Ez történt novemberben

| 2010. december 6. 10:30 | Frissítve:
A hónap első két dekádjában enyhe, többször napos időben lehetett részünk, végül az ország jelentős részébe megérkezett a tél.

November első harmadában a sokéves átlagnál több fokkal enyhébb idő volt, csupán elsején reggel mértek többfelé fagypont alatti minimum hőmérsékleteket. 5-én és 6-án sokfelé 20 °C közelében, sőt helyenként a fölé melegedett a levegő, köszönhető mindez a folyamatos délnyugati áramlásnak, amely mentén enyhe és nagyrészt száraz levegő árasztotta el hazánkat. Ennek következtében 7-ig számottevő csapadék sehol sem hullott, reggelente azonban elszórtan ködfoltok képződtek, itt-ott délelőtt tartósabban

megmaradtak. Az anticiklon leszálló légmozgása szennyezetté tette hazánk levegőét, a szálló por koncentrációja sokfelé átlépte az egészségügyi határértéket, sőt voltak olyan helyek ahol ennek kétszeresét mérték.
8-ától aztán nagymértékű változást vett Európa, ezen belül Kárpát-medence időjárása is. Izlandnál néhány nap leforgása alatt két viharciklon is kimélyült; az első 7-én este.
Becky hatásaként a mediterrániumban kialakult egy ún. peremciklon is, így délnyugatról egyre nedvesebb, de továbbra enyhe légtömegek érkeztek hazánkba, sokfelé megélénkült, megerősödött a szél, kitisztult a levegő és országszerte jeleztek esőt Észlelőink. 8-án, 9-én és 10-én országszerte volt több-kevesebb csapadék, csupán időnként vékonyodott és szakadozott fel a felhőzet, 10-én délkeleten nagy területi átlagban 20 mm-nél is nagyobb mennyiségű eső esett; ekkor a déli szomszédainknál helyenként még egy-egy zivatar is előfordult, de országunk felett is labilissá vált a légkör, melyet jól bizonyítanak a képtárunkba feltöltött mammás fotók. A másik viharciklon térségünk időjárását jelentősbben nem befolyásolta, viszont a nem mindennapi légköri képződményről, Carmen-ről beszámoltunk.


Átmenetileg hűvösebb levegő érkezett fölénk, de csak 12-én hajnalra süllyedt a hőmérséklet néhol 0 °C alá, ezután közel egy hétig folytatódott a már-már tavasziasan kellemes, napos időjárás; délnyugati áramlással a sokéves átlaghoz képest mintegy 6-9 °C-kal enyhébb légtömegek alakították a Kárpát-medence időjárását. 14-én és 15-én több helyen is elérte vagy meghaladta a hőmérő higanyszála a 20 °C-ot. Éjjelente ugyan párássá vált a levegő, de napközben általában gyorsan feloszlottak a ködfoltok.
17-én Európa nyugatabbi vidékein elhelyezkedő frontrendszer hidegfrontja elérte hazánkat illetve átvonult felettünk; sokfelé erősen megnövekedett a felhőzet és 18-ára virradóra többfelé volt kisebb eső, a nappali felmelegedés visszaesett, azonban így is a november közepén “elvárható” értékektől magasabb hőmérsékletet mértek Észlelőink. A frontrendszer érkeztével többfelé egész nap párás, tartósabban ködös maradt a levegő. A hűvösebb és párás idő a 21-én érkező mediterrán ciklon átvonultáig tovább folytatódott. A ciklon 22-én sokfelé okozott esőt, a középső és északi megyékben jelentős mennyiségű csapadékot. A légörvény hátoldalán sarkvidéki eredetű, hideg, ámde szárzabb léghullámok érkeztek fölénk, ezért jelentősen visszaesett a hőmérséklet.


Átmeneti néhány szárazabb nap után támadásba lendült a tél, gyors ütemben mediterrán ciklonok követték egymást, így gyakran volt erősen felhős vagy borult az ég és többfelé esett jelentős csapadék. A sorrendben az első ciklon 26-án érkezett fölénk és ezzel együtt beköszöntött a tél a Kárpát-medencébe.

Az éjszaka a déli és keleti megyék kivételével többfelé havazott, 27-ére virradóra a Dunántúl jelentős részén és északon sokfelé ébredhettünk téli, fehér öltönybe öltözött tájra. A hóréteg átlagos vastagsága lepel és 10 cm között változott, de a hegyekben ennél több hullott.
Alig több, mint 24 órával máris jött a következő ciklon.


28-án délután tehát ismét ismét sokfelé volt csapadék az országban; eleinte több helyen havazott, később aztán a magasban történő melegedés hatására havas eső illetve eső váltotta fel a havazást, sőt helyenként ónos eső is előfordult. Északnyugaton és az Alpokalján azonban mindvégig hó hullott, ott másnap reggelre 10-15 cm vastagságúvá “hízott” meg a hóréteg.


A fotókat attilagúta, Elizabet, hacsabika, fodorzs, bareszsöpte, BMilan megfigyelőinknek és a siófoki webkameránknak köszönhetjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak