Ez történt márciusban

| 2014. április 1. 17:52 | Frissítve:
Gyakran napos, száraz idővel telt az év harmadik hónapja. A csapadék nagy része 7-én, illetve 23-án és 24-én esett.

Ragyogó napos idővel köszöntött be a meteorológiai tavasz, a hőmérsékletek ekkor országszerte 15 fok köré emelkedtek. Ezt követően dél felől megvastagodott a felhőzet, elszórtan az eső is eleredt, a sekély ciklonális mező következtében felhős napok következtek. Mindazonáltal a felhők ellenére is néhány fokkal melegebb volt az ebben időszakban megszokottnál, a hangulatunkat befolyásolta negatívan a “nappali sötétség”. A meglehetősen enyhe telet követően szokatlanul korán indultak virágzásnak az egyes növények, a pollenterhelés ennek megfelelően korán emelkedésbe kezdett.

 

7-én reggelig tartott a felhős idő, e nap virradójára a Budapest-Kaposvár keskeny sávban – egy összeáramlási vonalban – jelentős mennyiségű eső esett. 7-én a Balaton átlagos vízszintje rekordmagasságba emelkedett, ekkor 129 cm-t mértek. Anticiklon került fölénk, ennek köszönhetően – 10-e kivételével – napokon keresztül zavartalan napsütésben volt részünk, hőérzetünket a megélénkülő szél rontotta. A napos, aránylag enyhe idő tovább kedvezett a pollenterhelés emelkedésének, elsősorban az éger, illetve a ciprus- és tiszafafélék virágporának mennyisége érte el a magas szintet.

 

A nappali órákban kellemes meleg levegőt, éjjelente csípős éjszakák váltották fel, 11-én virradóra országszerte fagypont alá csökkent a hőmérséklet, az Északi-Középhegységben és a Bakonyban -5, -7 fokot is mértek. A csendes, nyugodt időnek nemzeti ünnepünk napján egy gyors mozgású markáns hidegfront vetett véget. A front kora délután érte el az északi országrészt, majd pár óra alatt vágtázott át hazánkon. Délnyugat kivételével mindenütt megerősödött, viharossá fokozódott a szél; helyenként 100 km/h-át meghaladó széllökéseket regisztráltak másodperces szélmérőink, porviharok is kialakultak a hatalmas szélben.

 

Ezután is szeles maradt időjárásunk, az évszakhoz képest több fokkal melegebb volt. 19-én egy újabb hidegfront érkezett, a Széchenyi-hegyen 104 km/h-ás széllökést mértünk, míg az északkeleti vidéken zivatar tört ki. Az erős szél következtében Balatonszárszónál is kiöntött a Balaton. Az éjszakákon is szeles helyeken meglehetősen enyhék voltak az éjjelek, 17-én, 19-én és 20-án is rekord meleg volt hajnalonta Budapesten, 10 foknál sem volt hűvösebb. Időnként ugyan erősen megnövekedett a felhőzet, ám ezzel együtt is több órás napsütést élvezhettünk.

 

A napos, enyhe időnek a 23-án érkező frontzóna vetett véget. Ekkor a korábbiaknál nedvesebb és labilis rétegzettségű légtömegek érkeztek, szórványosan alakultak ki záporok, helyenként zivatarok. A frontrendszer a Kárpát-medence fölött hullámot vetett, 24 én a Duna vonalától keletre sokfelé esett az eső. A Tisza vonala mentén jelentős – 10-20 mm közötti – mennyiségű eső hullott, átlagos köré mérséklődtek hőmérsékletek. A hátunk mögött álló rendkívül enyhe tél miatt a szakemberek a szúnyogok és kullancsok hadával számoltak; a hosszan tartó és erősen fagyos időszakok elmaradása kedvezett életben maradásuknak, szaporodásuknak.

 

Március utolsó napjaiban többnyire napos, száraz idő volt jellemző, csupán a déli országrész felett volt olykor több felhő, egy tőlünk délre örvénylő ciklon szakadozott felhőzete nyúlt be fölénk. Ekkor helyenként egy-egy zápor is kialakult, számottevő mennyiség sehol sem esett.

Ezt leszámítva anticiklon határozta meg időjárásunkat. 28-án az északi megyékben a felkelő Nap sugarainak magasszintű felhőzeten megtörő fény több észlelőnknek is feltűnt, melléknapot fotóztak. Fokozatosan melegebb levegő került fölénk, ismét 5-6 fokkal haladta meg a napi középhőmérséklet a sokéves átlagot. Nagyjából két-három héttel korábban kezdtek virágozni a növények.

 

 

A fotókat Illakata, Kőnig Éva, Cs911, Kotyis Dávid, Császár Dániel, Bodrogi Attila, Pócsai Sándor, Nacsa Viktor, Perlaky Diána és Bakos Liza észlelőink valamint Facebook követőink készítették.

 

« 2013 március


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt októberben Második őszi hónapunkban kevés csapadék hullott, sokáig élvezhettük a vénasszonyok nyarát, több melegrekord is született.
  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak