illusztráció illusztráció
Gyorshír

Percről-percre

2012. január 29.
Előzmények
Ahogy azt már megírtuk, az elmúlt évek legkeményebb téli hete elé nézünk, a szibériai eredetű légtömeg fogcsikorgató hideget hoz hazánkba. Az északkelet felől érkező hideg, száraz levegő egészen Nyugat-Európáig utat tör majd magának.

A beáramlás már napokkal ezelőtt megkezdődött, Széltérképünkön a felszínhez közeli északkeleties-keleties áramlás jól láthatóan kirajzolódik - ez pedig télen nem sok jóval kecsegtet. A Skandináv-félszigettől keletre kiépült óriási anticiklon közepében 1055 hPa-ig emelkedő légnyomás az óramutató járásával megegyező irányban, Közép-Európa felé északkeleties áramlással, kontinentális (szárazföldi) eredetű, száraz, téli időszakban jellemzően nagyon hideg levegőt "söpör".

Fénykép

Ilyen áramlást tapasztalhatunk meg a következő napokban is, a nappali felmelegedés napról napra erőtlenebbé válik, éjszakánként sok helyen -15, fagyzugos helyeken akár -20 fokig is hűlhet a levegő. A rohamos lehűlést három tényező segíti: a derült ég, a szélcsend és a hófedte talaj.

Hosszútávú előrejelzésünkben napok óta említjük egy hét második felében kezdődő esetleges nagy havazás esélyét, ennek valószínűsége a friss előrejelzések tükrében elérte azt a szintet, hogy jelentős esélyekről beszélhessünk. A hidegbeáramlást ugyanis egy mediterrán ciklon kialakulása követheti, mely a kellően áthűlt légkörben péntektől kezdődően több napos havazást is okozhat.

Mivel még 5 napra vagyunk péntektől, ezért kialakuló hóvastagságról korai lenne beszélni, egyes modellfutások akár 20 centiméter feletti hóréteg hullását adják, mások teljesen száraz, csapadékmentes idővel számolnak. Ugyanakkor az ensemble (az előrejelzések bizonyosságát vizsgáló) számítások jelentős része vár havazást, vagyis a száraz forgatókönyvnek egyre kisebb az esélye.