Ez történt júliusban

| 2015. augusztus 8. 9:40 | Frissítve:
Heves zivatarok zárták a hőhullámokat, de hidegrekord is volt a múlt hónapban.

Hőhullám közel 40 fokkal

Második nyári hónapunk nagyjából az évszaknak megfelelő idővel kezdődött. Sokat sütött a nap, országos átlagban 30 fok körüli maximumokat mérhetünk. 4-től viszont egyre inkább annak az ún. Omega-blokknak a hatása alá kerültünk, amely Nyugat-Európában rendkívüli meleget okozott. A londoni Heathrow reptéren 1-jén 36,7 fokos tombolt; júliusban eddig a mérések kezdete óta nem mértek ennyire meleget az Egyesült Királyságban. A hozzánk érkező forró levegő miatt az országos tisztifőorvos öt napon keresztül tartó, a legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriasztást adott ki. A csúcshőmérsékletek 5-től mind több helyen lépték át a 35 fokot, az éjszakák sem hoztak felfrissülést.

 

Dühöngő viharok, bow echos szupercella

A hőhullám 7-én és 8-án ért a csúcsához. Előbbi napon három napi rekord is megdőlt, Békéssámsonon 38,7 fokot jeleztek a hőmérők. Utóbbi napon Budakalászon egy árnyalattal még melegebb volt, 39,3 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 8-án aztán a délutáni órákban északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezett a Kárpát-medencébe. A megnövekvő felhőzetből nyugaton, északnyugaton zivatartok törtek ki. Az igen gyorsan haladó viharok jóformán egy-két óra alatt kebelezték be a fővárost.

A légzuhataggal támadó vihar jelentős károkat okozott, hatalmas fák váltak áldozattá. Több helyen nagyobb méretű jég is esett; a percek alatt lehulló 20-50 mm eső következtében tavakká változtak az utcák. A Kisalföldön egy ún. bow echos szupercella is keresztül haladt, ennek mentén szintén nagyok voltak viharkárok. A keleti, délkeleti országrészt a késő esti órákban érte el a legyengült hidegfront.

 

Hidegrekord, Zabaron 3,1 fok

A következő napon eleinte felhős volt az ég, majd keleten is szakadozottá vált a felhőzet. A nyugalomba jutott hűvös levegő hatására 11-én virradóra Zabaron 3,1 fokig hűlt a levegő, amellyel új napi hidegrekord született. Mindeközben a hűvös éjszaka kezdetkor éjszakai világító felhőket láthattak az ország északabbi megyéiben élők. A következő, immáron gyenge hidegfront 13-án vonult át felettünk; szórványosan záporok, zivatarok fordultak elő. Ezután folytatódott a nagyjából évszaknak megfelelően meleg, felhőkkel tarkított időjárás, de már előrejelzéseinkben előtűnt az újabb hőhullám érkezése.

 

Újabb tartós hőhullám

A mind melegebb levegő nem volt teljesen száraz, a nappali gomolyfelhő-képződésből szórványosan záporok, zivatarok pattantak ki. 17-én az ország északi, északkeleti felében hoztak átmeneti felfrissülést a felhőszakadással és jégesővel kísért zivatarok. Másnap legfőképpen a középső országrészben voltak jellemzőek a zivatarok, ezúttal a jégeső volt legfőbb kísérőjelenség és helyenként a viharos kifutószél. 20-án hajnalban egy hidegfront súrolta az északi megyéket, a Mátrában és a Bükkben egy kisebb, ám intenzív zivatarvonal vonult át. Helyenként a 10-20 mm-t is meghaladta a lehulló csapadék mennyisége. Ez a front azonban nem befolyásolta az erősödő hőhullámot. Több, mint egy héten keresztül tartott a legmagasabb fokú hőségriadó.

Eközben az amerikai Országos Környezeti Információs Központ (NCEI) nyilvánosságra, hogy az idei volt a legmelegebb első félév a Földön.

 

Melegrekordok, trópusi éjszakák, markáns hidegfront

Itthon tehát tovább fokozódott a hőség, a 23-ai érintőleges hidegfront sem hozott lehűlést, ugyanakkor az ország északi és nagyjából középső sávjában a déli óráktól a tikkasztó forróságot zivatarok törték meg. Ennek ellenére olyannyira meleg volt, hogy megdőlt a napi országos és fővárosi melegrekord; Békéssámsonban, Felcsúton és Tápiószelén 39,0 fokot mértek. Újpesten 38,0 fok a maximum. Ugyanezen a napon közel rekord meleg volt a Balaton, Siófoknál 30,5 fokig melegedett fel.

 

Természetszerűleg a forró napokat trópusi éjszakák követték, 25-én virradóra Tatán mindössze 25,2 fokig, Budapest-Lágymányoson 24,8 fokig csökkent a hőmérséklet, mindkét adat alapján rekord meleg volt az éjszaka. Ezen nap délutánján végre megérkezett a megváltó, markáns hidegfront. A megnövekvő gomolyfelhőzetből sok helyen záporok, zivatarok képződtek, amelyeket jégeső, viharos kifutószél, helyenként felhőszakadás kísért. A konvektív eseményekből az alföldi tájak egy nagyobb hányada csaknem teljesen kimaradt.

 

Felhős, hűvősebb hóvég

A következő napon fokozatosan felszakadozott a felhőzet, délelőtt Püspökladányban felhőtölcsért látott olvasónk. 27-én ismét nedvesebb légtömegek kerültek fölénk. Többfelé volt eső, zápor, itt-ott zivatar. 28-án virradóra az Alföldön sokfelé köd képződött. Egy hullámzó frontzóna 29-én és még 30-án is kettévágta az országot. Amíg az északnyugati kétharmadban borús volt az ég, ismétlődő jelleggel fordult elő eső, zápor és 20 fokot sem mértek, addig délkeleten több órára kisütött a nap, a maximumok elérték vagy megközelítették a 30 fokot. A hónap utolsó napján az ÁNTSZ az engedélyek hiánya miatt több strandot is bezáratott a Velencei-tavon.

 

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 július


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Drámai jégolvadás a sarkvidéken a rekordmeleg július után A mérések kezdete óta az ide július volt a legmelegebb hónap. Az átlag feletti hőmérsékletek rekord kicsire zsugorították az északi sarkvidék jégsapkáit, de Grönlandon is hatalmas jégtömeg olvadt el.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak