Ez történt decemberben

| 2015. január 6. 12:22 | Frissítve:
Ónos esővel, erőteljes jegesedéssel indult az idei téli szezon, majd két melegrekordot és zivatarokat követően megérkezett a hó.

Jegesedés északon

Szomorkás, párás, országszerte csapadékos idővel kezdődött december. A Földközi-tenger felett örvénylő ciklon nedves, a magasban enyhe; míg a kelet-európai anticiklon talajközelben fagyos levegőt szállított a Kárpát-medence fölé. Elsején a Normafán és Pilisben jelentős zúzmaraképződés volt megfigyelhető, az arra túrázókat mesevilág fogadta. Ez azonban még csak a kezdete volt az ezt követő ónos esőnek. Az ország északi erdeiben a folyamatosan zuhogó eső és a fagyponti alatti hőmérséklet katasztrófa helyzetet teremtett. Az erőteljes jegesedés következtében számtalan fa esett áldozatul a mostoha időnek, több utat kellett lezárni a balesetveszélyessé váló körülmények miatt. A helyzet másodikán sem javult. Harmadikától azonban fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet a kritikus 400-1000 m közötti magasságban is, de a rengeteg kidőlt fa továbbra is akadályozta a közlekedést. Herczeg László jóvoltából meg tudhattuk mennyire viszontagságos a jeges erdőben egy páncélozott csapatszállítóval megközelíteni egy mobil adótornyot. Néhány igencsak bátor, saját testi épségét veszélyeztető észlelőnk a misztikussá vált erdőkből elképesztő felvételekkel ajándékozott meg minket.

 

Melegrekord délnyugaton

A melegedés felhőkkel járt együtt, az ország túlnyomó részén 10-ig borult volt az ég, inkább csak nyugaton szakadozott fel a felhőzet. Többfelé, több alkalommal eredt el az eső, sőt északon havas eső, hó is hullott. A gyakori csapadék több tízezer hektárt öntött el vízzel, legsúlyosabb helyzet a Körösök mentén alakult ki, ott szinte mindenhol másodfokú készültséget kellett elrendelni.

A szél megélénkülésével a legtöbb helyen felszakadozott a felhőzet, csupán délkeleten ragadt be a köd. 13-án az Északi-középhegység vidékén maradt felhős, ködös az idő, másutt több órára kisütött a nap, délnyugaton 15 fokos meleg lett. 14-én érte el csúcsát a felmelegedés, ekkor Drávaszabolcson 17,2 fokkal megdőlt a napi melegrekord. A korábbi hetek enyhe időjárásának következtében a Holt-Körös vize vörösre színeződött, elszaporodott benne az amerikai eredetű vízinövény, a moszatpáfrány. A hónap közepén az északnyugati országrészben maradt hideg és köd, míg a Dél-Dunántúlon ekkor is tavaszt idéző enyhe idő volt. Ezekben a napokban a rétegfelhőzetből számottevő mennyiségű csapadék sehol sem esett.

 

 

Zivatarok, fővárosi melegrekord

Ezután némileg változékonyabbra fordult időjárásunk, egymást követően frontok váltották egymást. Ezzel azonban nem lett hidegebb, bizonyossá vált a hó nélküli karácsony. A szél megélénkülésével – olykor megerősödésével – eltűntek a ködfoltok, hosszabb időszakokra sütött ki a nap. Sokkal inkább tavaszra emlékeztető időben volt részünk, mintsem télre. Helyenként kibújtak a hóvirágok. 20-án még jobban eltávolodtunk a téli jellegtől hiszen az esti órákban érkező erős hidegfront mentén többfelé nyarat megszégyenítő zivatarok törtek ki. A hatalmas villámok mellett egyes cellákból jégeső is esett. A zivatarokat a megújult Időkép térképünkön követhettük nyomon.

 

A front távozását követően ismét igen enyhe levegő került fölénk. 23-án olyannyira meleg lett, hogy megdőlt a fővárosi melegrekord, 12,4 fokot mértek Budapest belterületén; délnyugaton 14-15 fok is volt. Szenteste is enyhe idő volt, ekkor azonban fokozatos lehűlés vette kezdetét, karácsony másnapján erősebb hidegfront vonult át felettünk. A jobbára napos idő ellenére visszatértek a hőmérsékletek a normál kerékvágásba.

 

Karácsonyt követő havazás, kemény mínuszok

Az év utolsó napjaira keményített be a tél; az északkelet felől érkező hideg és egy mediterrán ciklon nedves levegője országunk felett találkozott. A dunántúli megyékben 27-én este havazás kezdődött, amely másnap átterjedt a déli területekre is. A megerősödő szél leginkább nyugaton, délnyugaton okozott hófúvást, a délnyugati határon 20-25 cm-es hóréteg alakult ki. Szerencsére igazán komoly hóátfúvások nem voltak, de így is másodfokú figyelmeztetés volt érvényben a veszély miatt. A ciklon távozásával a legtöbb helyen felszakadozott a felhőzet, a Dunántúlon fordultak elő hózáporok. A kitisztuló égbolt, a fölénk érkező keményen fagyos levegő kedvezett az erős éjszakai lehűlésnek. Az erős szél és a fagyos levegő lenyűgöző jégformákat alkotott a Balatonon. Stábunk ellátogatott tehát a magyar tengerhez, ahol egy drón segítségével madártávlatból páratlan felvételeket készítettünk. A sok milliónyi apró jégtábla és a folyékony Balaton találkozását videóban rögzítettük. Az év utolsó napjának reggelén helyenként -20 fok közelébe csökkent a hőmérséklet.

 

Jég és víz - madártávlatból

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2013 december


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak