó kamionokat nem engedik belépni az országba, hanem a határon várakoztatják - tájékoztat az Útinform.
Hófalakat épített a szél Nyíregyházán
25 cm hó esett összesen. Ezt a szél szépen összehordta néhol 1 m-es hófalakká. Az utak nagyon nehezen járhatóak, de véleményem szerint a '99-es tél ettől keményebb volt - írta Kovács Ákos észlelőnk Nyíregyházáról.
A nap is láthatóvá válik
Budapest, Esztergom és Göd környékén már a nap is átsüt a vékony felhőtakarón.
Fénykép Fénykép
6ka és Duditel nevű észlelőink fényképei.
Vastag hótakaró Püspökladányban
Fénykép
Kenguru10r fotója, köszönjük!
A helyzet nem sokat változott
Az országban átlagosan -11 fok van, a legtöbb városban továbbra is szállingózik, havazik, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten továbbra is előfordulnak élénk lökések, melyek hordják a havat.
Szegedet ellepte a hó
Fénykép Fénykép
Ilonka Réka és Kkelly fotója, köszönjük!
Mi várható a folytatásban?
Ha felszakadozik a felhőzet, netán kiderül az ég, iszonyú, -20, -25 C°-os vagy még annál is extrémebb éjszakai hideg (legalábis hazai mércével). Aztán feltámad a szél (hófúvás, ami persze komolytalan csintalanság a szibériai helyzethez képest), végül újabb havazás (a hét első napjaiban). A télimádók igazán nem panaszkodhatnak! Mindenki más legyen nagyon, nagyon óvatos és felkészült, mielőtt szabatéri túrára, vagy utazásra készül.
Budapesten megint esik
Kisebb kihagyás után a fővárosban és a peremkerületekben is immár 24 órája folytonos a havazás, hószállingózás. Bár az utakat megfelelően felszórták a Közterület-Fenntartó járművei homokkal kevert sóval, sajnos még ez az egyveleg is viszonylag hatástalan -10-12 C°-os hőmérsékletek mellett. A leeső (hatalmas) pelyhek gyémántszerű kristályként csillognak az úttesten, amely rendkívül csúszós, nagyon óvatosan kormányozzunk és fékezzünk!
Nyíregyházi éjszaka
A szél és a hó az úr a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei székhely egyik legszebb közterén. Pataki László ma éjjeli fotói, köszönjük a képeket!
Fénykép Fénykép
Mire számítsunk a következő órákban?
Hajnalra várhatóan egyre inkább észak-északkelet felé húzódik a csapadék, hajnalban már csak északkeleten számíthatunk jelentősebb havazásra, a Dunántúlon hószállingózásra. A szél a Tiszántúlon továbbra is hordani fogja a havat. Vasárnap napközben már sok helyen felszakadozhat a felhőzet.
Kritikus területek Borsodban
A Zempléni hegyvidéki utakon a Hernád-völgyében a hóátfúvások miatt több útszakasz csak egy nyomon járható, a kritikus területeket lezárták.A 37-es főutat is lezárták Gesztely és Bekecs között - olvashatjuk az Útinform tájékoztatóját.
Orosházán 24 órája havazik
...Ahogy a legtöbb, hazánk délkeleti területein fekvő településén és az összekötő utakon egyaránt. Így néz ki most az alföldi város Gálik Péter Facebook profilunkra feltöltött fotóin (köszönjük a friss képeket!)
Fénykép Fénykép
Hó, szél, hófúvás
A nyugati határszél kivételével továbbra is változó intenzitással hullik a hó, északkeleten az erős, időnként viharos lökésekkel kísért szél jelenleg is hófúvásokat produkál. Eközben a száraz Kendig-csúcson 92 km/h-s lökést mért szélmérőnk.
Intenzíven hullik
Fénykép
Ózdon intenzíven havazik, a fotót Szamba nevű észlelőnk küldte, köszönjük!
Végre leszállhat
Néhány (feltehetően) gyomorforgató kör után éjfél után 10 perccel végre megkapta a leszállási engedélyt a brüsszeli járat. Eközben felszállt a Moszkvai gép is.
2012. február 4.
Magasan a fejünk felett
A Wizzair brüsszeli járata egyelőre nem tud leszállni, feltehetően a 31-es jobb kifutópálya csúszóssága miatt. Jelenleg 5180 méter magasan repül, egészen addig körözve Isaszeg és Sülysáp felett, amíg a közelkörzeti irányítás engedélyt nem ad neki a süllyedésre. 23:55-kor az élő rádiókommunikációból kiderül, hogy jelenleg a futópálya 3/4-énél járnak a hókotrók.
Jégbe fagyott nyári idill
A Borsod-Abaúj-Zempléni megyeszékhelyen néhány ledéren öltözött csokibarna, nyári szépség dermedt bele a hideg örökkévalóságba Levis4 friss, Miskolci fotóján. Köszönjük a képeket!
Fénykép Fénykép
Megérkezett a havazás Győrbe
A várakozásoknak megfelelően Győr-Moson-Sopron megyében is megkezdődött a csapadék-kiválás; igaz, a legnyugatabbra fekvő területek Sopron és Szombathely vonalában még lepelnyi havat sem láttak. Győrben és környékén 1-2 cm vastagságú hóréteget jelentettek észlelőink.
Sokan régóta vártak erre
Hát most itt van - Szabó Csaba és Katalin Horváthné Ferenczfi Facebook profilunkra töltötték fel az alábbi képeket Siklós, illetve Bóly (Baranya megye) térségéből. Köszönjük!
Fénykép Fénykép
Csongrád megye
Hódmezővásárhelytől Mártélyig a szél fújja el a havat az útról, nem a hókotró. Az a baj, hogy az út széle egyáltalán nem látszik aki nem ismeri az utat ne induljon arra. Mártély után Mindszent felé haladva kritikus a helyzet, mert a gátról az útra hordja a szél a havat - írja Annusné Tatár Katalin. A megyében többfelé intenzíven havazik.
A fotók az elmúlt percekben Hódmezővásárhelyen készültek.
Fénykép Fénykép
Gyönyörű észjakai látkép
Zajac küldte el szerkesztőségünkbe ezt a megkapó felvételt Bükkszentkeresztől - Köszönjük!
Fénykép
Elveszve a kertben
Dunaszentgyörgyben a nyári hintaágy jórészt elsüllyedt a hóban; megközelítéséhez lehetséges, hogy komoly expedíciót kellene szervezni forró teával töltött termoszokkal és állandó vizuális kapcsolatot tartva a ház biztonságos melegében várakozó mentőcsapatokkal. Egyelőre azonban a hó felszíne szűz és érintetlen, még senki nem merészkedettt rá. A fotót Molnár Zsolt küldte be szerkesztőségünkbe, köszönjük!
Fénykép Fénykép
A mai nap erről szólt - és még mindig nincs vége
Hó, jég és szél uralta hazánkat az északnyugati megyék kivételével mindenütt. Az ország nagy részén még mindig havazik, váltakozó intenzitással. Design és Révész Gábor nevű észlelőink fotói Sándorfalváról és Csongrád megyéből, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Viharos szél több helyen
Zalában és a Zemplénben a súlyos mínuszok jellemzően immár 60 km/órás lökésekkel párosulnak; a középső országrész egyelőre kevésbé érintett. Közlekedjünk nagyon óvatosan!
Hóhelyzet Zákányszéken és Csongrádban
Gedó Károly friss, és Révész Gábor még sötétedés előtt készült, szerkesztőségünkbe most eljuttatott hangulatos fotóin. Köszönjük!
Fénykép Fénykép
A havazás szebbik arca
Habár sok kellemetlenséget is okoz, sokan vannak, akik a szépet is megtalálják benne! Nagy Mihály csodás fotója a budapesti Normafáról, facebookos képtárunkból! Köszönjük!
Fénykép
Békéscsabának is kijutott a jóból
...Méghozzá nem is kevés. A hótorlaszokkal tarkított esti csendéletet Zsu265 juttatta el néhány perccel ezelőtt szerkesztőségünkbe. Köszönjük a helyzetjelentést!
Fénykép
Tagadhatatlanul tél van
Ossian és Kismakaroni becenevű észlelőink fotói alapján legalábbis, melyek Dunaharaszti és Tápiószele viszonyat tükrözik. Köszönjük!
Fénykép Fénykép
A közlekedés viszontagságai
Törökkanizsán és Nyíradonyban, Ervinke2 és Gomezapunk nevű felhasználóink most beérkezett fotóin. Köszönjük!
Fénykép Fénykép
Nincs szükség a hóágyúkra
A legtöbb sípályán, így a képen látható Mátraszentimrei Síparkban is bőven elegendő természetes hó hullott, kedvezve a téli sportok kedvelőinek.
Fénykép
Út az ismeretlenbe
Gchris friss fotóján mesebeli táj elevenedik meg egy talán sötét, ismeretlen erdő mélyére vezető ösvényt követve. Köszönjük a hangulatképeket!
Fénykép Fénykép
Durvul a szél a Nyírségben
Torna után immár Szarvaskő, Tiszaújváros és Sátoraljaújhely térségében is 40-50 kilométeres lökéseket regisztrálunk.
Elkél a hólapát
...Miskolcon és Hajóson egyaránt. Szp75 és Pánó nevű észlelőink néhány perccel ezelőtti képei, köszönjük a helyzetjelentést!
Fénykép Fénykép
Szegedi hangulatkép
Így fest a déli megyeszékhely ma este egy nem regisztrált észlelőnk szerkesztőségünkbe eljuttatott felvételén. Köszönjük!
Fénykép
82 km/h-s széllökés Tornán
A BorsodWeb Kft. Tornán működő másodperces szélmérőjével 82 km/órás lökéseket mértük az elmúlt percekben (Észak-keleti határ, félúton a Bükk és a Zemplén csúcsai közötti völgyben). A mérés hitelességét a Kassáról származó Metar adat is megerősíti (78 km/h). További részletek széltérképünkön!
Ahol már utat kell vágni
Törökbecsén és Tótkomlóson a képek tanulsága szerint már vájatokat kell kialakítani a torlaszok között, hogy közlekedni lehessen. Simoni és dus0420 nem sokkal ezelőtti képei, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Elő a szánkóval!
Sok fiatal nézőnk számára talán az első igazi, sokáig megmaradó havazás élményét nyújthatja a következő néhány nap, amelynek során gyermeki örömmel vethetik bele magukat a tél szépségeibe. Ede67 nevű észlelőnk fotója Encs, valamint nem regisztrált nézőnk friss képe a Kétegyházán tapasztalható hóhelyzetről (~30 cm). Köszönjük!
Fénykép Fénykép
Holnap hófúvás jöhet
A modellek szerint főleg nyugaton lesz nagy szél (ahol egyelőre kevesebb a hó), de még így is nagy torlaszokat emelhet. Jelenleg a Dunántúl nagy részén 30 km/h körüli, 40-50 km/órás lökésekkel tarkított alapszél hordja a már lehullott, fagyott csapadékot, de északkeleten is jelentős a légmozgás.
Cudar idő és mély hó
Szigetváron, és valahol útközben. A (még sötétedés előtt készült képen) szélvédőre fagyottt jégréteg magáért beszél... Ben9200 és Gdezs fotói, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Ilyen egy igazi téli kert
...Nem regisztrált nézőnk friss fotóján. A címlapon hasonló kép, még délutánról, Gdezs nevű felhasználónktól. Köszönjük mindkettőjüknek!
Fénykép
Budapest képekben
A fővárosban még mindig esik a hó, ennek ellenére úgy tűnik, az autósok felkészültek, és nincs jelentősebb fennakadás. Zolboyka fotói, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Késnek a vonatok délen
Az ország déli és keleti vasútvonalain több helyen is problémát okoz a váltóállítás, ezért átlagosan 30-40 perces késéssel közlekednek a vonatok - írja az Index. A MÁV élő vasúti térképén jelenleg 17 vonat látható 1 óránál nagyobb késéssel.
Maroslelén hószánon közlekednek
Balázs Anita késő délelőtt készült fotója Facebook profilunkról.
Fénykép
Hangulatkép Ajkáról
Pőcze Laura fényképe Facebook profilunkról.
Fénykép
Balesetek
Kecskemét előtt felborult egy kamion, melybe 3 személyautó is belerohant az M5-ösön.

Az M7-esen a 108-as kilométernél hókotróba csúszott bele egy kamion, az egész sztrádát le kellett zárni.
(MTI)
Késnek a gépek
Ferihegyen várakozó munkatársunk jelentése szerint több járat késik. A bemondóban elhangzó információk alapján az érkező gépek egy része Pozsonyban várakozik. Az egyes járatokról a reptér honlapján lehet tájékozódni.
Baleset, útlezárás
Mindkét irányban lezárták az M0-ás Dunakeszi-Újpest lehajtóját - jelentette helyszínen tartózkodó munkatársunk. Az 2/A jelzésű úton két balesetet is van, egyik a 23-as kilométerkőnél, a másik a Megyeri-hídnál.
Hódmezővásárhely
Csongrád megye második legnagyobb településén a hó az úr. A főbb útvonalakat ugyan takarítják, azonban a mérsékelt légmozgás elég ahhoz, hogy visszahordja a havat az útra. A mellékutcákon terepjáróval vagy hólánccal tanácsos közlekedni. A bal oldali képen a 47-es számú főút belvárosi szakasza látható.
Fénykép Fénykép
Nincs fennakadás a BKV-n
Problémák nélkül, menetrend szerint közlekednek a BKV járművei minden viszonylaton - írja az Index. Sok helyen latyakosak, havasak az utak, de nincs járhatatlan úttest.
Milyen módszerekkel síkosságmentesítsünk?
A boltokban már tavaly megjelentek az alternatív anyagok: a zeolit, a fűrészpor és a lefagyott jég és hó olvasztását a konyhasónál sokkal hatékonyabban végző, a növényeket nem károsító acetátok és karbamid alapú jégolvasztó szerek. További kiváló módszer a hó ellapátolása, seprése a ház előtti járdáról - tájékoztat a Levegő Munkacsoport.
Egy út járhatatlanná vált északkeleten
A hófúvás miatt egy út járhatatlanná vált Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy másik útszakaszon pedig személygépkocsival már csak nehezen lehet közlekedni - tájékoztat a Magyar Közút Zrt.
Borhómérő
Fénykép
Ambrusjoo felvétele Békéscsabáról, ahol a kép készültekor már 20 cm hó hullott. Köszönjük!
Lassan az egész országot befedi a hófelhő
Az ország északnyugati csücskének, Sopron és Kőszeg térségének kivételével az egész országban - hol kisebb, hol nagyobb intenzitással havazik. A Nyugat-Dunántúlon nem ritkák a 60-70 km/h-s széllökések sem.
Van mit elkotorni
Fénykép Fénykép
Mélykúti Nagy Tibor fotója Zentáról és Tóthné Vajdai Renáta felvétele Hódmezővásárhelyről, köszönjük!
Sebességkorlátozás az M7-esen
Egyre többfelé találkozhatunk elakadt autókkal, kisebb-nagyobb megcsúszásos balesetekkel, az utakat ugyanis hiába takarítják, a szél folyamatosan visszapakolja a havat. Az M7-es egyes szakaszain 60 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben - jelentette Gergő nevű észlelőnk.
Tovább terjeszkedik a havazás
Fénykép
Már csaknem a teljes országban esik a hó, az elmúlt órákban még északabbra húzódott a havazás határa. Gabor15 fényképe, köszönjük.
Behavazva
Fénykép
Gyorizo fotója Barcsról, köszönjük!
Miért nem lehet hógolyót gyúrni?
Szép nagy hó hullott délen, özönlenek a fényképek, hógolyókról és hóemberekről azonban nincs kép. Ennek is megvan a tudományos oka. A napokban hulló havat a köznyelv porhónak hívja, ilyenkor a hókristályok a nagy hidegben teljesen szilárd halmazállapotot vesznek fel, a 0 fok körül hulló vizes hóval ellentétben a kristályhoz nem kapcsolódik folyékony állapotú víz, mely az összetapasztást segítené. A nedvesítéshez használhatjuk az ún. ráleheléses, nagyobb mennyiségben a vasaláshoz és az öntézéshez is használt vízpermetezéses technológiát.
Rendkívül jó hóviszonyokkal várják a síelőket a hazai pályák
Eplény, Bánkút, Visegrád, Mátraszentlászló, Kékes, Mátraszentistván, Sátoraljaújhely - néhány a legnagyobb hazai sípályák közül, akik folyamatosan gondozott pályákkal várják a síelőket. Sátoraljaújhelyen például már 30 cm friss hó hullott.
A folyatatásról
A legfrissebb ECM előrejelzés szerint a jelenleg havazást okozó csapadéktömb holnap reggel elhagyja országunkat. Vasárnap estére előbújhat a Hold, a hóval fedett tájakon így -20 fok alatti farkasordító hideg jöhet.

Újabb havazás érheti el az országot hétfőn déli irányból, főként a Tiszától nyugatra eső területeken hullhat nagy mennyiségű (20 cm feletti) hóréteg.
Kinek a pap, kinek a papné
Fénykép Fénykép
Marki Tibor és Balogh Gábor Facebook profilunkra feltöltött képei, köszönjük!
Kecskeméti havas körutazás

Badacsonyi1 felvételét a Youtube-ra töltötte fel, videóján látszik, hogy a Kecskeméten eddig lehullott, 13-15 cm körüli hó ugyan sok munkát ad a lakosoknak és a hókotróknak, de közlekedni egyáltalán nem lehetetlen. A lényeg, hogy figyelmesen, lassan és óvatosan vezessünk!
Hol, mennyi hó esett eddig?
A Viharsarokban a legtöbb helyen átlépte a 30 cm-t a hóvastagság, Kaposvár-Kecskemét-Debrecen széles sávjában 10-15 cm hullott eddig, a Balaton, a főváros és az északi területek térségében eddig 1-4 cm-es a hólepel. Északnyugat idáig szárazon maradt.
Esély a túlélésre
Fénykép Fénykép
Bogár Mari és Komáromi Attila olvasóink képe, köszönjük!
Ahol már mindent ellepett a hó
Fénykép
A Békés megyében található Dombegyházáról küldte a fotót Bencsik Dávid olvasónk. Köszönjük!
Lassan országos havazás
Jelenleg a Keszthely-Esztergom vonaltól délkeletre esik a hó hullámzó erősségű intenzitással. Így az ország 85-90%-át már összefüggő hóréteg takarja, vasárnap hajnalig érdemben nem változik a helyzet, az említett területeken további havazás várható.
A Nyírségben van a leghidegebb
Továbbra is rettenetesen hideg van az országban, melyet az erős, helyenként viharos szél még fagyosabbá varázsol. Nyíregyháza környékén mindössze -13, -14 fok van, az országos átlag dél magasságában -9 fok.
Ne felejtsük el letakarítani a járdánkat!
Igaz, hogy mindenütt hordja a szél a havat, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ingatlanunk elől eltakarítsuk a havat, különben súlyos büntetésekben lehet részünk!
Embertelen idő van - hótorlaszok Békésben
Fénykép
Zolee2000 fotója, köszönjük!
Piros riasztás a hófúvások miatt
Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is harmadfokú riasztás van érvényben a hófúvások miatt, de több keleti-északkeleti megyében is másodfok van érvényben. (Forrás:OMSZ) Közlekedjünk óvatosan!
Fehéredik fővárosunk
Fénykép Fénykép
Nyerges Anita és Hegedűs Sándor felvétele a fővárosból, ahol már megjelentek az első centik!
Életképek Tarhosról
Fénykép Fénykép
Varga Péter Facebook profilunkra feltöltött fotói, köszönjük!
Dolgoznak a gépek - van is min!
Fénykép Fénykép
Hatvani Szabolcs Paksról, Varga Péter felvétele a Békés megyei Tarhosról. Köszönjük!
Hó van az M6-os autópályán - csak óvatosan!
Az M6-os Tolna és Baranya megyei részén hó van a burkolaton. Mivel nagyon hideg van, a sózás nem fejti ki hatását, így az útburkolat állapotában nem várható jelentős javulás - figyelmeztet a Bama.hu.
Lezárták a kékestetői bekötő utat
A Mátraháza és Kékestető közötti bekötő utat az útviszonyok miatt teljesen lezárták, csak a síbuszok hajthatnak be. Baranya megye teljes területén kötelező a hólánc - tájékoztat az Útinform.
Elgondolkodtató.. Ez a mi kocsink?
Fénykép Fénykép
Buzás Nikolette felvétele Kecskemétről, köszönjük!
Megérkezett a segítség
Fénykép Fénykép
Varga Péter és Bajusz János felvétele Hódmezővásárhelyről, Facebook-profilunkról. Köszönjük!
Lelassult a közlekedés Hódmezővásárhelyen
Hódmezővásárhelyen is már 19-20 centi hullott, az utak takarítása azonban csak lassan kezdődik meg, azok a kocsik, amik a parkolóból ki tudnak állni is csak 20-30 km/h-s sebességet engedhetnek meg maguknak - jelentette Attila.
5 főúton már kötelező a hólánc
A 6-oson, az 56-oson, az 58-ason, a 66-oson és a 67-esen hóláncot kell használniuk az autósoknak, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Garamvölgyi László.
Újkígyóson is átlépte a 20 cm-t
Vass Gábriel jelentése szerint Újkígyóson eddig átlagosan 20-30 cm hó esett, a szél buckákat épít, ezért nehéz a pontos adatot megállapítani. Köszönjük!
Fénykép Fénykép
Tombol a szél - hordja a havat
A Tiszántúl erős, de helyenként - például Nyíregyházán már 65 km/h-s, viharos - lökések kísérik az északkeleti szelet. A Nyugat-Dunántúlon szintén viharos szél tombol: Keszthelyen 60 km/h-s, Bakon 62 km/h-s, a Kendig-csúcson pedig 88 km/h-s lökést mértek másodperces szélmérőink az elmúlt órában.
Aki éjfélkor leparkolt Szegeden, reggel erre ébredt...
Fénykép
Szélpál Attila felvétele Facebook-profilunkról, köszönjük!
Már szinte mindenütt esik
A Győr-Pápa-Sümeg vonaltól északnyugatra borult az ég, de az ország többi részén mindenütt havazás kezdődött. Mostantól nincs megállás, már a Balaton déli felén is eléri a néhány cm a hó vastagsága.
Budapest belváros
Már Budapest belvárosában is közelíti az 1 cm vastagságot a lehullott hó. A szél az utakon nem fújja a havat.
A szegedi hóimádók vihetik a pálmát
Legalábbis ma hajnalban úgy tűnik, innen érkezik a legtöbb megerősített, 20-30 cm közötti, fotóval alátámasztott észlelés. Köszönjük minden beküldőnek!
Holiday Inn
Keszthely ma nem éppen Miami, és a pécsi autósoknak sem lesz könnyű az indulás - főleg, ha cabriójukat hagyták tehetősebb tulajdonosaik szabad ég alatt. A Hotel Helikon webkamerája, és PiszkosHarry nevű észlelőnk friss képei, köszönjük!
Man at Work - Képeslap Dávodról
Posza nevű észlelőnk friss fotója. Mi lehetne jobb, mint egy kis hajnali hólapátolás? Köszönjük az életképet!
Nyíregyházán minden Békés
Békéscsabán viszont ez még csak nem is hasonlít a "Nyíregyháza street"-re Amszterdamban. Bár a csatornák ott is befagynak, a különbségek égbekiáltóak.
Vonalzók harca a dermesztő hidegben
Impozáns értékek, persze mint minden leolvasás, ez is kicsit szubjektív. Szeged, Magyarbánhegyes, Solt és Újfehértó - köszönjük a méréseket!
Csak sportosan!
Tiszakécskén ilyenkor illik kerékpárt ragadni, és fittyet hányva a természet erőinek, élvezni az emberi erővel hajtott drifting előnyeit. Bakukan83 felvétele, köszönjük!
Keszthelyen már 55 km/h
Ha nem lenne befagyva a Balaton, most hatalmas hullámok ostromolnák a partot. A Hotel Helikon tetején telepített radarunk melletti szélmérő egyre erősdő lökéseket regisztrál, hamarosan viharos lehet a szél!
Dél és Kelet már elsüllyedt
A hófedte Kaposvár és Tiszacsege Branthy és Nagypisty nevű észlelőink felvételein - köszönjük a fotókat!
Szeged - újabb 15 cm
Kovács Gergely (haresz) nevű észlelőnk szerint újabb 15 cm friss hó hullott Szegeden, amit Ratesz nevű észlelőnk ma hajnali képe, a mellékelt mérőszalaggal kiválóan alátámaszt. Köszönjük szépen mindannyiuknak a felvételeket és híreket!
Más világra ébred ma a fél ország
...Így néz ki például Kaposváron a Deseda-Tó, ma hajnalban Nemesis1042 nevű észlelőnk friss fotóján - Köszönjük!
Konyár és Dunaszekcső
Itt már biztosan behavazott - BartaImre és Rusy friss fotói, a vonalzón jól kivehető, hogy a hó vastagsága már jóval meghaladja a 10 centimétert. Köszönjük!
Elérte a fővárost
Néhány óra késéssel ugyan, de megérkezett az éjfélre várt havazás Budapestre. Már nem csak a peremkerületekben, hanem a belvárosban is látni a szállingózó pelyheket, amelyek egyelőre nem tudnak megtapadni a száraz, hideg úttesten - ehelyett látványos örvények formájában kavarognak a szélben a fényszórók előtt.
Határon innen és túl
Közvetlenül az államhatár mellett fekvő Barcs (vasútállomásáról), és déli szomszédunk területén található Vajdaságból töltötte fel egymástól függetlenül ezt a két fotót Nesz Tamás és Farkas Zoltán Facebook profilunkra. Köszönjük szépen a képeket!
Viharos szél már északkeleten is
Bár a legerősebb (70 km/órás) lökéseket továbbra is Kőszeg környékén tapasztaljuk, immár egész Zala megyében és a Balaton nyugati medencéjében is viharos a légmozgás. 400 kilométerrel északabbra és keletebbre, a Zemplénben, Bolgdogkőváralján 51 km/órás maximumot mértünk hajnali 5 óra 10 perckor. Kassán már 63 km/h sebességű a szél.
Kommentár nélkül
Ha havat nem is, szerkesztőségünk ezt a magára hagyott emlékművet találta éjjel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja előtt; a mécsesek nagy részét már eloltotta az erősödő szél.
Tőlünk délre hózivatarok tombolnak
Olaszországban, Horvátországban és Szerbiában is heves villámlás kísérte a fagyott csapadék kiválását egész éjjel, elsősorban a tengerparhoz közeli részeken. A kisüléseket a Blitzortung rendszerén kívül az Időkép saját hálózata is érzékelte.
Jelenlegi hóhelyzet (04:05)
Ahogy mellékelt térképünkön is jól látszik, hajnali 4-kor már szinte teljesen szinte "körülöleli" a fővárost a csapadékkiválás pereme. Ennek ellenére érzékelhető mennyiségű hó még mindig nem esett Budapesten.
Délen megszakítás nélkül havazik

Zolee2000 nevű észlelőnk hajnalban osztotta meg velünk ezt az fotót Békésből, köszönjük szépen a frissítést!
Kicsivel nyugatabbra

Somogy megyében, Kiskorpád településen is jelentős hóréteg fedi már a fákat és az utakat. Keroo nevű felhasználónk friss éjjeli fotói, köszönjük!
Friss éjjeli képek

Hosi25 és Lengyel Béla nevű felhasználónk fotója a Tolna megyében található Zomba településen uralkodó hóviszonyokról, valamint Helvécia községből. Jól látható, hogy a fagyott csapadék legalább 5-10 cm-es vastagságban torlódott fel a széleken, és a sík területeken is jócskán megnőtt a korábban még csak lepelnyi vastagságú hótakaró. Köszönjük a képeket!
Nyugaton erősödik a szél
A havazás vonala alig-alig mozdult el észak felé az elmúlt órákban, és bár a hullámzó formájú határsáv egy nyelve benyomult a Bakonyba és elérte a Velencei-tavat is még éjféltájt, a fővárosban egyelőre nyoma sincs csapadéknak.

Nyugaton ugyanakkor fokozatosan erősödik a szél, a Kendig-csúcstól Keszthelyig számtalan helyen mérünk 50 és 70 km/h közötti lökéseket.
2012. február 3.
Éjszakai nyugalom
Fénykép
Szalazsán Sándor Facebook profilunkra feltöltött felvétele Sarkadkeresztúrról, köszönjük!
Makón már 15 centi hullott
A Bakonyban, Budapest déli részén, illetve az Északi-középhegység lábánál is hóhullás kezdődött, miközben délen néhol, például Makón Lucifer jelentése szerint már 15 centi esett.
Battonyán is szünet lesz az iskolában
A fenntartó döntése szerint tanítási szünet lesz hétfőn és kedden a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskolában, Battonyán - olvashatjuk a Beol.hu oldalán.
Elérte a fővárost is
A XVIII. kerületben, Pestszentimrén és a XI. kerületben, Kelenföldön már szállingózik a hó. Havas utakkal egyelőre csak délen találkozhatunk, Budapesten készenlétben vannak a hókotrók.
Kamionstop Barcsnál és Udvarnál
A horvátországi intenzív havazás miatt a magyar - horvát határszakaszon Udvarnál és Barcsnál a kifelé tartó kamionokat nem engedik belépni az országba, hanem a határon várakoztatják - tájékoztat az Útinform. Az 58-as főúton szintén lelassult a kamionforgalom.
10 cm hó Szegednél
Fénykép Fénykép
Kiss Róbert fotója Facebook profilunkrül és Design fényképe, köszönjük!
Keresztbe vágva
Már a Balatonnál, Monornál és Debrecennél is hullik a hó, az ország kétharmadán fehéredik a táj. Már-már nyaldossa a főváros peremkerületeit a csapadékmező széle.
A szögedi villamos esti fényekben - itt már reggel óta havazik
Fénykép
HeavenMan felvétele, köszönjük!
Dolgoznak a jégtörő hajók
A Mosoni-Duna torkolati szakaszán, Gönyűnél ma délután megkezdték a jég törését, hogy a kikötő továbbra is tudjon hajókat fogadni. III. fokú készültség volt érvényben - írja a Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
Piros riasztás hófúvásra is
Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szombati napra piros hófúvás-riasztást adott ki az OMSZ a viharos szélben várhatóan kialakuló magas hótorlaszok miatt. Az Alföldön másodfokú, a Dunántúlon elsőfokú lesz a hófúvásriasztás.
Havazás Hódmezővásárhelyen
Hunxley gyorsított felvétele:
Stagnál a hőmérséklet
A havazás megkezdése, illetve a felhőzet megnövekedése óta: a legtöbb helyen nem, vagy csak néhány fokkal csökkent a hőmérséklet a nappali értékekhez képest. A Viharsarokban például szinte egész nap -10 fok volt.
Ócsán már havazik
Dabas térségében, illetve Ócsán már szállingózik a hó, kicsit késve ugyan, de hamarosan a fővárosban is megláthatjuk az első hópelyheket - amiből később bizony nem lesz hiány.
Már töltik a hókotrókat
A fővárosban dolgozó több száz hókotrót ezekben a percekben töltik meg sóval és zúzalékkal, elsőként a kórházak és a főutakat környékét fogják megtisztítani. A következő napokban lehetőleg hagyjuk otthon autónkat - ajánlotta az MTV Híradója.
Órákon belül piros hóriasztás
Az ország déli és keleti megyéiben éjféltől piros hóriasztás lesz érvényben. Itt ma éjféltől holnap éjfélig 30 centit is meghaladó hóréteg hullhat.
Hol korcsolyázhatunk a Balatonon?
A Balaton jegének vastagsága Keszthelynél 11 cm, ott várhatóan vasárnap délelőtt 10 órakor nyílik meg a jégpálya a Városi strandon – írja a Zalai Hírlap. Balatonfüreden pénteken megnyitották 12 cm-es jég mellett jégpályát, Siófokon reggel 8-tól sötétedésig lehet korcsolyázni.
A fél országban havazik
Már a Balaton-Hajdúböszörmény vonalon tart a havazás és egyre inkább terjed észak felé. Az északi megyékben többfelé erős, másutt élénk lökések kísérik a szelet, mely tovább csökkenti hőérzetünket is. Csak réteges öltözetben menjünk ki a szabadba!
Szegedtől délkeletre
Fénykép
Vamili észlelőnk képe az ország délkeleti csücskéből, ahol reggel óta megállás nélkül hullik a hó - több mint 10 cm esett azóta.
Közeledik Budapest felé
A fővárostól 40-50 kilométerre délre fekvő Kulcson is elkezdett szállingózni a hó, jelentette vasil nevű észlelőnk.
Nem kell aggódni
Nem kell tartani a havazás elmaradásától, a jelenlegi átmeneti visszahúzódást a modellfutások előre jelezték, holnap reggelig be fog húzódni az ország teljes területe fölé a csapadékmező.
Újabb mediterrán ciklon?
A jövő hét elején várhatóan egy újabb mediterrán ciklon felhőzete fogja elérni hazánkat, mely hétfő estétől ismét havazást okozhat - legintenzívebben a déli országrészben.
Már 5-6 cm hó van a Viharsarokban
A déli-délkeleti határnál szépen gyarapszik a hó, Siklós térségében és a Viharsarokban is 5-6 cm hó borítja már a tájat.
Van, ahol még nem elég vastag a jég - minimum 10-12 cm kellene
Fénykép
A Balatonon Siófoknál és Keszthelynél 6 cm vastag a jég, Balatonakalinál 4.5 cm. A Velencei-tavon Agárdnál 9 cm vastag jégpáncél borítja a vizet - közölte a Fehérvár24 riporterével a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Lelovics Tiborné Tolnánál készítette a fenti képet, ott már korcsolyáznak a gyermekek.
Már mindenütt beborult
Szinte az egész országban borultságig növekedett a felhőzet, hazánk harmadán esik egyelőre a hó. Lassan elkezdődik a csapadék észak felé történő terjeszkedése.
Csökkentett járatsűrűség a vasúti vonalakon
A hétvégére előre jelzett rendkívüli hideg, intenzív havazás és várható hófúvások miatt a MÁV Zrt. február 4-ére, szombatra másodfokú készültségi fokozatot vezetett be az országos vasúthálózatán. Ezen a napon a menetrendben megkülönböztetett, „hópihe” jellel ellátott, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak csak el - tájékoztat a MÁV.
Róma és Milánó is fehérbe borult
A turisták által közkedvelt célpontban, Rómában is káoszt eredményezett a havazás; a Szent Péter Bazilika, a Trevi Kút, a Colosseum és a Forum Romanum egyaránt hó alatt van. Az alpesi régióban helyenként -30 fok alá csökkent a hőmérséklet, a milánói dóm szintén fehérbe borult.
Ideiglenes megtorpanás
A havazás északi irányba történő terjeszkedése, északra tolódása a vártnak megfelelően ideiglenesen lelassult. Naplemente után azonban felgyorsul a folyamat, és kora estétől már a főváros térségében is számolni kell hószállingázással, gyenge havazással.
Ahol már a hó és a szél az úr
Fénykép Fénykép
Kaszáné Tóth Gabriella fotója Kiskunfélegyházáról, valamint Farkas Sándor Facebook profilunkra feltöltött felvétele Derecskéről, köszönjük!
Van, ahol már elértük az 5 cm-t
A havazás továbbra is az ország déli, délkeleti sávjában jellemző, idáig észlelőink jelentése szerint Mezőhegyes vezet 6 cm-rel, ezt követi Almáskamarás és Szeged 5 cm hóvastagsággal.
Intenzív havazás Apátfalván
A Makói kistérségben, közvetlenül a Körös-Maros Nemzeti Park határánál fekvő Apátfalván már reggel intenzív havazás kezdődött.

Vamili észlelőnk videója, köszönjük!
Szeged és a befagyott-behavazott Tisza Mindszenten
Gajdán Árpád és Losonczi Erzsébet fényképei Facebook profilunkról.
Fénykép Fénykép
Ki-ki süt még a Nap
Ahogy az a fenti időkép térképünkön is látszik, a Dunántúl középső harmadában és Budapesten helyenként előbújt a Nap a felhők mögül. Ez azonban nem tart majd sokáig, órákon belül elkezdődik a havazás.
Szekszárdon is rákezdett
Teninger Timi fényképei, melyet Facebook profilunkra küldött, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Élő vasúti térkép
A MÁV élő térképén nyomonkövethető minden járat, külön színekkel jelezve a késést. Utazás előtt érdemes tájékozódni!
Már most viszi a havat a szél
Továbbra is a Nagykanizsa-Szolnok-Mátészalka a választóvonal a havazás tekintetében, Szarvasról és Nagyváradról hófúvást is jelentettek észlelőink.
Rövidített órák és szünet Békésben
Az egyik békési iskolában egy hetes szünetet rendeltek el, míg Békéscsabán rövidített órák megtartását rendelte el az alpolgármester - írja a Beol.hu.
Nem enyhül a hideg
Ugyan a havazás elkezdődött, mit sem enyhült a fagyos idő: a Nyírségben -13 fok, a Viharsarokban -11 fok, a legmelegebb pedig az agglomerációban van, de ott is mindössze -6, -8 fok közötti értékeket mutatnak a hőmérők. Figyeljünk oda bőrünk védelmére!
Ne feledjük a kerti csapokat!
A Magyar Víziközmű Szövetség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében felhívja a lakosság figyelmét, hogy az elkövetkező napokban várható nagy hideg miatt készítsék fel a vízmérőaknákat, a kerti csapokat, a fagy által veszélyeztetett, falon kívül futó vízvezetékeket a fokozott hidegre. Aki vízszivárgást észlel, haladéktalanul jelentse be vízszolgáltatójánál!
Hol, hány óra magasságában várhatók az első hópihék?
A legújabb GFS futás időben még előrébb hozta a havazás északra tolódását, akár a késő délutáni órákban is megláthatjuk már az első hópelyheket. Ennek várható időpontját Siófokon 15-16 óra közé, míg Budapesten és Miskolcon 19-20 óra magasságába becsüljük.
Szegeden megkezdődik az utak takarítása
A Debrecen-Szolnok-Dombóvár-Nagyatád vonaltól délre eső területeken már mindenütt legalább szállingózik a hó, Szegeden megkezdték az utak takarítását.
Fénykép
HeavenMan felvétele, köszönjük!
Szerbiában 11 ezer embert vágott el a külvilágtól a hó
A hó miatt jelenleg tizenegyezer ember van elvágva a külvilágtól Szerbiában abban a tizennégy községben, amelyben rendkívüli állapotot hirdettek - írja a Magyar Szó.
Piros riasztás
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a szombati napra több déli és keleti megyére piros riasztást adott ki, miszerint a 24 óra alatt lehulló mennyiége meghaladhatja a 30 cm-t.
Délen lassan összejön az első centi
A déli megyékben már közepes intenzitással hullik a hó, lassan összejön az első cm - azaz még 40x, 50x ennyi várható a havazás végére. Szegeden mintegy -11 fokban szakad a hó, melyet már most hord az élénk északkeleti szél.
Ne felejtsük el letakarítani járdánkat!
Ugyanis az az ingatlantulajdonos, aki erről megfeledkezik, akár 100 ezer ft-os büntetést is kaphat! A probléma egyelőre csak a déli országrészben élőket érinti, de holnapra már mindenütt aktuálissá válik a kérdés.
Számítsunk a hófúvásokra!
Hazánk keleti-délkeleti harmadán már most megélénkült az északkeleti szél, néhány erős lökés is előfordult már, ám estig egy-egy viharos erejű lökés sem kizárt. Később a nyugati megyékben is feltámad a szél, ezért a közlekedők mindenképp készüljenek fel a hóátfúvásokra!
Mintegy 200 úttakarító jármű várja a fővárosban a havat
A Fővárosi Közterület-fenntartó minden úttakarító járművét készenlétbe állította a várható havazás miatt - mondta Klug Lajos, a cég vezetője. 142 db szóró és ekéző jármű, 13 db rakodógép valamint 46 db egyéb kiszolgáló jármű vár a munka megkezdésére.
Lassan terjed a havazás
A havazás a várakozásoknak megfelelően eddig a Barcs-Békéscsaba vonalig húzódott fel. Rettenetesen hideg van, az országban -12 fok(!) az átlaghőmérséklet.
Hófúvás a Vajdaságban
A vajdasági Felsőhegyen, Szegedtől légonalban 40 km-re délre készültek az alábbi fotók, ismeretlen észlelőnk azt jelentette, hogy ott már sodorja a havat a szél, kisebb hóbuckák is kialakultak már.
Fénykép Fénykép
-20,9 fok
Ma reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Imolán volt a leghidegebb, -20,9 fokot mutattak a hőmérők. A szomszédos Jósvafő csupán 1 tized fokkal maradt el: ott -20,8 fok volt.
Egyre több helyen ered el
Reggelig a Pécs-Baja-Hódmezővásárhely vonalig húzódott fel a havazás. A várható kezdés időpontját a jobb felül látható térkép tartalmazza.
Baranyában szállingózik
Borjád, Pécs és Vízvár körzetéből az elmúlt órában több észlelőnk is hószállingózást jelentett.
Eszéken már havazik
25 kilométerre a délnyugati határtól, a horvátországi Eszéken már szállingózik a hó, megállíthatatlanul közeledik hazánk felé a csapadék.
2012. február 2.
Északabbra tolja a csapadékot az új GFS
A legfrissebb GFS futás szerint a ciklon a korábbinál északabbra húzódna, amely azt jelentené, hogy gyorsabban tolódna felfelé a havazás az eddig vártnál: e szerint Budapesten már kora este szállingózna a hó.
Jósvafő: -19 fok
Közel járunk a -20 fokhoz, az Aggtelekkel szomszédos Jósvafőn már -19 fokig hűlt a levegő. A Nyírségben -16 és -18 fok között alakul a hőmérséklet.
Újvidéken is szállingózik a hó
A vajdasági Újvidéken, hazánktól körülbelül 100 km-re is szállingózni kezdett a hó - jelentette Erzebet Glusica szerbiai észlelőnk.
Már havazik Belgrádban
Országhatárunktól nagyjából 200 km-re délre, Szerbia fővárosában, Belgrádban már elkezdődött a havazás. Európai Időkép-térképünk »
-30 fok a Kárpátokban
Az ukrajnai Ivano-Frankivskon -30 fokos fagy tombol, de a Kárpátok más területein is -20 fok alá hűlt a levegő. Itthon sem tombol a meleg, Jósvafőn -18.6 fok van.
Friss ECM
A ma kora délutáni mérésekből számolt, friss előrejelzés alapján holnap délelőtt éri el a szerb-magyar határt a havazás, majd komótosan kezd el észak felé terjedni, éjfélre érheti el a Balaton-Budapest-Miskolc vonalat, Sopronban egészen szombat délelőttig kell várni a havazásra. A havazás csak vasárnap délelőttig tart, de kedden újabb havazás érkezhet dél felől, mely elsősorban a Dunántúlra hozhat további friss hóréteget. A várható hómennyiség és a havazás kezdetének időpontja fenti térképeinken látható!
Gyűrű a Hold körül
Érdemes kilesni az égboltra, az ország számos pontján megfigyelhető a Hold körül kirajzolódó gyűrű, az ún. Halo-jelenség. E jelenséget a magasban húzódó, jégkristályokból álló cirrostratus felhőzeten visszaverődő holdfény hozza létre. A képeket Török Dávidnak és Fodor Gábornak köszönjük!
Fénykép Fénykép
Szombattól lehet korcsolyázni Siófoknál
Szerdán délelőtt 6 cm-es vastagságot mértek a siófoki jégpályán, így a ma délutáni bejárás után előzetesen úgy döntöttek, hogy szombaton reggel megnyílik a kijelölt jégpálya az Ezüstparton - olvashatjuk a Sielők.hu cikkében.
Jég borítja a Hernádot
Fénykép
Tamás észlelőnk felvétele Hernádnémetiből, köszönjük!
Szentlélek: -17,5 fok
Este fél 8-ig a Bükkben fekvő Szentléleken már -17,5 fokig hűlt a levegő, a Nyírség nagy részén is -14 és -16 fok között alakul jelenleg a hőmérséklet.
Félméteres hó is lehet
A legfrissebb előrejelzés alapján nem kizárt, hogy a szerb és a román határon akár fél métert megközelítő hóvastagság alakuljon ki a hétvégi hóhelyzetben. Budapesten is jó eséllyel hullhat 20 centinél vastagabb hó. Friss prognózisunk a fenti térképen látható!
Mikor kezdődik a havazás?
Fénykép
-24 fok volt Aggteleken
Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa megkeresésünkre elmondta: a község szélén (ahol egy szélcsatorna is húzódik), reggel 7 órakor - ugyan nem hivatalosan, de -24 fokot, míg a település központjában -22 fokot mértek.
Fokozatosan hízik a Balaton jege
Fénykép Fénykép
Keszthelyi és balatonfenyvesi kameránk felvétele.
10 cm-es jég a Tisza-tavon
A Tisza-tavat az Index jelentése szerint már több mint 10 cm-es jégpáncél borítja, így hétvégén megrendezésre kerül az V. Tisza-tavi Jégtúra, ahol a nádasok, árterek élővilágával egyaránt megismerkedhetnek a résztvevők.
Hiányzik a hótakaró a vetéseknek
Egy pozitív hatása mindenképpen lehet a hétvégén várhatóan kialakuló hótakarónak: ez pedig az ősszel vetett szántóföldi növények védelmét jelenti. A korábban elvetett őszi búza, árpa, repce hosszú távon ugyanis nem tudja átvészelni károsodás nélkül ezeket a hosszú, fagyos periódusokat.
Lassan javul a levegő
Északkeleten olykor egy-egy élénk lökés is kíséri a szelet, a légmozgás megindulásának köszönhetően valamelyest tisztult is a levegő: Miskolcon már épphogy az egészségügyi határérték feletti a szálló por mennyisége.
Szolnoki jéghelyzet
Fénykép Fénykép
Bencmaster felvételei, köszönjük!
Süt a Nap, mégis vacogunk
Lassan délután 13 óra van, mégis mindössze -6 fok az országos átlaghőmérséklet, Nyíregyháza környékén -10 fok van, egy-egy széllökés hatására ezt azonban jóval kevesebbnek érezhetjük.
Iskolákat zárnak be Borsodban
Kesznyéten községének, Forrónak, Girincsnek az iskolája és óvodája egyaránt zárva tart a nagy hideg miatt, holnap egy új intézményben, Krasznokvajdán is befejeződik a tanítás - olvasható a Boon.hu oldalán.
Front nincs felettünk, de bőrünk könnyen kiszáradhat
Ma még számottevő fronthatás nem érvényesül, de a hideg, már-már zord levegő továbbra is kihívást jelenthet szervezetünk számára. A megélénkülő szél szárító hatással bír, bőrünk kiszáradása ellen zsírdús krémekkel védekezhetünk.
Elromlott a váltó a hideg miatt
A reggeli órákban pótlóbuszok szállították a 47-es és 49-es villamosok utasait, a nagy hidegben ugyanis elromlott a váltó. A hibát azóta kijavították - írja az Index.
Negyedmillió Facebook-rajongó
Fénykép
Az elmúlt percekben a közösségi oldalon rajongóink száma átlépte a negyedmilliót. Ezúton is köszönjük a támogatást, hogy hozzászólásaitokkal, észleléseitekkel segítitek munkánkat!
Kedden újabb havazás?
A modellfuttatások zöme a keddi napra - még nagy bizonytalanság mellett - újabb havazással számol. A mostani számítások szerint ezesetben a déli, délkeleti országrész ismét jelentős mennyiségű, 10-20 cm friss havat kapna.
Népi megfigyelés
Ma van Gyertyaszentelő napja. Népi megfigyelések szerint, ha ezen a napon süt a nap, a barlangjából előbúvó medve árnyékát meglátván visszatér további téli álmot aludni, miszerint még hosszú lesz a tél. Ha hihetünk a népi jóslatoknak, akkor idén is még legalább 40 napig tartani fog a hideg idő.
-20 fok alatt
Országszerte -10 fok alatt alakultak a minimok éjjel, a leghidegebb a Nógrád megyében található Mihálygergéről jelentette Ute nevű észlelőnk: ott reggel -21 fokot mutattak a hőmérők. Borsodnádasdon -21.1 fokot mértek. Sajógalgócon Nagy Lukács olvasónk autós hőmérője mindössze -22 fokot mutatott.
Fénykép
Egyre biztosabb a nagy mennyiségű hó
A jelenlegi modellfutások alapján holnap kora délutántól az ország déli felén kezdődő észak-északnyugati irányba terjeszkedő havazásra készülhetünk, mely péntek késő este, szombat éjszaka éri el a főváros térségét, szombat reggel vélhetően már a legtöbb ember hólapátok kaparó hangjára fog ébredni. Az élénk szél a Dunántúlon és a keleti tájakon hófúvást okozhat, emellett a hőmérséklet is igen alacsony marad napközben, -5 és -10 fok közötti csúcsértékekre számíthatunk. A várható minimum hóvastagság területi eloszlása vasárnap estig megtekinthető térképünkön.
2012. február 1.
Újra nagy havat vár a GFS is
Visszaállt a sorba az amerikai GFS előrejelzés legfrissebb futása: péntek déli óráktól dél felől fokozatósan húzódik majd Magyarország fölé a havazás, péntek éjféltől hétfő hajnalig, 2 napos, északnyugat kivételével szinte országos havazással számol. A várható hóvastagság továbbra is megtekinthető fenti térképünkön!
Nagy mínuszok
Bánhorvátiban már -17 fokig, a Kárpátok túloldalán -24 fokig hűlt a levegő. A pillanatnyi helyzet nyomonkövethető hőtérképünkön.
Nemsokára lezárjuk a versenyt
Éjfélig várjuk a tippeket a hétfő hajnali országos minimumhőmérsékletre és a Szegeden lehulló hó mennyiségére. Már több mint félezer tipp érkezett.
Északon kezd feltámadni a szél
Az éjszaka folyamán észak-északkeleten több helyen megerősödik a szél, amely tovább csökkenti majd hőérzetünket. Északkeleten akár 50-60 km/h-s lökések is kialakulhatnak, ez mindenképp jó hatással lehet a nagyobb városok szennyezett levegőjére. Nagy Hideg-hegyen az elmúlt órában már 51 km/h-s lökést regisztrált másodperces szélmérőnk.
Jeges éjszaka vár ránk
Fokozatosan csökken a hőmérséklet, az országos átlag már mindössze -7 fok. A leghidegebb jelenleg is a Hatvan-Debrecen vonaltól északkeletre van, ott mindenütt -10 fok alá csökkent a hőmérséklet, Jósvafőn már most -15 fok van, hajnalra még hidegebb várható.
Itt a friss ECM
Az európai előrejelzés legújabb futásában két hullámban érkező havazással számol. Az első felvonás péntek délután kezdődne délen, ami szombat hajnalig az ország kéthatmadára terjedne át. Egy napon át havazna különböző intenzitással, az északnyugati területek kivételével jelentős hó eshet. Vasárnap a ciklon visszapörgésével egy újabb hullámban szintén országos havazást prognosztizál. A hóvastagság előrejelzésünk továbbra sem változott, a fenti térképen megtekinthető.
Isztambult is hó borítja
Fénykép
Ritkaságszámba megy az is, hogy Törökországban 40-50 cm-es hóra ébredjenek az emberek - márpedig Isztambulban ma reggel ez történt. A helyi reptéren közel 180 járatot töröltek. Forrás
Nincs változás
A legfrissebb GFS előrejelzés gyakorlatilag megegyezik a 6 órával ezelőttivel. Másfél óra múlva érkezik majd a megbízhatóbbnak titulált ECM modell eredménye.
Mennyi hó várható?
Számos olvasónk keresett meg, hogy mikor tesszük közzé legfrissebb térképes hóvastagság előrejelzésünket. Ahogy azt a térkép felett is jelezztük, az előrejelzést folyamatosan felülvizsgáljuk, de egyelőre nem látjuk okát a változtatásnak, tegnap kiadott előrejelzésünk most is helytállóan tükrözi várakozásunkat.
Fa mellett használt ruhákat osztanak Békés megyében
Rendkívüli állapotot hirdetett dr. Karsai József szerdán Battonyán a nagy hideg miatt. A szociális területen dolgozók és a közmunkások csütörtökön délig felmérik, melyik családnak nincs tüzelője; Magyardombegyházon fa mellett használt ruhákat osztanak tüzelőnek - olvashatjuk a Beol.hu oldalán.
Életveszélyes a jég
Egyelőre tavainkon sehol sem alakult ki sportolásra alkalmas jég, az Index információi szerint a Velencei-tó jege 5 centi, a Balatoné Siófoknál 2 centi vastag, mely naponta 1-1 centit hízik. Bizonságosnak 8-10 centitől tekinthető a jég, így még mindenhol életveszélyes és tilos rálépni!

Martonreni észlelőnk friss fotója a jégről (és két szabálytalankodóról), Siófokról. Köszönjük!
Fénykép
Kialakult az első mediterrán ciklon
Már tisztán kivehető a műholdképeken a hétvégi havazást hozó mediterrán ciklon elődje, melynek központja nagyjából Róma felett található, és lassan mozog keleti irányba. Felhőzetét észak felől jelenleg a Velence-Zágráb vonal határolja.
Fénykép
Forrás: Sat24
A hideg már a spájzban van
Bár idehaza sincs éppen strandidő, a Kárpátokon túl közel 10 fokkal van hűvösebb. Krakkóban ma csupán -13 fokig, Lvivben -15 fokig melegedett (!) a levegő délután. Tekintse meg hőtérképünk közép-európai kivágatát!
Szombaton úszik Schirilla
Szombat délután 3 órakor, Vácott tervezi átúszni a jeges vizű Dunát Schirilla György - írja a HVG. Az extrém mutatványt évente teljesítő, 50 éves sportemberre idén a szokásosnál is keményebb idő vár: a Duna ma reggel mindössze 2 fokos volt, szombatra fagypont körülire hűlhet, jó eséllyel pedig havazni is fog.
Holnapra is hidegrisztás
Holnap reggel is nagy hideg várható, az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú hidegriasztást adott ki Magyarország északi és keleti területeire, azaz Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén holnap reggel helyenként ismét -20 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.
Csúszik?
A legfrissebb előrejelzések kis késéssel jelzik a ciklon érkezését hazánkba. A kora reggeli mérések alapján számolt amerikai GFS előrejelzés meglehetősen visszafogottá vált, délen péntek estétől, a középső országrészben csak szombat délutántól kezdődne a havazás, mely a hétfő délelőtti órákig tartana.

Az éjféli európai ECM előrejelzés is eltolta az esemény kezdetét, délen péntek délután, a középső országrészben szomban hajnali kezdést prognosztizál, melyet országos, jelentős havazás követ, szerinte azonban a műsornak már vasárnap vége szakad.
Még veszélyes a Balaton jege - műholdkép a magasból
Fénykép
A Balaton keleti medencéjében megjelenő mintázat; a vonalak labirintusa jégformákra utal: a tó befagyása megkezdődött. A Balaton színe ugyanakkor továbbra is türkiz-zöld, a tó vizének jellegzetes színe, ami átlátszik a vékony, üvegszerű jégen. Ha be is fagyott már helyenként a tó, semmiképpen ne menjünk még a jegére - figyelmeztet Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője. (A kép forrása: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás)
-20°C alatt Sajógalgócon
Nem rég érkezett szerkesztőségünkbe a hír, miszerint a sajógalgóci 26103. számú bekötő út mentén -21°C-os hőmérsékletet is mértek.
Fogcsikorgató hideg
A derült éjszaka meghozta eredményét: a délnyugati megyéket kivéve országszerte -10 fok alá csökkent a hőmérséklet, az Aggteleki Nemzeti Park jósvafői mérőpontján -18.5 fokot mértek hajnalban. Tőlünk keletre azonban nem ritkák a -20 fok alatti értékek, a Kárpátokban jelenleg -28 fok is előfordul, míg Csíkszeredáról -27 fokot jelentett Voyager2 észlelőnk. Jó reggelt Mindenkinek!
Előrejelzési verseny
Versenyt hirdetünk észlelőink között, a hétfő hajnalban várható legalacsonyabb hőmérsékletet és a hétfő reggel Szegeden mért hóvastagságot lehet megtippelni. A hóváróknak vagy a szkeptikusoknak lesz igaza? Holnap éjfélig várjuk a tippeket.
2012. január 31.
Szerepet cseréltek a modellek
Tegnaphoz képest pont az ellenkező prognózist számolta az amerikai (GFS) és az európai (ECM) számítógépes előrejelzés: míg a megbízhatóbbnak tartott európai egyre nagyobb hóvastagsággal számol a hétvégére, a kora esti adatok alapján számolt, pár percre frissített amerikai modell jelentősen csökkentette a várható havat.
Növekszik a jég
Fénykép
A Balatonon továbbra is a part mentén hízik a jég, míg a Duna nagy része jégmentes, a VITUKI legutóbbi mérései szerint Pozsonynál van csak 30%-os jégzajlás. Nem regisztrált észlelőnk Zamárdiból küldte ezt a fotót, köszönjük!
Újabb fotó a Balaton jegéről
Fonyodi nevű észlelőnk képe tegnap készült a Balaton jegéről Fonyódnál. Köszönjük a felvételt!

Fénykép
Zuhan a hőmérséklet
Szinte országszerte derült az ég, a hőenergia kisugárzása így gyorsan zajlik. Jelenleg Panyolán van a leghidegebb, ott -13,8 fokig csökkent a hőmérséklet. Az OMSZ elsőfokú hidegriasztást adott ki Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megye területére, az említett helyeken a hőmérséklet hajnalra -20 fok alá is süllyedhet.
A Balaton jege délután
Viki89 észlelőnk fényképei ma délután, Balatonlellén. Köszönjük!
Fénykép Fénykép
Egyre nagyobb valószínűség
Az imént közzétett európai ECM előrejelzés ismét országos havazással számol, így mindkét elterjedt számítógépes prognózis megerősíti, ami napok óta körvonalazódik: hétvégén jelentős hóhelyzet lehet, melyet helyenként viharos szél is kísérhet. Az eseményeket továbbra is élőben közvetítjük!
Egyre fagyosabb lesz a hangulat - melegedőket keres a kormány
Sokan emlegetik az 1987-es telet, ami még amiatt is emlékezetes lehet, hogy minimum és maximum hőmérsékleteket tekintve is évszázados rekordok dőltek meg; Budapesten például 1987. január 13-án hajnalban mindössze -25.6 fokot mértek (máig ez tartja a rekordot), sőt, a fővárosban akkor kora déluátnra is csak -16.7 fokig emelkedett a hőmérséklet. Nos, a fagyos levegő beáramlásának köszönhetően most is erőteljes fagyokra számíthatunk, péntektől pedig a feltámadó szél egyenesen csontig hatoló hideghez vezethet.

Emiatt a kormány is megtette az első lépéseket a rászorulók (hajléktalanok, idősek, egyedül élők) érdekében: Pintér Sándor belügyminiszter arra utasította a közigazgatási államtitkárt, hogy soron kívül mérje fel azokat a kormányzat tulajdonában vagy használatában álló épület ket, ahol nappali melegedőket lehetne kialakítani.
Időnként viharos szél is lehet
Ezekben a percekben publikálják a legfrissebb amerikai előrejelzést. A friss prognózis tartja a korábbi számításokat, pénteken főként délen és keleten, szombattól viszont országos havazással számol. A hétvégén Tiszántúlon és a Dunántúl nagy részén erős, időnként viharos (70 km/h-s) lökések is kísérhetik a havazást!
Jön a -20 fok
Ma reggel Jósvafőn volt a leghidegebb, -16,9 fokig hűlt a levegő. Holnap hajnalra elsőfokú hidegriadót adott ki Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyékre az OMSZ. A figyelmeztetés szerint az említett területeken nem kizárt a -20 fok alatti hőmérséklet.
Tovább folytatódik a harc a GFS és az ECM modell között
Semmit sem változott a helyzet a tegnap esti előrejelzésekhez képest, azaz továbbra is még mindig nagy a bizonytalanság hétvégi havazással kapcsolatban. A GFS modell éjféli futása a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is optimista, főként szombatra számol országos havazással, az ECM modell főfutása a tegnapihoz hasonlóan továbbra is visszafogottabb.

Fénykép Fénykép
2012. január 30.
Az ECM továbbra is visszafogottabb
Menetrend szerint megérkezett az esti 8-as ECM előrejelzés. A modell főfutása csak az Alföldre vár havazást, ugyanakkor a fáklyadiagrammot elemezve a különböző tagok hétfőig a középső országrészben átlagosan 5-10 cm, az Alföldön 15-20 centiméteres hótakaróval számolnak. A GFS futás (jelenleg) ennél jóval optimistább, helyenként 30 cm feletti hótakaróval számol.
Nagy a hasonlóság az 1987-es téllel
Szerkesztőségünk a Wetterzentrale oldalán fellelhető archívum és a mostani előrejelzések összevetésekor jelentős makroszinoptikus egyezőséget talált a híres 1987-es hóhelyzettel. A hóhelyzet kialakulásának jó esélyei vannak, a mediterrán ciklonos helyzetekben ugyanakkor a végkimenetel mégis az utolsó órákban is gyökeresen változhat. Most beszéljenek a képek!

Balra: 1987, Jobbra: 2012. Forrás: Wetterzentrale. A képek kattintással nagyíthatóak!
Fénykép Fénykép
Továbbra is sanszos a nagy hó
Az amerikai GFS modell legfrissebb, déli adatok alapján számolt előrejelzése továbbra is több napos, országos havazással számol, a hét végére kialakuló akár 30 centiméteres hóréteggel. Kiváncsian várjuk az európai ECM előrejelzés másfél óra múlva megjelenő friss prognózisát. Tartsanak velünk!
Jégzajlás kezdődik, parti jég a Balatonon
Sokan vágynak a nagy hideg egyik pozitívumára: mégpedig álló vizeink befagyására, hiszen a tavalyi évben nem sok lehetőséget adott az időjárás a természetes helyeken történő korcsolyázásra. Nos, ahogy az webkameráinkon látható, a Balaton déli partján már növekszik a jég, de természetesen még jó pár napot várnunk kell rá, hogy eléggé meghízzon.

Fénykép Fénykép

A VITUKI jelentése szerint a Duna egyelőre jégmentes, a Tisza egyes szakaszain azonban már közepes jégzajlás figyelhető meg:az előrejelzések szerint azonban a Tisza észak-magyarországi szakaszain csütörtökre akár álló jég is kialakulhat, de mindenütt erősődő jégzajlásra kell számítani. A kisebb patakok már most teljesen befagytak.
Szkeptikus az európai előrejelzés
Megérkezett a szakmai körökben az egyik legpontosabbnak tartott ECM modell éjféli futása, mely délebbre helyezi át a csapadékot, így a nagy havazás csak az Alföldre korlátozódna. Az előrejelzés valódi üzenete ugyanakkor az, hogy az előrejelzések továbbra is bizonytalanok így 4 nap távlatából. A következő ECM futtatás este 8 körül kerül nyilvánosságra.
Hétfő: -16,6 °C
A hét első napján Borsodnádasdon volt a leghidegebb, hajnalban -16,6 fokot mutatott a hőmérő. A következő napokban ennél is nagyobb hideg várható reggelente.
Fénykép
Akár 30 centi is?
A tegnapinál is több hóval számol az amerikai GFS modell legfrissebb, éjféli futása. Bár 4 nap távlatából továbbra is felelőtlenség lenne konkrét hóvastagság értékeket prognosztizálni, említésre méltó, hogy a számítógépes előrejelzések péntektől keddig tartó, megszakítás nélküli havazás esélyét látják, melyek komoly hóhelyzetet okoznának hazánkban, országszerte 30 cm-nél is vastagabb hótakaróval.

Fontosnak tartjuk megemlíteni azt is, hogy az említett éjféli futás a naponta 4 alkalommal készülő amerikai GFS, és a naponta 2 alkalommal készülő európai ECM (másik nevén ECMWF) előrejelzések a többi futáshoz képest pontosabb eredményt képesek adni, ugyanis világszerte éjfélkor kerül felbocsátásra a legtöbb magaslégköri adatot szolgáltató szonda. Az éjféli GFS futtatás reggel 6-kor, az ECM eredményei reggel 8-kor érkeznek - utóbbi eredményeiről egy újabb frissítésben számolunk be.
2012. január 29.
Előzmények
Ahogy azt már megírtuk, az elmúlt évek legkeményebb téli hete elé nézünk, a szibériai eredetű légtömeg fogcsikorgató hideget hoz hazánkba. Az északkelet felől érkező hideg, száraz levegő egészen Nyugat-Európáig utat tör majd magának.

A beáramlás már napokkal ezelőtt megkezdődött, Széltérképünkön a felszínhez közeli északkeleties-keleties áramlás jól láthatóan kirajzolódik - ez pedig télen nem sok jóval kecsegtet. A Skandináv-félszigettől keletre kiépült óriási anticiklon közepében 1055 hPa-ig emelkedő légnyomás az óramutató járásával megegyező irányban, Közép-Európa felé északkeleties áramlással, kontinentális (szárazföldi) eredetű, száraz, téli időszakban jellemzően nagyon hideg levegőt "söpör".

Fénykép

Ilyen áramlást tapasztalhatunk meg a következő napokban is, a nappali felmelegedés napról napra erőtlenebbé válik, éjszakánként sok helyen -15, fagyzugos helyeken akár -20 fokig is hűlhet a levegő. A rohamos lehűlést három tényező segíti: a derült ég, a szélcsend és a hófedte talaj.

Hosszútávú előrejelzésünkben napok óta említjük egy hét második felében kezdődő esetleges nagy havazás esélyét, ennek valószínűsége a friss előrejelzések tükrében elérte azt a szintet, hogy jelentős esélyekről beszélhessünk. A hidegbeáramlást ugyanis egy mediterrán ciklon kialakulása követheti, mely a kellően áthűlt légkörben péntektől kezdődően több napos havazást is okozhat.

Mivel még 5 napra vagyunk péntektől, ezért kialakuló hóvastagságról korai lenne beszélni, egyes modellfutások akár 20 centiméter feletti hóréteg hullását adják, mások teljesen száraz, csapadékmentes idővel számolnak. Ugyanakkor az ensemble (az előrejelzések bizonyosságát vizsgáló) számítások jelentős része vár havazást, vagyis a száraz forgatókönyvnek egyre kisebb az esélye.

Archívum: