Ez történt márciusban

| 2015. április 4. 15:56 | Frissítve:
Havazás, tubák, sarki fény, napfogyatkozás, zivatarok, földrengés, jégeső, mammatus felhők. Igazán változatos volt a múlt hónap.

Erősen felhős, borús idővel kezdődött 2015 tavasza. Egy nyugat-európai ciklon melegfrontja, majd 2-án hidegfrontja érkezett a Kárpát-medencébe. Ez utóbbi napon főleg az ország déli megyéiben alakult ki eső, záporeső. 3-án sokfelé megerősödött az északnyugati szél, kisütött a nap. Északkeleten azonban gomolyfelhők képződtek és ott záporok, hózáporok alakultak ki. Jégdara, hódara is esett, Túrricse térségében az év első tubáját fényképezték le. 4-én még észak kivételével többfelé napos idő volt jellemző, ekkor 10 fok feletti maximumokat mérhetünk. 5-én aztán egy mediterrán ciklon felhőzete borította be az égboltot, de csapadék nem esett. Ezzel egy időben megerősödött az északi szél. 6-án is még a szél volt meghatározó időjárási elem, de többnyire napos, olykor erősebben gomolyfelhős volt az ég.

 

10-ig anticiklon volt a meghatározó időjárási elem, ezért a jellemzően derült ég alatt sok napsütést élvezhettünk. Napról-napra magasabb kúszott fel a hőmérő higanyszála, de 7-én hajnalban északon sokfelé -5 fok alá csökkent a hőmérséklet. A nappali maximumok a hónap első dekádjának végére 15 fok körül alakultak. A belvízzel elöntött területek nagysága a száraz időnek köszönhetően jelentősen csökkent.

11-én nyugat felől egyre többfelé megnövekedett, hidegfront érte el országunkat. Először csak nyugaton, majd másutt is eleredt az eső. A hegyekben havazott, a magasabb csúcsokon 12-ére több centiméter hó hullott. Leginkább a Dunántúlon erősödött meg a szél. A következő napon is jellemzően borult volt az ég és többfelé esett az eső, a sekély ciklonális mező kedvező feltételinek köszönhetően Martfűnél tubát láttak. Ezután lassanként barátságosabbra fordult időjárásunk, kevesebb helyen esett és fokozatosan csökkent a felhőzet. Március 15-én változóan felhős-napos, az évszaknál pár fokkal melegebb időben teltek az ünnepi megemlékezések.

 

A soron következő napokban egy anticiklon húzódott fölénk, sokat sütött a Nap. 18-án és 19-én ugyan néhány fokkal visszaesett a hőmérséklet, északkelet felől hidegebb levegő érkezett, az utóbbi nap délutánján a Tiszántúlon helyenként egy-egy rövid zápor is kialakult a megnövekvő gomolyfelhőzetből. 17-én este 4-es erősségű geomágneses vihar érte el a Földet, amely olyan erős volt, hogy hazánkból is sarki fényt lehetett látni. Stábunkon kívül több lelkes észlelőnk is lefotózta a nálunk igen ritka égi látványosságot. 20-án délelőtt újból az ég felé meredtek szemeink, ekkor részleges napfogyatkozást láthattunk. Magyarországon a maximum idején hozzávetőlegesen 60%-os mértékben takarta el a Hold a Napot. Szerkesztőségünket számtalan fotóval és videóval ajándékozták megfigyelőink, amelyet ezúton is köszönünk.

 

22-én egy hidegfront hatásaként sokfelé megvastagodott a felhőzet, de említést érdemlő csapadék nem esett. A következő két napon alapvetően kevés volt a felhő, sokat sütött a Nap. Az egyre inkább megerősödő délkeleti szél egy mediterrán ciklon közeledését jelentette, 25-ére észak kivételével megvastagodott a felhőzet. A Nyugat-Dunántúlon többfelé eleredt az eső, arra 5 mm feletti csapadékösszeget is mértek.

 

A nedves légtömegek mellett 26-ára a Dunántúlra már labilis légtömegek is sodródtak, ezért arra megérkeztek az év első zivatarai, a peremfelhős formációkon túl villámokat is megörökítettek Észlelőink. 27-én egy hidegfront kettévágta az országot, amíg az ország nyugati felében alaposan visszaesett a hőmérséklet és megerősödött a szél, addig keleten nyarat idéző értékeket mutattak a hőmérők. 29-én Miskolcnál megmozdult a föld, 3,2-es rengést jeleztek a mérőműszerek. Március utolsó két napja igen mozgalmas időjárást rejtegetett. Előbb egy hidegfront következtében növekedett meg a felhőzet és 30-án délután előbb az északi, majd déli megyékben alakultak ki záporok. Egyes cellákat jégeső kísért, helyenként mammatus felhők képződtek. 31-én a déli órákban északon a hegycsúcsokon havazott, mindeközben egy erőteljesebb melegfront következtében az ország délnyugati felében 16-21 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Este aztán hidegfront hozott záporokat, helyenkénti zivatarokat és lehűlést. A bolondos március vége bolondos áprilisi időt vetített előre...

 

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjük minden Észlelőnknek!

 

« 2014 március


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt októberben Második őszi hónapunkban kevés csapadék hullott, sokáig élvezhettük a vénasszonyok nyarát, több melegrekord is született.
  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak