Ez történt szeptemberben

| 2012. október 4. 13:54 | Frissítve:
A számtalan hidegfront átvonulása ellenére az átlagosnál enyhébb idő jellemezte a hónapot, kissé javult az aszályhelyzet.

Augusztus utolsó napján a Dunántúlra ért hullámzó frontálzóna szeptember első napját is meghatározta. Amíg nyugaton lehűlt a levegő, felhők uralták az égboltot és helyenként kisebb eső, záporeső is előfordult, addig keleten maradt a nyári meleg, főleg fátyolfelhők szűrték a Nap sugarait. Körösszakálon 35,2 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, megdőlt az eddig rekord. Ugyanekkor nyugaton több helyen 20 fokot sem mértek. Ezután eltávolodtak a felhők, csapadék nem esett. A száraz időjárás miatt nem csak a tavaink vízszintje csökkent le nagy mértékben, hanem a folyóinkon is igen alacsony vízállásokat regisztráltak. A Felső-Tiszán helyenként térdig érő vízben lehetett átgázolni, leállt a hajóközlekedés. Szomszédjainknál sem volt jobb a helyzet, sőt a mediterrán térségben több helyen csaptak fel erdőtüzek, melyek füstjét a délnyugati szél hazánk fölé sodorta és így színesítette meg a napnyugtákat.

 

A 6-án átvonult hidegfront mögött – melyből a keleti megyékben helyenként 5-10 mm eső esett – újból nyári időjárásban volt részünk, anticiklon helyeződött fölénk. Eleinte hűvösek voltak a hajnalok és átlagos a nappali felmelegedés, viszont sokat sütött a nap. A napok előrehaladtával egyre melegebb és egyben száraz léghullámok érkeztek délnyugat felől, több fokkal melegebb volt a sokéves átlagnál, nyári időt élvezhettünk.

 

A 30 fok körüli csúcshőmérsékleteknek 12-én egy hullámzó frontálzóna érkezése vetett véget. Nyugat felől megnövekedett a felhőzet, egyre több helyen eredt el az eső, eleinte záporeső, megerősödött a szél. Másnap a Duna–Tisza közéig borult maradt az ég és sokfelé esett, meglehetősen hideg (Tmax 10-15 fok) volt. Ugyanekkor az ország keleti megyéiben inkább csak fátyolfelhők szűrték a napsütést, csapadék nem esett és csak néhány fokkal csökkent a hőmérséklet. Két nappal később kelet felé távolodott el a frontrendszer, ott is tovább hűlt a levegő, de számottevő mennyiségű eső a legtöbb helyen nem esett. Az Alpokban havazott, 1000 m felett több centiméter – helyenként 20-30 – hó hullott.

 

A hónap közepére anticiklon helyeződött fölénk, ennek következtében száraz, eleinte felhősebb, majd naposabb időben volt részünk. Kissé melegebb levegő áramlott hazánkba, néhány fokkal magasabb maximumokat mérhettünk. A késő nyár 19-éig tartott, ekkor egy erős hidegfront érkezett északnyugat felől. Már a front előterében megnövekedett a gomolyfelhőzet, több helyen pattantak ki záporok, zivatarok. A Szekszárd melletti Cikóra rövid idő alatt négyzetméterenként 44 liter víz zúdult, mely sárlavina kialakulásához vezetett. 20-án lassan egyre inkább keletebbre korlátozódott az eső, nyugat felől szakadozott a felhőzet, de csak 10-17 fokig melegedett a levegő. A Nyugat-Dunántúl kivételével végre sokfelé jelentős mennyiségű (15-30 mm) eső esett. Az Alpok mellett a Tátrában is hó formájában érkezett az égi áldás.

 

A meglehetősen hűvös, sőt hideg légtömegek miatt a hajnali órákra erőteljesen lehűlt a levegő, 21-én a Bakonyban fagypont alá csökkent a hőmérséklet, míg az Északi-középhegység völgyeiben talajmenti fagy volt jellemző. A következő napokban lassan melegebb levegő áramlott fölénk, fokozatosan lettek enyhébbek az éjszakák és kellemesen enyhék nappalok. A 25-én virradóra átvonult hidegfront nyugaton számottevő mennyiségű csapadékot hagyott maga után, viszont nagyobb mértékben nem hűlt le a levegő, folytatódott a késő nyári idő.

 

Olyannyira meleg léghullámok érték el hazánkat, hogy 27-én két rekord is megdőlt. A legmagasabb napi minimum rekordja 21,8 fokra módosult, melyet Pécsett mértek. Napközben kánikulai idő volt az ország döntő keleti két harmadában. Ennek eredményeként mind eddiginél magasabbra kúszott fel a hőmérő higanyszála, Orosházán 32,6 fokot jeleztek a mérőműszerek. Az őszi változékony idő ezután tovább folytatódott, 28-ára ismét egy gyengébb hidegfront vonult át felettünk. A déli megyékben 5-15 mm-nyi eső esett, de ezúttal sem csökkent nagyobb mértékben a hőmérséklet. Az első őszi hónap utolsó napjaiban változóan felhős, az átlagosnál néhány fokkal enyhébb idő volt a jellemző.

 

A fotókat Bodrogi Attila, viki89, Orosz Tibor, Gedó Károly, Gömbös Dezső, sizso és Tóth Gábor Gyula észlelőink valamint a Facebook profliunkra feltöltő Cseke Ferenc készítették.

 

<<< 2011 szeptember


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Méteres hó hullott az USA nyugati részén Szokatlanul korán érkezett a tél az USA északnyugati tagállamaiba, Montanában a kormányzó szükségállaptot hirdetett.
  • Mesébe illő reggel a Balaton-felvidéken Lélegzetelállító fotósorozat a minden évszakban gyönyörű Balaton-felvidékről. Ezúttal egy hangulatos őszi reggelt csodálhatunk meg.
  • Újabb esőt ígér a hét Nem tart sokáig a nyugodt őszi idő, szerda estétől ismét csapadék érkezik.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak