Ez történt februárban

| 2012. március 2. 9:30 | Frissítve:
A hónap közepéig zord téli időt élhettünk át, délen 30-50 cm-es hóréteg alakult ki, Baján -26,1 °C-ot mértek.

Az utóbbi évek legnagyobb zimankójával köszöntött be a február. Az északkeletről Európa déli és nyugati területei fölé zúduló szibériai eredetű rendkívül hideg légtömeg a mediterrán térségben ciklont generált. Közép-és Kelet-Európában, így hazánkban igen erőteljesen lehűlt a levegő, sokfelé havazott.

 

A természetes jégfelületek jegesedésnek indultak, azonban ekkor még életveszélyes volt rájuk merészkedni. 2-án itt-ott -20 °C-ig süllyedt a hőmérséklet. Hazánkban az említett mediterrán ciklon 3-án érkezett meg. A hóhelyzet alakulását a maratoni hosszúságúra nyúlt Percről-percrében élőben közvetítettük. Ekkor a -10 °C-os hidegben dél felől északra tolódva egyre több helyen kezdődött havazás, éjszakáig viszont az északon élők kimaradtak a fehér áldásból. Másnap a nyugati megyék kivételével országszerte egész nap esett a hó, a déli és keleti megyékben estig többfelé 25-35 cm-es vastagságúvá hízott a hóréteg. A hófúvás és nagy hó következtében a közlekedés lelassult, több helyen tanítási szünetet rendeltek el az iskolában. 5-én este az átmenetileg felszakadozó felhőzet miatt a középső tájakon helyenként -20 °C alá zuhant a hőmérséklet, két napon is rekord hideg volt napközben, 8-án Baján -26,1 °C-ig hűlt a levegő. 6-án újból erőt kapott a ciklon, előbb délelőtt, majd délutántól illetve az éjszaka havazott. Nyugaton az erős szél hordta a havat. Északkeleten ekkor számottevő mennyiség nem esett. A tél csúcspontja már-már hihetetlen, rekordszámú látogatott vonzott az Időképhez, 3-án 733.803-an keresték fel honlapunkat, 8.383.326 oldalletöltést kezdeményeztek. Köszönjük, hogy minket választottak!

 

 

7-től anticiklon épült ki felettünk, ennek áramlási rendszerében szárazabb levegő érkezett fölénk, ugyan 9-én egy magassági hidegörvény érintette országunkat. Emiatt elszórtan ismét előfordult hószállingózás, gyenge havazás. A szokatlanul hideg idő tovább folytatódott, a hóval borított területeken általában -20 és -25 °C süllyedt a hőmérséklet, ott napközben sem mértek többet -10 °C-nál, reggelente helyenként köd képződött. Az álló és folyóvizeink többsége befagyott. Az Északi-középhegységben ahol kevesebb hó borította a talajt több fokkal melegebbet mértek.

 

Az ezt követő napokban sem tágított a tél hazánkból, az Appennini-félsziget felett örvénylő mediterrán ciklon áramlási rendszerében délnyugaton többfelé újabb havazásban volt részünk, itt az fél métert is elérte a hóvastagság. Átmenetileg 14-én szárazabb levegő került fölénk, ekkor változóan felhős-napos időben lehetett részünk. Még mindig több helyen erősen lehűlt a levegő, éjjelente -15, -20 °C-okat is mértek, igaz napközben nyugaton többnyire gyengén olvadt.

 

 

 

0:48 és 1:54 másodpercnél villámlik, dörög!

 

15-én északnyugat felől délkelet felé tartó ciklon meleg-, majd hidegfrontja söpört végig országunkon. Az erősen megnövekvő felhőzetből intenzív hózáporok alakultak ki, sőt hózivatarokról is érkeztek beszámolók szerkesztőségünkbe, az erős hózáporokban drasztikusan lecsökkent a látótáv. A természetszerűleg megerősödő szél hordta a havat, az utakon lelassult a közlekedés. Másnap az erős, a Dunántúlon viharos erejű szél miatt hóátfúvások keletkeztek, a középső vidékeken több utat is le kellett zárni, a hókotrók után szinte percek alatt visszafújta a szél a havat.

 

Átmenetileg szárazabb levegő került fölénk, 18-án a középső megyékben élők több órás napsütést élvezhettek. 19-én egy lassan mozgó hidegfront felhőzete borította be országunkat, mely hullámot vetett és csak 20-án vonult vonult át felettünk. Többfelé volt eső, havas eső, gyenge havazás, hószállingózás. Ezekben a napokban összességében pár fokot melegedett a levegő, napközben csaknem mindenütt olvadt a korábban lehullott hó, sőt már kora tavaszt várhattuk.

 

A hidegfront elvonulása után anticiklon húzódott fölénk, a reggeli párásság, ködfoltok megszűnése után kevés felhő volt az égen, sokat sütött a Nap. További melegedést tapasztalhattunk, a magasban is enyhébb léghullámok érkeztek, csupán 23-án volt hidegebb a ködös, felhős Tiszántúlon. Megélénkülő északnyugati szél társaságában 24-én az Alpokalján élők ízelítőt kaptak a tavaszból, 20 °C közelébe emelkedett a hőmérséklet. A Dunántúlon erős, máshol élénk szél csak lassan csillapodott, a Bakonyban és Budapesten viharos erejű, 80-90 km/h körüli lökéseket regisztráltak másodperces szélmérőink.

 

A következő néhány napban még hidegebb és immáron nedves levegő érkezett a Kárpát-medencébe. Ennek hatására 28-án virradóra a Dunántúlon havazás kezdődött, mely a nap folyamán lassan, fokozatosan kelet felé tevődött át. Nyugaton ezzel egy időben a havazást, havas eső, majd eső váltotta fel. A Tél utolsó rúgása lepel-8 cm-es vizes hóréteg kialakulására volt elegendő. A szökőnapon az összes hó elolvadt, hiszen ekkor a bezúduló meleg levegő miatt a csúcshőmérséklet a legtöbb helyen 10 és 15 °C között alakult.

 

A fotókat Bencmaster, Posza, Balázs Anita, HeavenMan, Zajac, Jegecske, Norberto_14 megfigyelőinknek és nem regisztrált  olvasóinknak köszönhetjük! A videót Vincze András készítette.

 

2011 február > > >


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak