Ez történt áprilisban

| 2018. május 5. 11:22 | Frissítve:
Számtalan melegrekord dőlt meg, a szárazságot csupán záporok és zivatarok enyhítették.

Télies kezdet

Többfelé kellemetlen idővel köszöntött ránk az április, csupán a Dunántúlon voltak naposabb körzetek és időszakok. A Nagy Hideg-hegyen havazásba váltott az eső, majd a Mátrában és Bükkben hózáporok alakultak ki. A viharossá fokozódó szél felkorbácsolta a Balaton vizét, a Pilis-tetőn 106 km/h-ás széllökést mértünk. 2-án is még szeles volt az idő, gyakran gomolyfelhők takarták a napsugarakat. 3-án aztán országszerte napossá vált időjárásunk, a délnyugatira forduló szélben több helyen 20 fokig vagy a fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála. A vékony fátyolfelhőkön halójelenségek „díszítették” az égboltot. A fölénk sodródó szaharai por afrikai naplementét idézett elő. Másnap a vastagodó fátyolfelhőzeten gúla halójelenség alakult ki. Egy hidegfront nyomán 5-én délnyugaton szivárványokkal kezdődött a nap. Ekkor a Dunántúlon döntően borult volt az ég és arra további záporok is kialakultak, ezzel szemben keleten napos idő volt jellemző és mintegy 5-6 fokkal melegebb, mint nyugaton.

 

Gyorsan jött nyár

6-án a gomolyfelhők mellett a Dunántúlon több órára kisütött a nap, keleten többfelé volt eső, zápor. A Duna–Tisza közén jégesővel kísért zivatar is kialakult. A következő nap eleinte még előfordultak záporok, majd egyre inkább napossá vált időjárásunk, és felvette színes ruháját a természet. 8-án este egy tűzgömb hasított át felettünk, webkameráinkon és néhány fotón is meg lett örökítve a látványosság. Délnyugati áramlással afrikai por szállt fölénk, amely megszínezte a napnyugtákat és napkeltéket. 9-én az ország több pontján annyira felmelegedett a levegő, hogy meteorológiai értelemben meglett az első nyári nap, 25-27 fokot mértek. 9-én este egy gyenge hidegfront hatásaként nyugaton zivatarok alakultak ki. A távolodó hidegfront még 10-én is éreztette hatását, előbb az agglomerációban, majd északkeleten is újabb zivatarok pattantak ki, jégeső is esett. A Bükk fölött peremfelhős zivatar vonult át.

 

Tetőzött a Tisza, fővárosi melegrekord

A front távozása után napos, fátyol-és gomolyfelhős idő volt. Erősödött a felmelegedés, 12-én 26,9 fokkal megdőlt a fővárosi melegrekord. Ekkor egy újabb gyenge hidegfront érkezett, főként estétől alakultak ki záporok, a Dunántúl középső részein sokfelé zivatarok. A csapadékba afrikai eredetű por került, amely sáros esőként jelentkezett a Kárpát-medencében. Tárnokon egy gólyapár kameránk előtt költött. Keleten eleinte még kialakult eső, zápor, majd 14-től egy anticiklon miatt országszerte napossá vált időjárásunk, az évszakhoz képest jóval melegebb volt. Képtárunkba rengeteg a tavaszi virágözönt ábrázoló fotó került. A Tisza dél-alföldi szakaszán is tetőzött az árhullám. 15-én nedvesebb légtömegek érkeztek, megvastagodott a felhőzet, de csak elszórtan volt kisebb eső.

 

Újabb melegrekordok

A hónap közepén többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, eleinte több helyen, majd szórványosan fordult elő eső, zápor. Ismét sáros eső esett. A szaharai por hatalmas felhőernyőt hozott létre, az égbolt, illetve felhők színét sárgára festette. A 16-ra virradó éjjel országosan és a fővárosban is rekord enyhe volt, Gyöngyösön mindössze 17,8 fokig csökkent a hőmérséklet. 18-tól országosan naposra fordult időjárásunk, továbbra is olyannyira szokatlanul meleg volt, hogy 19-én reggel is rekord dőlt, a Budapest Lágymányoson 16,2 fok volt a minimum. A kevésbé fázósak Csopaknál megmártóztak a Balaton 14 fokos vízében. A napnyugtát fényoszlop koronázta meg.

 

Nyári idő, elszórt zivatarok

21-én és 22-én is nyarat idéző idő volt, az erős szintet is elérte az UV sugárzás erőssége, a csúcshőmérsékletek súrolták a 30 fokot. Az előbbi napon ismét fényoszlop kísérte a napnyugtát. 23-án délután egy gyenge hidegfront következtében szupercella érte el a nyugati tájakat. Budapesten 142 éves rekord dőlt meg, Újpesten 29,3 fokot regisztráltak a műszerek. Később a fővárosban és környékén alakultak ki jégesővel kísért zivatarok. Szebbnél-szebb zivataros fotókkal gazdagodott képtárunk. Délkeleten ritka, hullámzó felhők jelezték a megnövekedő légköri instabilitást. 25-én a felvonuló fátyolfelhőkön légköroptikai jelenségek sokasága sorakozott fel; gomolyok csak északon voltak, ott egy-egy zivatar is kipattant.

 

Kánikula és zivatarok

Alig egy hét leforgása alatt újabb 6 fokkal lett melegebb a Balaton, 26-án már 20 fokos volt a magyar tenger. Ekkor azonban egy érkező hidegfront miatt 15 fokos különbség alakult ki északnyugat és délkelet között. Több helyen látványos, kígyózó felhők jelentek meg az égen. A hosszú hétvégén kezdetét vette a strandszezon. A nyári időt 28-án éjjel a déli országrészben szórványosan zivatarok zárták, Ceglédre hatalmas villám csapott le. 29-én hajnalban megdőlt a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja, Sándorfalván mindössze 18,7 fokig hűlt a levegő. A nappali gomolyfelhő-képződésből a középső tájakon és délkeleten pattantak ki zivatarok. A főváros körül helyenként termetes jégdarabok hullottak a zivatarfelhőkből. Meteorológusunk elemezte ki milyen légköri feltételek segítették a heves zivatarok létrejöttét. Ugyanezen napon megdőlt a napi melegrekord, Kelebián és Sátorhelyen 31,4 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A hónap utolsó reggelén zivatarok vonulták át a Dunakanyaron. Április utolsó napjának délutánján újabb gomolyfelhők törtek a magasba. Kaposvár közelében, a Balatonnál és a főváros térségében apró szemű jéggel kísért zivatarok csaptak le. Az éjszaka villámok ragyogták be az égboltot.

 

Végezetül egy csokor 2018 április legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2017 április


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak