Ez történt márciusban

| 2011. április 4. 4:28 | Frissítve:
A hosszúra nyúlt tél március első harmadában ért véget, kisebb visszaesésekkel egyre melegebbre fordult időjárásunk.

A meteorológiai tavasz első napjaiban nem tágított a Kárpát-medencéből a tél. 2-án ugyanis egy mediterrán ciklon kiterjedt felhőzete miatt beborult az ég és a déli óráktól a déli megyékben havazás kezdődött, mely az esti, illetve éjszakai órákra átterjedt az északabbi megyéinkre is. Az északkeleti területek kivételével általában lepel-5 cm-es hóréteg tudott kialakulni, igaz ez a következő napon jórészt elolvadt.

 

6-án és 7-én egy markáns hidegfront mögött sarkvidéki eredetű levegő zúdult be hazánkba. Megerősödött a szél és a Duna vonalától keletre szórványosan voltak hózáporok. Általában csak lepel-1 cm hullott, de este Csongrád megyében egy intenzívebb góc vonult át. Szeged térségben ekkor 20-30 perc leforgása alatt 4 cm-rel gyarapodott az addigi 6 cm-es hóréteg. Érdekesség, hogy ezekben a napokban összefüggő hóréteg mindössze Csongrád, Békés keleti fele, illetve Bács-Kiskun déli részein volt megfigyelhető, kivétel persze a hóágyúzott sípályáinkat.

Ezután megnyugodott időjárásunk és csak az északi megyéinket súrolta egy-egy gyenge hidegfront, de számottevő csapadék sehol esett, a változóan felhős ég mellett több órát sütött a Nap. 11-én aztán jelentős melegedés vette kezdetét, megérkezett a tavasz hazánkba. Néhány napon keresztül 15 °C fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála, sőt 14-én a Dunántúlon többfelé a 20 °C-ot is meghaladta a nappali csúcshőmérséklet.

 

Összefoglalónkban nem mehetünk el szó nélkül a Japán északkeleti partvidékén 11-én bekövetkezett monumentális erejű, a Richter-skála szerinti 8,9-es pusztító földrengés mellett. A rengés hatalmas, mintegy 10 m magas cunamit gerjesztett, amely településeket, épületek, hajókat, autókat tett a földdel egyenlővé és a nem végleges információk szerint 10.000-nél is több ember hunyt el. Ezt követően pedig napokig több tucat egymagában is erős, 5-6-os utórengések fokozták a károkat. A bajt nagy mértékben a fokozta a hűtés elégtelensége következtében a Fukusima atomerőműben történt robbanások, mely a környezetet súlyos háttérsugárzással szennyezték, csak emiatt emberek tízezreit kellett evakuálni.

 

A kellemes, napos, enyhe időnek 16-án egy mediterrán ciklon vetett véget. 20-ig ennek eredményeként országszerte esett az eső, sőt a hegyekben hó is hullott. Többfelé élénk vagy erős volt a szél, mely a ciklon hátoldalán érkező hideg levegő miatt a ténylegesen mérhetőnél is sokkal hidegebbnek érződött. A ciklon csapadékösszege több helyen a 20, helyenként a 30 mm-t is meghaladta, így voltak olyan helyek ahol megközelítőleg a március hónapra jellemző mennyiségű csapadékot hullott.

 

A csapadékos időnek végül egy Nyugat-Európa felől ránk helyeződő anticiklon vetett véget. Száraz és napról-napra melegebb levegő érte el hazánkat, ezért a tavaszi, több órás napsütés mellett egyre magasabbra emelkedtek a hőmérsékletek. Kezdetben még több helyen fagyott az éjszaka. A meleg 25-én tetőzött, ekkor a Dunántúlon és délen sokfelé 20 °C feletti, Somogyban 23-24 °C körül csúcshőmérsékleteket mérhettünk.

26-án egy hidegfront előterében a déli vidékeken a megnövekvő a gomolyfelhőzetből a délutáni órákban több helyen alakultak ki záporok, valamint villámlás és dörgés kíséretében elszórtan zivatarok. Ezzel tehát kezdetét vette az idei konvektív szezon. 27-re helyenként 10 °C-nál is nagyobb mértékben esett vissza a hőmérséklet. A front elvonulta után napos, kellemes időben volt részünk, azonban a hónap utolsó napjaiban is helyenként fagypont alá süllyedt a hőmérséklet reggelente.

 

A fotókat zsolti7615, bakaj, zoltan70, Posza és HeavenMan észlelőniknek köszönhetjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |