Ez történt szeptemberben

| 2013. október 6. 23:05 | Frissítve:
Gyakorlatilag átmenet nélkül csöppentünk át a nyári forróságból a hűvösebb őszbe, ezzel együtt csapadékosabbá vált időjárásunk.

A hónap legelső napjaiban kissé változékonyabb időben volt részünk, 1-jén és 3-án is egy-egy hidegfront vonult át felettünk. Ennek hatásaként a kevés napsütés mellett a felhők uralták az égboltot és szórványosan volt zápor, főleg északkeleten és nyugaton elszórtan zivatar. A második hidegfront alkalmával sokfelé megerősödött, a középső tájakon viharossá fokozódott a szél. Ezután megnyugodott időjárásunk, anticiklon húzódott fölénk, mindenütt kiderült az ég, sokat sütött a nap. Napról-napra egy-egy fokkal emelkedtek a nappali csúcshőmérsékletek, ugyanakkor hidegek maradtak az éjszakák. A völgyekben és az Alföldön többnyire 7-10 fokig a hűlt a levegő, sőt a fagyzugos helyeken 5 fok alatti minimumok voltak. A száraz, derült időt kihasználva az Időkép a Pannon Közeli Világűr Projekt tagjaival együttműködésben Székesfehérvárról újabb meteorológiai szondát bocsájtott a magasba

 

9-re aztán nyugat felől egy hullámzó frontálzóna érte el hazánkat, mindenütt beborult az ég és főként a nyugati tájakon esett az eső, záporeső. 10-re virradóra elvonult a frontzóna vastagabb felhőzete. Leállt a légmozgás, az eső után párássá vált a levegő, sok helyen köd is képződött. Ekkor a déli órákig hamisíthatatlan őszi idő volt, az alacsonyszintű felhőzet lassan oszlott fel, alig emelkedett 20 fokig a hőmérséklet.

 

A következő napok is jobbára változékonyan teltek, a közelünkben tartózkodó magassági hidegörvény miatt gyakran növekedett meg a felhőzet, melyekből záporok, zivatarok is kialakultak, Zircen jégeső is esett. 14-én az örvényhez tartózó okklúziós front húzódott fölénk és ezen a napon a délnyugati határ kivételével novembert idéző borongós, sokfelé esős, hűvös napunk volt. A középső megyékben megerősödött a szél. Másnapra kelet felé távoztak az esőfelhők, több-kevesebb időre szinte mindenütt kisütött a nap, ugyanakkor nyugat felől egy melegfronthoz tartozó fátyolfelhők érkeztek. A felhőkkel rövid időre enyhe levegő sodródott fölénk.

 

16-án este, 17-én virradóra megerősödő széllel markáns hidegfront hozott felhőket, sok helyen esőt, záport. Nyugaton helyenként 30 mm esett, miközben 80-90 km/h-ás, Budapesten 100 km/h-át elérő széllökések is voltak. Az osztrákoknál 1200-1300 m felett havazott. A front távozás után kiderült az ég, mérséklődött a szél, 18-án hajnalra 4-7 fok közé hűlt a levegő, sőt a Bakony lábánál majdnem fagyott. Gyors egymásutánban előbb egy melegfront, majd egy hidegfront vonult át országunkon. A megnövekvő gomolyfelhőkből északkeleten zivatarok pattantak ki, megerősödött a szél. 20-án ismét meglehetősen hűvös időre ébredhettünk, az Északi-középhegység és helyenként a Bakony völgyeiben újból fagypont közelébe süllyedt a hőmérséklet. Ugyanekkor Ausztria magyar határhoz közeli településén földrengés volt, melyet Sopronban is érezni lehetett.

 

A gyakran szeles időjárás tovább folytatódott, 21-én 60-65 km/h-ás, 23-án 90 km/h-ás széllökések is voltak. Ezzel együtt a hónap utolsó hetének közepére néhány fokos enyhülés következett be, nagyjából a sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékleteket mérhettünk. Egyik-másik nap igazán gyönyörű napkeltét illetve napnyugtát láthattunk. Ezekben a napokban nyugaton volt felhősebb az ég, míg keleten naposabb az idő, említésre érdemes csapadék csak helyenként hullott.

 

A hónap utolsó hidegfrontja 26-án haladt át keresztül rajtunk; a front előtt elsősorban délen még nyárias értékekre (25-27 fok) szökött fel a hőmérő higanyszála. A középső megyékben és az Alföldön zivatarok pattantak ki, helyenként felhőszakadás is előfordult. A nyugalomra jutott hideg levegőben, 29-én virradóra északon, északkeleten a völgyekben fagypont alá csökkent a hőmérséklet. Ekkor melegfront érkezett, az ország délnyugati felében esős, novemberi idő volt jellemző, ugyanakkor északkeleten csaknem zavartalanul sütött a nap. E két nap alatt a Dél-Dunántúlon 40-50 mm eső esett. Az első komolyabb fagyok „látótérbe” kerültek...

 

 

A fotókat Biborka68, Kacs Dév, Kovács Anzelm, Szűcs Jáni Diána, Self, Bordás Alexandra, Tóth Gábor Gyula, Konkoly Dorina, Borza Judit, Brazilguta észlelőink készítették.

 

« 2012 szeptember


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Méteres hó hullott az USA nyugati részén Szokatlanul korán érkezett a tél az USA északnyugati tagállamaiba, Montanában a kormányzó szükségállaptot hirdetett.
  • Mesébe illő reggel a Balaton-felvidéken Lélegzetelállító fotósorozat a minden évszakban gyönyörű Balaton-felvidékről. Ezúttal egy hangulatos őszi reggelt csodálhatunk meg.
  • Újabb esőt ígér a hét Nem tart sokáig a nyugodt őszi idő, szerda estétől ismét csapadék érkezik.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak