Ez történt májusban

| 2011. június 11. 0:47 | Frissítve:
Május elhozta a sokak által oly várt időszakot, a hideg és esős kezdet után mind gyakoribbakká váltak a zivatarok.

Sokfelé borult és esős idővel köszöntött be az utolsó tavaszi hónapunk. Délen szinte egész nap esett az eső, északnyugaton és északkeleten a megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan zivatarok is kipattantak, néhol jelentősebb mennyiségű csapadék kíséretében. Másodikára átmenetileg felszakadozott a felhőzet, kisütött a Nap.

3-án egy markáns hidegfront robogott át a Kárpát-medencén. A front érkezését olvasóink ez évben először az oly kedvelt Percről-percre rovatunkban kísérhették figyelemmel. A feltornyosuló felhőkből nyugaton szórványosan, keleten helyenként voltak záporok, zivatarok.

A hirtelen északnyugatra forduló szél mintegy 10 °C-kal hozott hidegebb levegőt térségünkbe, nem egy helyen alig 1 óra leforgása alatt csökkent ennyit a hőmérséklet. A Dunántúlon többfelé viharossá fokozódott a szél, Balatonőszödön 101 km/h-ás széllökést is mértek. A nagy szél szerencsére nagyobb károk nélkül vonult át, főleg kisebb faágak estek áldozatul a viharnak.

A hideg levegő beáramlása ezzel azonban nem ért véget, 5-én és 6-án hajnalra többfelé fagypont közelébe süllyedt a hőmérséklet. 6-án reggel vacogóan hideg reggelben indulhatunk munkába, ekkor ugyanis több, mint egy évszázados rekord dőlt meg fővárosunkban. Ferihegyen 1,3 °C-ig hűlt le a levegő, sőt többfelé fagyott az éjszaka. Az országos rekord is a múlté lett, Zabarban -4,2 °C-ot mutattak a hőmérők higanyszálai. A mezőgazdaság több területét fagykár érte.

 

Ezután sem volt érezhető tartós javulás, hiszen 8-án egy magassági hidegcsepp haladt át a Kárpát-medence felett. Többnyire erősen felhős vagy borult égboltra tekinthettünk a fel ekkor. A Kékestetőn üzemelő webkameránk tanúsága szerint még hó is hullott.

9-től fokozatosan anticiklon helyeződött fölénk, így 12-ig a több órás napsütést csak a délutáni gomolyfelhő-képződés zavarta meg, helyenként kisebb záporok is kialakultak, de számottevő mennyiségű csapadék sehol sem esett. A hőmérsékletek nagyjából az ebben az időszakban megszokott értékek körül alakultak, délutánonként többfelé 25 °C-nál is melegebbet mértek.

 

13-án virradóra aztán egy gyenge hidegfront miatt átmenetileg erősen megnövekedett a felhőzet és gyenge eső, zápor is esett. Később kisütött a Nap és a délutáni órákban északkeleten szórványosan volt zápor, zivatar.

Két napot sem kellett várnunk a következő, immáron sokkal erősebb hidegfrontra. 14-én a nyugati tájainkat megközelítette a front és a nedvesebbé és labilissá váló légkörben erőteljesen megnövekedett a gomolyfelhőzet, záporok, zivatarok alakultak. Ausztriában – Soprontól mindössze 18 km-re – Szárazvámban tornádót figyeltek, ez volt tehát az év második forgószele térségünkben. Szerencsére jelentősebb károk nem keletkeztek, főleg a háztetők sínylették meg a vihart.

15-én jött a soron következő hidegfront. Ekkor a Dunántúlon már jobbára borongós idő volt többfelé esővel, majd 16-ára virradóra a keleti tájakon beborult az égbolt és sokfelé esett kiadós – 20 mm-nél is több - eső. Eleinte elszórtan gyenge zivatartevékenység is megfigyelhető volt. Másnapra, vagyis 16-ára mindenütt jelentősen jelentősen lehűlt a levegő, a csúcshőmérsékletek mindössze 14 és 19 °C között alakultak, 17-én hajnalban pedig az északi megyékben több helyen 5 °C alá süllyedt a hőmérséklet.

 

18-tól anticiklon épült ki hazánk területén, helyi hatások alakították időjárásunkat. Ennek megfelelően az éjszakai és délelőtti órákban többnyire derült maradt az égbolt, több órán át sütött a Nap, később a közepes mértékű gomolyfelhő-képződésből elszórtan voltak nyárias záporok, villámlás és dörgés kíséretében zivatarok. A sok napsütés és a felettünk található enyhe levegőnek köszönhetően egyre magasabbra kúszott fel a hőmérő higanyszála. A napok múltával egyre több helyen pattantak ki zivatarok a délutáni órákban. Sajnálatos mód 21-én az egyik zivatarban halálos villámcsapás ért egy idős asszonyt Gárdonyban.

 

23-án egy gyenge hidegfront hatásaként a korábbi napoknál is több helyen alakultak záporok és zivatarok, erről a népszerű Percről-percre rovatunkban élő közvetítéssel jelentkeztünk. A zivatarokat több helyen is jégeső kísérte. A teljesség igénye nélkül Kismaroson, Gyöngyösön, Csongrádon és a szerbiai Pellérden is kb. borsó vagy meggymag méretű jégdarabok hullottak. Gyöngyösön és a Pécs melletti Egerágon a felhőszakadás következtében utcákat öntött el a víz. Ugyanezen a napon Lakiteleken egy tubát fotóztak le.

Az egynapos szeles, már-már kánikulai nap után 27-én késő délután egy erőteljesebb hidegfront érte el országunk nyugati területeit. A lassú mozgású front átvonulását kétnaposra nyúló Percről-percrében követhették nyomon olvasóink. Mivel az esti órákra pattantak ki a zivatarok, így a Dunántúlon élők többfelé valóságos villámshowban gyönyörködhettek az éjszaka folyamán. A cellák egyesülve vonalba rendeződtek - squall line alakult ki – és a Balatonon keresztül késő este a Fővárost is elérték a villámokkal tarkított zivatarok. Másnap a Dunántúlon jelentősen lehűlt a levegő, helyenként a 15 °C-ot sem érte el a csúcshőmérséklet, ugyanakkor keleten még 30 °C is előfordult. Először a hideg és a meleg légtömeg találkozásánál illetve az Északi-középhegységben és Szlovákiában, majd késő délutántól a Tiszántúlon a magasra törő gomolyfelhőkből erős széllökések és felhőszakadás közepette intenzív zivatarokban lehetett részünk. Ezúttal a Tiszántúlon jött létre egy squall line.

 

A hónap utolsó napja sem telt el hevesebb zivatarok nélkül, ezúttal főként az ország középső részein törtek ki helyi viharok. Néhol fél óra, alig egy óra leforgása alatt 20-30 mm-nyi eső is hullott. Csongrád utcáit egy felhőszakadás után tengelyig érő víz öntötte el, a csatornák nem voltak képesek elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot.

 

A fotókat qmesZ, csaby83, qwantumqwark, HeavenMan, sulti, Vinnland, knorbi82 észlelőinknek és Sandó Gábornak köszönhetjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |