Ez történt januárban

| 2014. február 5. 20:21 | Frissítve:
A sokáig tartó tavaszias időt követően 23-án érkezett meg a tél, délen közel 30 centi hullott.

A 2014-es esztendő többnyire erősen felhős vagy borult égbolttal kezdődött, a következő napokban azonban – elsősorban délen – hosszabb időszakokra is kisütött a Nap. Az évszakhoz képest lényegesen melegebb volt. Északkeleten a tartósan párás, ködös levegő miatt megnőtt a szálló por koncentrációja. 5-én Budapesten szmogriadót rendeltek el amit egy nap után lefújtak, ugyanis egy hidegfronthoz tartozó csapadéksáv vonult át a térség felett és ezért javult a levegő minősége. Ugyanezen a napon olyannyira felmelegedett a levegő, hogy több rekord is megdőlt, Kaposváron 16,3 fokot regisztráltak a műszerek.

A hidegfront sem hozott lehűlést, sőt jelentősebb változás sem történt. A frontot követő napon jobbára napos időben volt részünk, majd sokfelé képződött köd és inkább csak délnyugaton, valamint a hegycsúcsokon sütött ki a Nap. A ködből többfelé volt tapasztalható szitálás, alig mérhető mennyiség esett. A nyirkos, ködös levegő és borult ég ellenére is legalább 4-5 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál. 10-én érkezett egy újabb gyenge hidegfront, felszállt a pára, északnyugat felől felszakadozott a felhőzet.

Alig telt el két nap és másik, immáron kissé erősebb hidegfront vonult át felettünk, északon hamarább, délen később csökkent a felhőzet. 13-án sokfelé napos idő volt jellemző. Az év harmadik hetében is inkább tavaszra, mintsem télre emlékeztetett minket az idő. 14-én és 15-én egy mediterrán ciklon szállított fölénk nedves levegő, országszerte esett néhány milliméter eső, sőt a Nagy Hideg-hegyen havazott is, vékony hólepel borította a tájat. Ezzel együtt a meleg nem tágított, több növény indult virágzásnak a januári tavaszban. Az évszakhoz képest olykor 8-10 fokkal melegebb idő egészen 21-ig tartott, ekkor északkelet felől lassan hidegebb levegő kezdett el beszivárogni a Kárpát-medencébe. Addig azonban többször 10-15 fokos csúcshőmérsékleteket mértünk, voltak éjszakák és helyek ahol mindössze 5 és 7 fok közé süllyedt a hőmérséklet. A magasban egy erős futóáramlás mentén szaharai homok szállítódott Közép-Európa felé. Ez időszakban gyakorta volt felhős ég, időszakosan gyengén esett az eső.

Cserhátsurány közelében 19-én kora hajnalban 4,4-es földmozgás volt. Beszámolók szerint több településen is épületkárok keletkeztek; megrepedtek a házfalak, kémények dőltek le. 22-én 3,2-es utórengés következett be, melynek központja ezúttal a Nógrád megyei település volt.

 

Egy Észak-Európában elhelyezkedő anticiklon peremén északkelet felől fokozatosan hidegebb levegő áramlott hazánkba, északkeleten az esőt, havas eső, majd havazás váltotta fel. Eközben egy mediterrán ciklon szállított fölénk nedves levegőt. E kettő együttes hatásaként délnyugat felől 23-án este havazás vette kezdettét, végre megérkezett a tél. 24-én tehát – észak, északkelet kivételével – egyre többfelé volt havazás. Délen, délkeleten helyenként havas eső, néhol eső is előfordult. A megerősödő szél és az intenzív havazás miatt a délnyugati megyékben jelentős hófúvás volt. Kamionstopot rendeltek el Somogyban, Baranyában és Tolnában, a könnyebb közlekedés segítségére átmenetileg ingyenessé tették az M6-os és M7-es autópályát, sok helyen csúsztak árokba a gépjárművek. 25-én nyugaton felszakadozott a felhőzet, az ország keleti felében azonban tovább folytatódott a havazás, északkeleten is jelentős (15-20 cm-es) hóréteg alakult ki, délnyugaton 30-35 cm-t is mértek. A Kisalföldön és Budapest környezetében nem esett említésre érdemes mennyiségű hó.

 

Keleti szomszédunknál is fennakadásokat okozott a mediterrán ciklon, Romániában a napokig tartó hófúvás hatalmas hótorlaszokat emelt. Eközben itthon lenyugodott időjárásunk, többnyire erősen felhős vagy borult maradt az ég, tattöbbfelé volt hószállingózás, gyenge havazás. A hófödte tájakon ahol kiderült az ég -12, -15 fok közé hűlt a levegő. Átkeverő légmozgás hiányában megnőtt a szálló por koncentrációja, több nagy városban veszélyessé vált a levegő. 29-én hajnalban dél felől újabb havazás kezdődött, ezúttal – az ország más régióihoz hasonlóan – Budapesten is hullott néhány centiméter hó. 30-án a Dunántúlon több helyen volt ónos eső, fagyott eső, csúszóssá váltak az utak. 31-én a megerősödő Kossava szél a déli megyékben megerősödött, felkapta a korábban lehullott havat, egyes útszakaszokon hóbuckák keletkeztek. A szélcsatornában a nappali órákban is fagyos maradt a levegő.

 

 

A fotókat Sárosi Kati, Horváth István, Cirlus, Omegas, Illa Kata, Tóth Gábor Gyula, Marci82, ExtremWeather, Galloanita, Tompika100, Pataki Balázs, Pócsai Sándor, Bokafoto észlelőink és stábunk készítették.

 

« 2013 január


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak