illusztráció illusztráció

Heves geomágneses vihar várható hajnalban

Szombaton a reggeli órákban éri el bolygónkat az elmúlt napok napkitöréseinek szele. Ha napkelte előtt ideér, akkor akár szabad szemmel is láthtjuk a sarki fényt.

Több, az elmúlt napokban történt X erősséget elérő napkitörés együttes erővel éri el bolygónkat, így az előzetes várakozásoknál hevesebb turbulenciákat okozhat majd a Föld mágneses terében. A NOAA űridőjárással foglalkozó osztálya, az SWPC péntek hajnali előrejelzésében extrém, 8,33-as Kp indexet vár a szombat reggeli órákra.

G4-es erősségű geomágneses viharra adtak ki figyelmeztetést, ilyenre utoljára 2005-ben volt példa.

Összehasonlításul: hazánkból általában 5-6-os Kp index esetén hosszú expozíciós fényképezőgépekkel már látható a sarki fény, ennél magasabb értéknél nem kizárt, hogy akár szabad szemmel is látható lesz a jelenség.

illusztráció
A reggeli órákban tombol majd a geomágneses vihar | Adatok: NOAA SWPC

A legintenzívebb időszak szombaton reggel 8 és 11 óra között várható, de már az azt megelőző három órás időablakban is 7-es értéket várnak a szakemberek. A jelenség megfigyelésében így a korai napkelte lesz a legnagyobb akadály. Holnap Budapesten 5:12-kor kel a Nap, de már egy jó másfél órával korábban világosodni kezd. Az égboltot ráadásul szórványos felhőzet is takarhatja.

Az ideális megfigyelőhely így leginkább pár időzónával nyugatabbra, Amerikában lesz, de kis szerencsével már az éjjeli órákban is látható lesz a jelenség hazánkból.

Központi csillagunk

péntek reggel újabb, X3.98-as kitörést produkált, így további turbulenciák várhatók

a következő napokban a Föld mágneses terében.

A kitörésről látványos grafikát készített a HUXt napszél-modellje:

Így éri el bolygónkat a napkitörés | Animáció: HUXt

 

Az eseményeket az Időkép élőben követi majd, tartsatok velünk!

Borítókép: Ttomka88 tavaly novemberi fotója Dobogókőről

A sarki fénnyel kapcsolatban is szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat!

 

Szavazás

Kimész éjjel megnézni a sarki fényt?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés