Ez történt áprilisban

| 2017. május 10. 0:32 | Frissítve:
Nyárias meleggel kezdődött a hónap, majd téliesen hideg következett. A hegyekben óriási mennyiségű hó hullott.

Nyárias idő, rekordok

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően április első napján elindult a viharjelzés nagyobb tavainkon. Szokatlanul meleg idővel kezdődött az év 4. hónapja. A sok napsütés és a Kárpát-medencét kitöltő meleg levegő hatására a fővárosban megdőlt a napi melegrekord, 23,1 fokot mértek Újpesten. A március végén kezdődött rekordok sorozata ezzel azonban messze nem ért véget; 2-án országos és budapesti viszonylatban is rekord született, Békéssámsonon 26,3 fok, Újpesten 25,1 fok volt a maximum. A kora nyárt kihasználva egy éjt töltöttünk a Bakonyban. 3-án virradó éjszaka se volt még ennyire enyhe, mint most, Budapest belterületén mindössze 15,1 fokig csökkent a hőmérséklet. Ekkor azonban az északi területeken gomolyfelhők képződtek, délután helyenként zápor, zivatar is kialakult. Egy sekély mediterrán ciklon következtében 4-től felhőssé vált időjárásunk. Több helyen alakult ki zápor, zivatar, a Dunántúlon jégeső is esett.

 

Felhős, szeles napok

A következő két napon a felhők mellett a szél volt a legfőbb meghatározó időjárási elem. Többfelé megerősödött, helyenként viharossá fokozódott az északnyugati szél. Elszórtan kisebb esők, záporok alakultak ki, pár fokkal átlag alá csökkent a hőmérséklet. 8-tól előbb több, majd kevesebb gomolyfelhő képződött az égen, melegedett a levegő. 10-ére több helyen meghaladta a csúcshőmérséklet a 20 fokot.

 

Frontok, kisebb eső, záporok

11-én egy hidegfront nyomán a felhőátvonulásokból elszórtan kisebb záporok fordultak elő, többfelé megerősödött a szél. A front elvonulását követően változó vastagságúan fátyolfelhős volt az ég, csapadék nem esett. 13-án egy újabb hidegfront érkezett, a megnövekvő felhőzetből szórványosan alakultak ki kisebb esők, záporok. 14-én a fátyol-és gomolyfelhők mellett néhány órára kisüt a nap, a hőmérséklet a sokéves átlag körüli volt, délen és délnyugaton 20-21 fokot mértek. A hónap közepén többnyire erősen felhős volt az ég; előbb délen, majd a Dunántúlon fordult elő eső, zápor, helyenként zivatar.

 

Meglepetés havazás, hó-és hidegrekordok

Egy naposabb jellegű napot követően egy sekély ciklonális mező hatásaként ismét a felhők kerültek túlsúlyba, előbb csak helyenként, majd 18-án már több helyen volt eső, zápor, hegyekben hózápor. E közben hírt adtunk a húsvéti ballon repülésünkről, amely keretében gömbpanorámás felvételeket készítettünk. 19-én és 20-án egy ciklon alakította időjárásunkat; előbbi nap reggelén már az Alföldön is havazott, Kiskunságban több centiméter hullott. A következő 36 órában aztán a hegyekben hatalmas mennyiségű hó hullott, míg síkvidéken jelentős mennyiségű eső, havas eső esett. A hőmérséklet mintegy 10 fokkal maradt el a sokéves átlagtól. A hóömlés miatt óráról-órára gyarapodott a hóréteg a hegyekben. Autók akadtak el vagy csúsztak árokba, a hó súlya alatt az utakra szakadó faágak és nagy hó következtében számos település lett elzárva külvilágtól. Egyes helyeken 3 napig szünetelt az áramszolgáltatás. Az erős szél hófúvást okozott. 20-án a Kékestetőn a 45 cm-es hórekordon kívül -2,7 fokkal megdőlt a legalacsonyabb maximum hőmérséklet rekordja, míg másnap -7,1 fokkal hidegrekord dőlt. A fővárosban sem mértek még 21-én ennyire hideget. A Nagy Hideg-hegyen elindították a sílifteket.

 

Gyenge fagyok, majd határozott melegedés

A későn jött nagy havazás nyomai a műholdról is jól kivehetőek voltak. Egyes helyeken Ausztriában 100-150 cm hó hullott, a legmagasabb fokú lavinaveszélyre figyelmeztettek. Itthon az átlagosnál több fokkal volt hidegebb időjárás, reggelente északon és helyenként délnyugaton gyengén fagyott. 23-án virradóra egy újabb, gyenge hidegfront érkezett, főként északon voltak belőle kisebb záporok. Napközben gomolyfelhősödés indult meg, elszórtan – leginkább északkeleten – záporok és zivatarok alakultak ki, néhány helyen havas eső, hózápor is előfordult. A front távozását követően egy csillagfényes éjszakát töltöttünk a Bakonyban. Melegedés kezdődött, 25-ére általában 21 és 24 fok közé emelkedett a hőmérséklet.

 

Hullámzó frontzóna, kettősség

A melegebbre forduló idő ugyanakkor sok felhővel járt együtt, keleten voltak rövidebb napos időszakok. 26-án és 27-én elszórtan fordult elő kisebb eső zápor. Utóbbi napon egy lassan mozgó hullámzó frontzóna érte el hazánk nyugati területeit, erre jelentősen – 6-10 fok közé – visszaesett a hőmérséklet, míg a keleti harmadban 20-25 fokos meleg volt. A kettősség még 28-án is megmaradt és csak a következő napon hűlt le a levegő mindenütt. A frontzónából csak a Nyugat-Dunántúlon, valamint Nógrádban esett 10-20 mm-nyi eső. A kiderülő égbolt alatt április utolsó napjának reggelén nyugaton és délnyugaton gyengén fagyott. Végül megmutattuk a Bihar-hegység legszebb tavaszi virágát, a kárpáti sáfrányt.

 

Végezetül egy csokor 2017 április legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 április


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt októberben Második őszi hónapunkban kevés csapadék hullott, sokáig élvezhettük a vénasszonyok nyarát, több melegrekord is született.
  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak