Támad a tél

| 2010. november 25. 15:18 | Frissítve:
A frontérzékenyekre kellemetlen időszak vár: mediterrán ciklonok okoznak hol havas, hol esős időjárást.

Kövesse élőben az első havazás érkezését Percről percre rovatunkban! »

Pocsék időszak vár a frontérzékenyekre, az időjárási paraméterek következő napokat jellemző görbéi ugyanis leginkább a hullámvasútra emlékeztetnek (lásd jobbra lent a legfrissebb fáklya diagramon): hol meleg-, hol hidegfronti tünetek fogják tehát terhelni szervezetünket, nem beszélve a szeles időről,  mely tovább ronthatja majd hőérzetünket. 

S hogy ezt minek köszönhetjük? Ismét a már oly sokszor emlegetett mediterrán ciklonoknak, melyek egymást fogják követni a következő napokban. Csak emlékeztetésképp: a Jolanda névre keresztelt mediterrán ciklon átvonulásakor dőlt meg májusban az addigi szélrekord, illetve a Dél-Dunántúlon 48 óra leforgása alatt lehullott az átlagos éves csapadékmennyiség 1/4-e.

De hogy téli példát is említsek: idén februárban és márciusban is jelentős mennyiségű havat dobott le egy-egy ilyen légköri képződmény, előbbinél Nógrádban 40 cm feletti hó esett.

Bár a ciklonok vonulási útvonala most is bizonytalan, a jelenlegi modellfutások alapján a következőkre számíthatunk: csütörtökön a késő esti órákban délnyugat felől már egy kisebb csapadéksáv ér el bennünket, így éjjel délen már előfordulhat havas eső, helyenként egy-egy hózápor is.

Ez fokozatosan kelet felé vonul, és az igazi műsor várhatóan csak pénteken, késő délután kezdődik: ekkor lép be ugyanis hazánk fölé az a csapadékzóna, mely a Dunántúlon és az északi megyékben többnyire havat vagy havas esőt, míg délen-délkeleten, esetleg a keleti határszélen esőt, havas esőt okoz. 

Síkvidékeken nem reménykedhetünk megmaradó hóban, hiszen egyből olvadás kezdődik, azonban a hegyvidékeken akár 5-10 cm-es hótakaró is kialakulhat. (Szombaton virradóra átmenetileg keleten is átválthat szilárd halmazállapotba, ám ebben az esetben gyors olvadás is követi majd.)

Ráadásul a ciklon áthelyeződésével párhuzamosan többfelé megélénkül, a Kisalföldön és délen-délkeleten meg is erősödik a szél; a Bakonyban emiatt akár kisebb hóátfúvások is kialakulhatnak. Egy biztos, hőérzetünk jelentősen csökkenni fog. Szombaton napközben kelet felé távozik a csapadékmező, és rövid szünet következik a vasárnapi csapadékhullás előtt.

Természetesen, ha az események úgy kívánják, mi sem leszünk restek, egyből elindítjuk majd Percről Percre rovatunkat!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |