Ez történt januárban

| 2011. február 6. 12:36 | Frissítve:
Szerencsére csapadékszegény hónapot tudhattunk magunk mögött; napfogyatkozás majd földrengés borzolta a kedélyeket.

2011 első 5 napja úgy folytatódott ahogy az előző év véget ért. Anticiklon helyezkedett el felettünk, ami következtében állandósult a ködfelhő, csak helyenként és időnként szakadozott fel a felhőzet, elszórtan volt hószállingózás.


4-én egy ritka csillagászati eseményt figyelhettünk meg, részleges napfogyatkozásnak lehettünk tanúi. Az előbb említett felhőzet miatt sajnos csak a nyugati megyékben élők gyönyörködhettek az égi látványosságban. Számottevő front ugyan a következő napokban sem érte el térségünket, azonban 6-tól a Nyugat-európai ciklonrendszer előoldalán délnyugatról a korábbiaknál jóval enyhébb, nedves légtömegek érkeztek hozzánk, ezért napról-napra melegedett a levegő. Az északi és déli megyéink közt hatalmas hőmérséklet kontraszt alakult ki, a délnyugati megyékben helyenként a 15 °C is elérte a nappali csúcshőmérséklet, ugyanakkor északon „beragadt” a ködfelhő és tartósabban csak 1-5 °C-ig melegedett a levegő. Az éjszakai fagyok lassan megszűntek.

Az enyhe levegőben 15-én Szombathelyen beállt az 1993-ban Somogyszobon mért napi maximum rekord, 13,6 °C-ig melegedett a levegő. A tavaszias hőmérsékletek megbolondították a növényeket a „tavasz hírnökei” kibújtak a föld alól, a balatoni korcsolyázásnak hamar vége szakadt.

A következő egy hét során általában nyugodt, ámde napról-napra hűvösebb időjárásban volt részünk. A kezdeti délies légáramlás északiasra váltott, így a hónap utolsó dekádjában hidegebb légtömegek érkeztek fölénk, egy-két gyenge hidegfront is átvonult felettünk, azonban szerencsére egyik sem hozott számottevő mennyiségű csapadékot. Főként országunk északi felében hullott 2 és 7 cm közötti hó, így 26-ára helyenként a 10 cm-t is elérte a hóréteg. A déli és nyugati vidékeken legfeljebb lepel és 2 cm közötti értékeket mértek Észlelőink. A kissé hidegebbre fordult időben 25-én Siófoknál az önkormányzat ingyenes korcsolyapályát jelölt ki. A téli sportok szerelmesei pályafelügyeleti és egészségügyi szolgálati mellett élvezhették a tél illetve fagy örömeit.

Január utolsó napjait egy anticiklon leszálló, lassú légmozgása alakította ami kedvező feltételt jelentett a párás, nyirkos, ködös levegő, az ún. hideg légpárna létrejöttének. Először csak kisebb, majd egyre nagyobb területen maradt meg az éjszaka képződő köd illetve az ebből felemelkedő ködfelhőzet. A keményen fagyos éjszakákat fagyos nappalok követték, különösen a hóval borított keleti és északi megyékben hűlt le jelentősen a levegő, a -15 °C körüli minimumok sem voltak ritkák. A frontmentes idő következtében megszűntek az átkeverő légmozgások, így jelentősen megnőtt a levegő szennyezettsége, Debrecenben és Várpalotán 31-én szmogriadót rendeltek el.

 

Nem múlt el azonban eseménytelenül a hónap, 29-én 18 óra 41 perckor ugyanis 4,7-es magnitúdójú földrengés rázta meg hazánk egy részét, amiről az Időkép elsőnek számolt be Olvasóinak. A rengés epicentruma Oroszlánynál volt mintegy 10 km-rel a felszín alatt. A földmozgást a Dunántúl keleti feléből sokfelé lehetett érezni, kisebb riadalmat főként a panelépületek magasabb szintjein élők tapasztalhattak. Szerencsére nagyobb károk egyik épületben sem keletkeztek, viszont több épület falain keletkeztek repedések. 30-án egy újabb, érezhető utórengést észleltek, ennek központja Szár település volt.

 

A fotókat Tuszinger Károly, JK71, csabka, HeavenMan, agocsb megfigyelőinknek és fredibeni2 által üzemeltett balatonszárszói webkameránknak köszönhetjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |