Ez történt decemberben

| 2012. január 2. 10:36 | Frissítve:
2011 utolsó hónapjában végre zonális időjárási helyzet alakult ki, több front és azok csapadékmezeje vonult át felettünk.

Hosszú hetek után végre átalakulás vette kezdetét, a közel két hónapig tartó anticiklon-uralom megtört. A messze Észak-Európában vonuló ciklonok délebbre húzódtak, megerősödött a délnyugati áramlás, ami felszaggatta a megülepedett hideg légpárnát. Jelentősen megenyhült a levegő, a déli megyékben elérte a 15 °C-ot a csúcshőmérséklet. 5-én egy erős hidegfront vonult át a Kárpát-medence felett. Sokfelé eleredt az eső, a déli megyékben 20 mm-nél is több csapadék hullott. A megújult széltérképünkön élesben „tesztelhettük” a másodperces szélmérőszenzorainkat.

 

Egy melegfrontot követően 7-én este északnyugatira forduló és megerősödő szél társaságában hidegfront érkezett, több helyen volt gyenge eső, záporeső. Az Északi-középhegység magasabb tájain 1-2 cm-nyi hó is hullott. Tartósan azonban nem maradt meg a „látvány hó”, mivel maradt az évszakhoz képest több fokkal enyhébb levegő, napközben mindenütt pozitív tartományba emelkedett a hőmérséklet, 10-én délen és délnyugaton helyenként 15 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

A továbbiakban sem nyugodott meg időjárásunk, meleg-és hidegfrontok váltogatták egymást, nem egy alkalommal 24 órán belül többször is. Megkezdődött az esélylatolgatás a fehér karácsonyra tekintettel. Az enyhe levegőben felhős, borult és napos időszakok valamint területek egyaránt előfordultak. Többfelé volt eső - fokozatosan enyhült a hónapok óta tartó szárazság - 15-én este a Mátrában hó, a Kékestetőn az idény első hóemberét is elkészítették. Ugyanezen a napon a déli területeken villámlás és dörgés kíséretében zivatar is előfordult.

 

16-án este újabb, ezúttal erős hidegfront érkezett nyugat felől, ennek hatásaként sokfelé megerősödött a délnyugati szél és megnövekedett a felhőzet. Másnap virradóra egyre többfelé eredt el az eső, az ország nagy részén jelentő mennyiségű csapadék hullott, helyenként 20-30 mm is. A magasabb területeken zömében hó hullott; a Kékestető, a Nagy Hideg-hegy és Galyatető csúcsai téli, havas hangulatot öltöttek. A front mögött 3-8 °C-kal hűlt le a levegő. 19-én egy mediterrán ciklon felhőzete borította be az égboltot, észak-északkelet kivételével sokfelé havazott, az ország déli harmadában helyenként a 10 cm-t is meghaladta a frissen lehullott hó vastagsága. A következő nap fokozatosan eltávolodott a ciklon és nyugat felől lassanként felszakadozott a felhőzet. A hóval borított és derült tájakon 21-én hajnalra lezuhant a hőmérséklet, ott -10 °C alatti értékeket mértek, sőt Baja környezetében -15,6 °C-os hideget rögzített az Országos Meteorológiai Szolgálat állomása.

 

 

Karácsonyig nem történt jelentősebb mértékű változás, a gyakran erősen felhős, borult ég, helyenként tartósan ködös levegő mellett majd' mindenütt volt kevés napsütés. Néhány milliméternyi csapadék csaknem mindenütt esett; az ország hidegebb keleti-északkeleti harmadában főleg hószállingózás vagy gyenge havazás fordult elő, míg az enyhébb nyugaton esőben érkezett az égi áldás. Ebből fakadóan a Szenteste a keleti-északkeleti megyékben lett fehér, ott általában lepel-5 cm közötti hóréteget mértek. Karácsony első napa az átvonult hidegfront mögött a Tiszántúl kivételével sokfelé napos idővel telt, a Dunántúlon általában 6-8 °C-ig melegedett fel a levegő.

 

A két ünnep közötti időjárást ismét magasnyomású mező alakította; a talaj közelében megülepedett nedves levegő miatt ködpárna húzódott fölénk. Jobbára erősen felhős vagy borult volt az ég, párás a levegő, keleten több helyen tartós ködfoltok is voltak, csak nyugaton szakadozott fel időnként a felhőzet. Helyenként szitálásról, ónos szitálásról, az Északi-középhegység térségéből hószállingózásról is érkeztek észlelések. A hőmérsékletek napközben néhány fokkal fagypont fölött, míg éjszaka fagypont környékén szóródtak.

 

Az év utolsó napján egy hidegfront mögött érkező száraz levegőnek köszönhetően felszakadozott a felhőzet és több órára kisütött a Nap, csupán a keleti-északkeleti térségben bizonyult tartósnak a köd és felhő. Általában 5 és 8 °C közé melegedett fel a levegő, a felhős tájakon azonban nem mértek többet 2 °C-nál.

 

A fotókat pilismeteor1, seaman, tupa, arnold21 és Azrob16 megfigyelőinknek köszönhetjük!

 

2010 december >>>


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak