Ez történt decemberben

| 2013. január 6. 9:12 | Frissítve:
Többszöri havazás, olykor ónos eső, többfelé enyhe karácsony, tartós ködfoltok - a legfontosabb események röviden.

A meteorológiai tél első napjaiban máris megmutatta „fehér fogait” az időjárás. 2-ára ugyanis egy ciklon miatt mindenütt beborult az ég és az ország keleti felének kivételével több helyen havazott. A középső területeken havas eső, keleten eső esett. A Bakonyban 10 cm-es hóvastagságot mértek Észlelőink, míg máshol lepel-3 cm alakult ki. Az északnyugatira forduló erős szél helyenként hordta a havat. 4-én ismét csapadékosra fordult időjárásunk; egy melegfront felhőzete borította be az eget, északon havazott, délebbre havas eső, eső esett, de az idő előrehaladtával ott is inkább havazás lett jellemző. Az Északi-középhegység kiterjedt térségében 5-én virradóra 10 cm-esre dagadt a hóréteg.

A Dunántúlon hózáporokkal érkező gyengébb hidegfront távozása után 7-én jellemzően napos idő volt az ország csaknem egészén. A tél első nagy támadását a 8-án hajnalban érkező mediterrán ciklon hozta el. Ekkor először nyugaton, délnyugaton kezdődött havazás, mely napközben fokozatosan helyeződött át hazánk déli illetve délkeleti megyéire. Az északkeleti szél megerősödésével több helyről hófúvást jeleztek Észlelőink. A Mecsekben több útszakaszon is kötelezővé tették a hólánc használatát, emiatt piros riasztás volt érvényben. Helyenként 20 centinél is több hó hullott. Másnap a délkeleti tájakon vált járhatatlanná néhány útszakasz az erős szél következtében. 10-re elhagyta hazánkat a ciklon, kiderült az ég; a hófödte területeken -12, -15 fokig hűlt a levegő.

12-én a távolodó ciklon hátoldalán a keleti megyéket ismét nedves légtömegek érték el, arra sokfelé havazott, a Tiszántúlon helyenként 10 cm-es friss hóréteg alakult ki. Ugyanekkor a Dunántúlon változóan felhős volt az ég. Másnapra országszerte napsütés lett jellemző. 14-től átalakulás kezdődött, a nyugat-európai ciklon előoldalán megerősödő széllel enyhe, egyre inkább nedves levegő érkezett. 15-én sokfelé csapadékos időben volt részünk; délen és a Dunántúlon eső esett, míg északon-északkeleten eleinte ónos eső hullott, emiatt átmenetileg 3 megyében is piros figyelmztetést adtak ki. Északon illetve északkeleten jelentős mennyiségű csapadék esett, Észlelőink 15-25 mm-t regisztráltak, de másutt is több hullott 5 mm-nél.

Ezután nem történt jelentősebb változás időjárásunkban, maradt a párás levegő, többnyire borult égbolt. A frontok útvonala tőlünk távol esett, a légmozgás napokon keresztül minimális volt, így kedvező feltételek adódtak a ködképződéshez. Egyik másik nap tartósan megmaradt a sűrű köd. Mindössze 20-án szakadozott fel átmenetileg több helyen a ködfelhő és bújt elő a Nap. Elkezdődött a karácsony időjárásának latolgatása, két nagy légköri képződmény bizonytalan elhelyezkedése és kiterjedése miatt a hideg, havastól az enyhe, csapadékmentesig minden elképzelhető volt az ünnep előtt 5-7 nappal.

Eleinte tehát az északkelet-európai anticiklon volt meghatározó, ennek peremén kissé hidegebb levegő áramlott fölénk. 22-étől viszont a nyugat-európai ciklon vette át az uralmat, ennek áramlási rendszerében nedves, a magasban jóval melegebb levegő érkezett. 23-án reggel a Dunántúlon havazás kezdődött, mely fokozatosan tevődött át a keleti megyékre. Ugyanakkor északnyugaton, majd a középső országrész északi felében végül az Északi-középhegység vidékén is egyre több helyen váltott át a havazás ónos esőbe. Másnap délen, délnyugaton felszakadozott a felhőzet, míg az északi és északkeleti tájakon borult, ködös maradt az idő. 25-én többfelé 10-14 fokig emelkedett a hőmérséklet, ekkor a Dél-Dunántúl megerősödött a délnyugati szél.

 

Karácsony másnapján érkezett egy hidegfront, 27-ére az enyhe déli és délnyugati megyékben is mérséklődött a meleg. 28-án a soron következő – immáron erősebb – hidegfront felhőzete miatt sokfelé erősen felhős vagy borult volt az ég, elszórtan kisebb eső, zápor is előfordult. A Dunántúlon és a Tiszántúlon megerősödött a szél. Az év utolsó napjaiban a pára-és ködfoltok feloszlását követően többnyire derült, napos időt élvezhettünk. Helyenként azonban tartósnak bizonyultak a ködfoltok, ott napközben is legfeljebb fagypontig melegedett fel a levegő. Az éjszakákon -2, -7 fokig hűlt a levegő.

A fotókat Varga Tamás, Maxl, Rencsisovszki Tamás, Ondok Ferenc, tola62, Szemán Viktor, fanyuvo, Kovács Gábor Endre, Bakos Liza észlelőink valamint Dobos Gábor és Gellért Attila olvasóink készítették.

« 2011 december


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |