Ez történt júniusban

| 2011. július 3. 21:08 | Frissítve:
Megszámlálhatatlan zivatar és felhőszakadás, holdfogyatkozás, pár napos kánikula és rekord hideg színesítette előző hónapunkat.

Nem sok pihenőt hagyott a légkör az előző hónap után, zivatarok zivatarokat követtek egészen 9-ig bezárólag. A hosszú napokig felettünk lévő anticiklon miatt helyi hatások alakították időjárásunkat. 2-án a főváros térségében és a középső országrészben borult haragba az égbolt. A fenti helyeken sokfelé volt zápor, felhőszakadással, jégesővel, erős széllökésekkel kísért zivatar. A magasba törő gomolyok bődületes látványt adtak.

 

3-án sem kímélték az égiek a Kárpát-medencét, ezúttal északkeleten és a Dunántúlon volt hangos a környék. Ibrányban erős kifutószéllel érkezett a vihar, mely a háztetőket bontotta meg, fák dőltek az utakra és villanyvezetékekre.

Természetesen 4-e is a zivatarok jegyében telt, ezen a napon a Dunántúlon és északon mozgott több tucat különálló cella. Többek közt Pécsen és Nagykanizsán felhőszakadás és jégeső is előfordult. 5-én már-már menetrendszerűen törtek a magasba a gomolyfelhők, főleg az Északi-középhegység vidékén illetve az Alföld északabbi tájain törtek ki zivatartok. Az intenzív csapadékhullás következtében helyenként közel nullára csökkent a látótávolság, az M3-ason kénytelenek voltak az autósok leállni. Gyöngyös környékén a vihar fákat döntött ki, villámárvizek keletkeztek.

 

6-án a Dunántúl kivételével a korábbi napoknál is erősebb zivatarok voltak országunkban. Először a Főváros környezetében, majd a délután közepétől a Duna vonalától keletre sokfelé pattantak ki heves zivatarok. Budapestet és a Dunakanyar vidékét ezúttal több intenzív cella is elkapta, egyes kerületekben a felhőszakadás után hömpölygött a víz. A Margitszigeten és Pilisszentkereszten egy-egy emberbe villám csapott. Kora este a déli megyékben a „második felvonás” ugyancsak villámlások, mennydörgések és erős kifutó szél kíséretében érkezett meg. Általában apró jég esett, de helyenként cseresznye nagyságú darabok is estek. A zivataros időjárásban 363 ezernél is több látogató választotta oldalunkat.

 

Egy kissé nyugodalmasabb nap után 8-a ismét a zivatarok és felhőszakadások jegyében telt. Medárd napján két zivatarlánc is kialakult; az egyik késő délelőtt a Duna vonalának környezetében, a másik néhány órával később az Észak-Alföld vidékén. Kunmadaras, Mezőkövesd és Kecskemét közelében is ritkán látott vihar söpört végig; lecsökkent látótáv, leszakadt faágak és bokáig vagy térd lábszárig érő víz nehezítette a közlekedést.

 

9-én egy hidegfronttal ért végett a záporos, zivataros időjárás. Az ezt követő pár napban nyugaton több órára kisütött a Nap, ugyanakkor keleten egy ciklon benyúló felhőzete miatt csak kevés napsütésben volt részünk, helyenként még gyenge eső is előfordult, mérsékelt felmelegedés volt jellemző. 13-tól aztán melegebb légtömegek érkeztek fölénk; többnyire kellemes, napos, napról-napra melegedő idő volt, csak 14-én alakultak ki szórványosan záporok, zivatarok. A zivatargócok lassú áthelyeződése miatt helyenként jelentős – 20 mm feletti – csapadékmennyiséget is mérhettünk.

 

15-én este - 11 év múltán - teljes holdfogyatkozást figyelhettünk meg országunkból. Az égiek kedveztek, sokfelé teljesen derült volt az égbolt.

 

A mozgalmas időjárás 18-án egy markáns hidegfront átvonulásával folytatódott. Az esti óráktól mindenütt erősen megnövekedett a felhőzet és másnap sokfelé inkább őszies hangulatú, erősen felhős, olykor borult időjárásban lehetett részünk.

Többfelé esett eső, sőt északnyugaton zivatar is volt. Az Alpokalján pedig jelentős, 25-30 mm közötti mennyiségű csapadék hullott. A front igen jelentős lehűléssel járt, 10 °C-kal esett vissza a hőmérséklet, az élénk szél tovább csökkentette hőérzetünket.

 

A front mögött gyors és egyben nagymértékű felmelegedés ment végbe. Két-három nap alatt a hegységek kivételével mindenütt 30 °C fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála a délutáni órákra. Mindez az erőteljes déli-délnyugati áramlásnak volt köszönhető. 22-én az ország számos pontján az év eddigi legmelegebb napját élhettük meg. A tikkasztó meleg, az extrém magas UV-B sugárzás és a nyári napforduló következtében a Nap nagy beesési szöge miatt hőség-és UV-B-riadót rendeltek el.

 

23-án fordulatot vet időjárásunk, a hétvége közeledtével ugyanis az esti órákban egy hidegfront érkezett. Az éjszaka nyugat felől kelet felé haladva egy vonalba rendeződött zivatarrendszer haladt át az országon. A villámok sokaságával tarkított rendszert több lelkes észlelőnk megörökítette. Az esti vihar 373 ezer, rekordszámú érdeklődőt vonzott oldalunkhoz. 25-én a keleti-északkeleti területeken egy összeáramlási vonal mentén erősen megnövekedett a felhőzet, az Időkép viharvadász csapatának egy szupercellát sikerült elkapni. 26-án virradóra megnyugodott időjárásunk, mely kedvezett az erőteljes lehűlésnek; Zabaron hidegrekord dőlt meg, 3,4 °C-ig süllyedt a hőmérséklet.

A hónap legvégén is változékony maradt az időjárásunk, kelet felől egy sekély ciklon kiterjedt felhőzete fokozatosan borította be az égboltot. Eleinte keleten és a Duna–Tisza közén, majd másutt is eső, záporok, zivatarok alakultak ki. 30-án északnyugatról egy újabb hidegfront érte el a Kárpát-medencét, ezért ezen a napon a zivatarokat immáron szórványosan – a középső területeken – felhőszakadás kísérte.

 

A fotókat Posza, conversano, BotaBalage20, tompy, farkasb, JK71 észlelőinknek valamint Herczeg Lászlónak és Kiss Máriának köszönhetjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |