illusztráció illusztráció

Ez történt áprilisban

10-én Zabaron -9 °C-ig hűlt a levegő, míg a hónap végére 32 °C-os hőség köszöntött be. Zivatarokból sem volt hiány.

Március utolsó hidegfrontjának nyomában elsejére több fokkal visszaestek a hőmérsékletek, a maximumok mindössze 10 °C közelben szóródtak, főként északon és északkeleten hózáporok, záporok is kialakultak. Ezt követően a délnyillusztrációugatira forduló áramlásnak köszönhetően gyorsan melegedett a levegő, azonban 2-án hajnalban sokfelé fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. A sekély ciklonális mező és a meleg, nedves levegő egyre inkább kedvezett a gomolyfelhő-képződésnek, záporoknak, zivataroknak. 5-én az ország északi harmadán és nyugaton sokfelé, máshol elszórtan pattantak ki zivatarok, melyeket helyenként felhőszakadás és jégeső kísért. Az Időkép villámlokalizációs rendszere több tízezer villámot érzékelt.

 

illusztrációA húsvéti hosszú hétvégét egy markáns hidegfront határozta meg, ugyan szombaton még a Dunántúl kivételével enyhe maradt az idő. A megerősödő széllel észak-északnyugat felől igen hideg levegő zúdult be a Kárpát-medencébe. A gomolyfelhőkből 8-án több helyen alakultak ki látványos hózáporok, a legtöbb helyen azonban legalább egy-két órára a Nap is előbújt. illusztrációA hidegfront mögött száraz léghullámok érkeztek. A leálló légmozgás és kiderülő égbolt alatt 10-én virradóra csaknem mindenütt fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, Zabaron -9 °C-ig hűlt a levegő, 55 éves minimum-rekord dőlt meg. A fővárosban sem mértek még ezen a napon ennyire hideget, -2,6 °C-ot. A későbbiekben megállapítást nyert, hogy a kemény fagyok a gyümölcsösökben 40-50 %-os fagykárt okoztak.

 

illusztráció12-én egy lassú mozgású hidegfrontnak köszönhetően a megnövekvő gomolyfelhőzetből zápor-és zivatargócok pattantak ki az ország középső és keleti megyéiben. Cegléden apró szemű jég kísért egy zivatart. A soron következő hétvége is felhős, borongós idővel telt, ugyanis egy mediterrán ciklon kiterjedt felhőzete borította be az égboltot. Elszórtan volt gyenge eső, záporeső, nagyobb mennyiségű csapadék viszont sehol sem esett. A délnyugati, előoldali áramlás enyhe levegőt szállított fölénk, kevéssel a sokéves átlag fölött alakultak a hőmérsékletek.

 

illusztráció17-re több fokot hűlt a levegő, a ciklon hátoldalán megerősödő széllel hidegebb levegő árasztotta el hazánkat. Voltak helyek ahol egész nap borult maradt az ég és esett az eső. A következő napokban aztán lassanként újból melegebbre fordult időjárásunk, délnyugatira fordult az áramlás. Ezzel együtt azonban nem szűnt meg a ciklonális mező. A nedves légtömegek miatt gyakran tekinthetünk fel erősen felhős égboltra, csak rövid időre szakadozott fel a felhőillusztrációzet. A gomolyfelhő-képződésből többször és több helyen voltak záporok, zivatarok, helyenként jégeső. A felhősebb, mérsékelten meleg, esős idő egészen 25-ig tartott ki. A határozott melegedést megelőzően 24-én egy erősebb hidegfront vonult át felettünk. A front nyomában többfelé pattantak ki zivatarok, melyeket jégeső, erős széllökések és látványos felhők kísértek, sőt az esti órákban a Dunántúl keleti felében Észlelőink szivárillusztrációványt is láthattak. A front útvonalát az idei konvektív szezon első Percről-percéjében kísérhették nyomon olvasóink. A naplementében tündöklő viharfelhők csodás látványt nyújtottak a szerencséseknek. Másnap nyugat felől felszakadozott a felhőzet, főleg keleten volt még eső, zápor. A csapadékosabb időszak csak kis mértékben enyhített az utóbbi pár hónap aszályán.

 

illusztráció

 

 

Ezt követően napról-napra melegebb léghullámok érkeztek, erősödött a felmelegedés.

Az Afrika felől érkező szokatlanul meleg, száraz levegő hatásaként sorozatban dőltek meg a napi országos és fővárosi melegrekordok. Elsőként 28-án mutatott a hőmérő higanyszála annyit, mint még előtte egyszer sem, ekkor Körösszakálon 31,3 °C-ot, Budapesten pedig 30,5 °C-ot mértek. 29-én a többfelé megerősödő déli szélben az előző naphoz hasonlóan értékeket rögzítettek a mérőállomások, Győrött 30,6 °C-kal újabb rekord született. Bugacnál avar-és erdőtűz pusztított, amely olyan hatalmas kiterjedésű volt, hogy még a világűrből is látszódott. A napsütéses kánikula a hónap utolsó napján is tombolt, Újpesten 32,0 °C-ig melegedett fel a levegő. Ezzel egyszerre dőlt meg az országos és a budapesti rekord.

 

A fotókat seaman, SG36, matramet, hunszabi93, Posza, mark, attila és tmartinka megfigyelőinknek köszönhetjük!

 

<<< 2011 április