Ez történt decemberben

| 2011. január 3. 15:04 | Frissítve:
Ónos eső, mediterrán ciklonok, nagy havazás, belvíz, rekord széllökés és meleg - címszavak 2010 utolsó hónapjából.

December első óráiban mindjárt találkozhatunk a csapadék majd' minden formájával; ahogy a november utolsó napjait, úgy e hónap legelejét is mediterrán ciklon határozta meg. Tehát elsején kora hajnaltól a déli-délnyugati tájak felől mind több helyen volt csapadék, eleinte több helyen havazott, de már délelőttől egyre több helyen havas eső, ónos eső, fagyott eső váltotta fel a havazást. Emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat fokozatosan mindenhol elrendelte a másodfokú figyelmeztetést a tartós ónos esőre tekintettel. A több órán át tartós ónos eső eredményeként faágak törtek le és szakadtak villanyvezetékekre, települések maradtak áramszolgáltatás nélkül, autók csúsztak árokba, kamionok fordultak keresztbe.

 

A következő néhány nap is a csapadékról szólt. 3-án a keleti megyékben eső, nyugaton-északnyugaton havazás nehezítette a közlekedők dolgát, nyugaton 30 cm vastagságúvá gyarapodott a hóréteg. Az elmúlt időszak kimondottan csapadékos időjárása és fagypont fölé emelkedő hőmérsékletek, vagyis az olvadás miatt 6-ára mintegy 5 Budapestnek megfelelő terület került a belvíz fogsága alá és 16 településen kellett harmadfokú készültséget elrendelni. Az időjárás szeszélye tovább színesítette napjainkat. A tél támadása után átmenetileg igen enyhe levegő érkezett fölénk délnyugat felől. 7-én 30 éves rekord dőlt meg, ezen a napon ugyanis a meteorológiai mérések kezdetei óta még sosem mértek olyan meleget, mint ekkor, Sellyén 18,5 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 8-án is hasonló magasságokba emelkedett a hőmérséklet, ekkor viszont nem könyvelhettünk el rekordot. Említést kell még tennünk, hogy nem mindenütt volt „tavasz”, az Északi-középhegységben és az északnyugati tájakon legfeljebb 5 °C-ot mérhettünk a délutáni órákban.

 

A szokatlanul enyhe időjárásnak végül 9-én egy évszakváltó markáns hidegfront vetett véget, melyet természetesen élőben követhettek nyomon olvasóink a népszerű Percről-percre rovatunkban. A front viharossá fokozódó széllel vágtázott át országunkon, hajnalban több fokkal melegebb volt, mint délután. A Dunántúlon a legerősebb széllökések meghaladták a 100 km/h-át, sőt a Kab-hegyen az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásán 171,7 km/h-ás, rekord széllökést mértek. Az erős szél miatt a Balaton kiöntött, a déli parton lévő sétányt elöntötte a víz.

 

Ezt követő egy hétben folytatódott a téli időjárás; észak felől ugyanis egy magassági hidegörvény érkezett fölénk és többnyire erősen felhős vagy borult volt az égbolt, helyenként azonban hosszabb időszakokra is felszakadozott a felhőzet. Többfelé volt gyenge havazás, hószállingózás, jellemzően lepel és 3 cm közötti friss hóréteg alakult ki. Az éjszakákon a kevésbé felhős és hóval borított területeken -10 és -15 °C közé hűlt a levegő, a fagyzugos helyeken még ennél is hidegebb volt. Napközben is nagyrészt fagypont alatt alakultak a hőmérsékletek.

Újabb változás időjárásunkban 18-án történt, ekkor egy mediterrán ciklon érkezett a Kárpát-medencébe és mivel messze fagypont alatt voltak a hőmérsékletek így a lehulló csapadék mindenütt hó formájában esett. Hajnaltól fokozatosan terjedt át a havazás a keleti megyékre, a legtöbb hó délnyugaton hullott, ott helyenként 40 cm vastagságúvá hízott a hóréteg. Mivel a ciklon széllel párosult Észlelőink többfelé jeleztek hófúvást, ezen a napon igazi téli időben lehetett részünk. A ciklon gyors mozgása miatt másnap reggelre felszakadozott a felhőzet, országszerte jelentősen lehűlt a levegő, pár tized fok híján majdnem megdőlt a december 19-ei hidegrekord, Martonvásáron -23,7 °C-ig hűlt a levegő.

 

Az ezután következő pár napban a Kárpát-medencétől nyugatra lévő ciklon illetve a keletre elterülő anticiklon között erősödő déli, délnyugati áramlással egyre enyhébb levegő érkezett fölénk, ezért napról-napra egyre nagyobb területen olvadt el a hó, a Szentestét az ország jelentős részén hó nélkül ünnepelhettük, sőt 24-én majdnem megdőlt a melegrekord, ekkor ugyanis Sellyén 17,2 °C-ig emelkedett a hőmérséklet, ami pont 0,5 °C-kal maradt el az 1958-ban Békéscsabán mért melegtől.

 

25-én illetve 26-án áthaladt felettünk egy újabb mediterrán ciklon, így ismét többfelé hullott csapadék. 25-én délutántól fokozatosan havazás váltotta fel az esőt, és másnap, sőt harmadnap az ország középső és keleti vidékein többfelé 10 cm-t meghaladó hó hullott, így végül fehér lett a karácsony.

Az év utolsó napjaiban aztán jelentősebb hó nem hullott, anticiklon épült ki felettünk és ennek következtében egyre többfelé maradt borongós, párás vagy ködös az idő. Kezdetben a hóval borított és kevésbé felhős helyeken éjszakánként zord hideg volt, -15 és -20 °C közé süllyedt a hőmérséklet, majd a ködfelhőzet megmaradásával éjjelente kissé enyhült a levegő. A magasabb hegyeinkben azonban több órára kisütött a Nap, oda nem kúszott fel a ködfelhőzet.

 

A fotókat ÉjszakaiAngyal, kisjani60, mrP, awjelw, felugyelo, Blackdaemon és David92 megfigyelőinknek köszönhetjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |