Hirdetés
Citromsárga riasztás zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Záporos-zivataros hétvége

Szombaton gyakran zavarhatják gomolyfelhők a napsütést, és továbbra is többfelé kell számítani kell záporok, zivatarok kialakulására, néhol felhőszakadás előfordulhat. Az északi-északkeleti szél helyenként nyugaton és északon zivataroktól függetlenül is megélénkülhet. Délután 22-28 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap is még többfelé várható záporok, zivatarok kialakulása, majd délutántól északkelet felől egyre inkább csökkenni kezd a számosságuk. Feltámad az északkeleti szél, zivataroktól függetlenül is többfelé erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 21 és 28 fok között alakul.

Hétfőn az ország nagy részén sok napsütés várható, csupán délkeleten lehet több felhő az égen, és fordulhat elő helyenként kisebb zápor. A szeles időben délután 20-25 fokot mérhetünk.

A jelenlegi számítások szerint kedden és szerdán sem tér még vissza a záporos-zivataros idő. Általában napos idő várható, egy-egy zápor inkább csak kedden a felhősebb keleti tájakon alakulhat ki. Ezen a napon keleten még többfelé szeles lesz az idő. Hűvösek lesznek a hajnalok, délután kedden 19-25, szerdán 22-27 fok valószínű.
Kiadta: Időkép (ma 10:52)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Nyári öltözet, esernyő
Nyári öltözet, esernyő
Hirdetés
10 Sz
25
14
jeles nap
14 Sz
24
10
15 Cs
26
12
17 Sz
25
15
21 Sz
27
16
jeles nap
22 Cs
28
17
24 Sz
27
17
jeles nap
28 Sz
28
17
29 Cs
28
17

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékközepes
Eperfaféléknincs
Fenyőfélékalacsony
Csalánfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Hársalacsony
Gombákközepes
Pázsitfűfélék

Magas a pollenterhelés, a pázsitfűfélék mellett már a lágyszárú kora nyári allergének virágpora, illetve még az átmeneti időszak fásszárú növényeinek pollenje is okozhat tüneteket.

Hétvégén is folytatódik azonban a csapadékosabb idő, melynek hatására valamelyest csökkenhet a terhelés.

Tüneteket okozó közepes szintet érhet el a pázsitfűfélék és csalánfélék virágpora.

A kültéri allergén gombák spóraszáma általában alacsony-közepes szinten lehet jelen.

Orvosmeteorológia

Szombaton továbbra sem érkezik front, de továbbra is fülledt lesz az idő, a tartósan magas páratartalom többeknél válthat ki panaszokat.

Leginkább az idősek és szívbetegek veszélyeztetettek, nehézlégzés, vérnyomás-ingadozás, keringési rendellenességek egyaránt előfordulhatnak.

Az érintetteknek érdemes sokat pihenni, kerülni a megerőltető fitikai munkát.

Záporok, zivatarok idején fokozódik a fülledtség, romolhat az asztmások, illetve a légzőszervi megbetegedésekkel élők állapota, így ők ekkor lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

10 és 16 óra között a napos időszakokban az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton is többfelé készülhetünk záporokra, zivatarokra, emiatt vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokat felhőszakadás kísérheti, hirtelen romolhatnak a látási viszonyok, vízátfolyások, villámárvizek nehezíthetik a közlekedést.

Záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések előfordulhatnak, amelyek jelentősebb mértékben ronthatják a járművek menetstabilitását.

Reggel helyenként még pára, köd okozhat átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szombaton is gyakran zavarhatják gomolyfelhők a napsütést, és újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki a tónál. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Délután 23-25 fok körül alakulhat a hőmérséklet. 10 és 16 óra között a napos időszakokban az UV-sugárzás erős, nagyon erős lehet.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
22°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Szombaton csak rövid napos időszakok lehetnek, az erősen felhős égből többfelé esőre, záporra, zivatarra lehet számítani. A szél többfelé feltámad, zivatarokban viharos lökések is lehetnek. Délután 21-27 fokot mutathatnak a hőmérők. Vasárnap már több lesz a napsütés.

Részletes előrejelzés
felhős
26°C
felhős
27°C
felhős
26°C
Horvátország térkép