Ez történt januárban

| 2013. február 10. 17:23 | Frissítve:
Igazán mozgalmasan, csapadékosan indult 2013, helyenként 50 cm hó is hullott, a hófúvás több alkalommal megnehezítette a közlekedést.

Számottevő légmozgás hiányában sokfelé ködösen, borongósan indult az újév. A sűrű ködfoltok következtében a látótávolság helyenként 50 m alá süllyedt. Éjjel -5 fok, napközben általában 0, -3 fokot mértek Észlelőink. 3-ától változékonyabbá vált időjárásunk, eleinte szárazabb levegő érkezett fölénk, ezért a legtöbb helyen több órára kisütött a Nap, jó pár fokot emelkedett a hőmérséklet. 4-én megerősödött a szél, voltak helyek ahol 10 foknál melegebbet regisztrálhattunk. 5-én egy hidegfront hatásaként áprilisra jellemző gomolyfelhőket csodálhattunk, a Tisza vonalában villámlással és dörgéssel járó záporok is kialakultak, melyeket jégeső kísért.

 

Melegfront követte a hidegfrontot, 6-án sokfelé esett csapadék: eső, havas eső, hó hullott. Nyugaton 6-7 fokig melegedett fel a levegő. Ezután rögtön újabb hidegfront vonult át felettünk, ennek következtében immáron száraz levegő érkezett, kelet felől felszakadozott a felhőzet, nyugaton maradt tartósan borult az ég. A korábbi „trendeket követve” 9-én egy melegfronti felhőzet borította be országunkat. Nyugat felől havazás kezdődött, mely lassan – éjszakára – átterjedt keleti megyéinkre is. A legtöbb helyen 2-5 cm hullott, estére sokfelé sűrű köd nehezítette a közlekedést.

 

A 11-én átvonult hidegfront nyomában szárazabb, több fokkal hidegebb levegő érkezett, 12-én és 13-án virradóra a Zemplén kiterjedtebb körzetében nem egy helyen -15 fok alá süllyedt a hőmérséklet. Ekkortól egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerültünk, délnyugat felől havazás kezdődött.

A csapadékkal a magasban jelentős enyhülés következett be, ezért dél felől 14-én virradóra a havazás átváltott havas esőbe, ónos esőbe illetve esőbe. Mindössze a Nyugat-Dunántúlon és az északi határ mentén maradt mindvégig hó a csapadék formája, arra sokfelé lelassult a közlekedés. A legtöbb hó Vas és Zala megyében hullott, 20-30 centis vastagságot mértek Észlelőink. A csapadékból az Alföld egy jelentős hányada kimaradt, sőt ott 6-8 fokig melegedett fel a levegő.

 

 

A rendkívül izgalmas időszak ezzel nem ért véget, hiszen 17-én virradóra a Dunántúlon sokfelé kezdődött intenzív havazás. Ekkor ismét egy mediterrán ciklon határozta meg országunk időjárását. A hatalmas méretű vizes hópelyhek sűrű hullása következtében óráról-órára, gyorsan vastagodott a hóréteg nyugaton. Ugyanezen a napon Komárom térségét 3,4 erősségű földrengés rázta meg.

Nem mindenütt havazott, keleten és északkeleten még a Nap is előbukkant, délkeleten 5 fokig emelkedett a hőmérséklet. 18-ra az Országos Meteorológiai Szolgálat 5 megyére piros figyelmeztetést adott ki a hófúvás miatt. Az erős szél komoly hótorlaszokat emelt, több útszakaszt is le kellett zárni, települések váltak megközelíthetetlenné. A Dunántúl egyes pontjain az 50 cm-t is elérte a hóvastagság. Mindeközben a keleten élők mit sem érzékeltek a hatalmas havazásból, ott estig szemerkélt az eső, ónos eső illetve havas eső. Végül azonban ők sem maradtak hó nélkül, 19-én hajnalra illetve délelőtt általában 2-10 cm közötti hóréteg alakult ki.

 

Gyorsan olvadásnak indult a lehullott hó, 21-én az ország délkeleti felébe egy napra berobbant tavasz, többfelé 10 fok fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála, egy közeledő ciklon előterében érkezett az enyhe levegő. Máshol is gyenge olvadás volt jellemző. Ezután a ciklon átvonultával visszatért normál kerékvágásba időjárásunk. Szórványosan havazott, havas eső, eleinte eső is esett. Alig távozott az előző, máris megérkezett a következő légörvény. Ebből délnyugaton hullott hó, míg a Dél-Alföldön 3-6 fokos csúcshőmérsékletet mértek. A megerősödő szél a már korábban is hóval borított területeken hófúváshoz vezetett. 22-én este egy különös fényvillanás keltette fel olvasóink ezreinek figyelmét.

 

A légörvény távozásával egy időben mindenütt megszűnt a csapadékhullás, nyugat felől többfelé felszakadozott a felhőzet, leállt a szél. Ez kedvezett az erős éjszakai lehűléshez, 27-én virradóra ugyanis a hóval borított területeken sokfelé -15 fokig vagy kevéssel ez alá csökkent a hőmérséklet. 28-ára ismét a felhők lettek úrrá, ekkor az ország keleti felében többfelé havazott. Északon helyenként 10 cm hó hullott. Fokozatosan a nyugat-európai ciklon áramlási rendszerébe kerültünk, ezért a korábbiaknál több fokkal enyhébb léghullámok érkeztek fölénk. 30-án a délen és délnyugaton, 31-én sokfelé 10 foknál is magasabbra emelkedett a hőmérséklet. Ekkor egy átvonult hidegfront nyomán megerősödött az északnyugati szél, a Széchenyi-hegyen 102 km/h-ás széllökést mértünk, több órára kisütött a Nap.

 

A hónap közepén időjárásunkat meghatározó ciklon idején olyannyira sok fotó érkezett szerkesztőségünkbe, hogy cikkünk végén egy csokorba gyűjtöttük a legjobb felvételeket.

Dorog és Eplény

 

Hóréteg alatt, árokba csúszott busz, lezárt út.

 

Nehézkes parkolás, rendkívüli útviszonyok, remek sízési feltételek.

 

 

A számtalan fotót Észlelőinknek, Olvasóinknak és Facebook követőinknek köszönhetjük

« 2012 január


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak