Hirdetés
Narancs figyelmeztetés hőségre
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Bánkút
Elszórt záporok, zivatarok jöhetnek a forróságban

Elszórt záporok, zivatarok jöhetnek a forróságban

Pénteken folytatódik a forróság, de a napos időt a Dunától keletre időnként gomolyfelhők zavarhatják meg, és errefelé délután elszórtan egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat viharos széllökések kíséretében, majd kora estétől már nyugaton is előfordulhat néhol egy-egy zápor, zivatar. Élénk, erős lesz a délnyugati szél, mely este, éjszaka északnyugat felől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, a Dunántúlon helyenként viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 17 és 24, délután 34 és 40 fok között alakul a hőmérséklet, de a zivatarokat követően több fokot hűlhet a levegő.

Szombatra egy hidegfront hoz többfelé élénk, erős, kezdetben néhol viharos északi-északnyugati szelet. Főként a Dunától keletre alakulhatnak ki átmenetileg elszórtan záporok, zivatarok. Máshol a napsütés lesz túlsúlyban. Csekély mértékben enyhül a forróság, 29-37 fok várható.

Vasárnap sok napsütésben lesz részünk, egy-egy futó zápor, esetleg zivatar csak néhol északon fordulhat elő. Veszít erejéből a szél. A legmagasabb hőmérséklet 31 és 37 fok között alakul.

Hétfőn és kedden a napsütést gomolyfelhők zavarhatják meg, de csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Többfelé élénk, erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Hétfőn 34-39, kedden 31-38 fokos maximumkra van kilátás.
Kiadta: Berceli Balázs (ma 18:42)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Lenge öltözet, esernyő
Lenge öltözet, esernyő
Hirdetés
1 P
36
19
jeles nap
2 Sz
33
21
3 V
32
17
4 H
35
18
5 K
34
19
6 Sz
31
18
7 Cs
28
17
8 P
25
15
9 Sz
27
14
10 V
27
14
11 H
28
14
12 K
29
15
13 Sz
28
15
jeles nap
14 Cs
28
15
15 P
27
15
16 Sz
27
14
17 V
27
15
18 H
29
15
19 K
30
16
20 Sz
30
17
21 Cs
30
17
22 P
29
17
Hirdetés

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékközepes
Csalánfélékközepes
Útifűalacsony
Lóromalacsony
Hársalacsony
Szelídgesztenyealacsony
Libatopfélékalacsony
Gombákextrém
Csalánfélék és gombák

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a közepes-magas, a pázsitfűféléké az alacsony-közepes tartományban alakul.

Az útifű virágporának mennyisége alacsony-közepes.

A hárs és a szelídgesztenye virágporának mennyisége az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen eléri a nagyon magas szintet.

Hirdetés

Orvosmeteorológia

Pénteken marad a hőség, hidegfront csak péntek este érkezik leghamarabb.

A sokfelé 35 fokot meghaladó forróság nem csak a beteg és idős, hanem az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent.

Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, napközben pedig fáradtak, tompák, ingerültek lehetünk, csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, fejfájás, migrén is jelentkezhet.

Zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota, a fülledtebb levegő miatt nehézlégzés is jelentkezhet.

Továbbra is ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra! 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős, extrém lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a napon való tartózkodást!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken a Dunától keletre elszórtan egy-egy zápor, zivatar kialakulhat viharos széllökések kíséretében, majd kora estétől már nyugaton is előfordulhat néhol egy-egy zápor, zivatar.

Így ezeken a tájakon előfordulhatnak ekkor vizes, csúszós útszakaszok, zivatarokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, valamint a viharos széllökések jelentősen csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

Élénk, erős lesz a délnyugati szél, mely péntek este, éjszaka északnyugat felől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, a Dunántúlon helyenként viharos lökések is lehetnek, így sokfelé romolhat a járművek egyensúlya.

A napos időben érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Napon a járművek hamar felforrósodhatnak, ezért figyeljünk fokozottan, hogy gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk körültekintően! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Pénteken napos időre, forróságra van kilátás a tónál. Élénk lesz a délnyugati szél, mely este északnyugatira fordul, és megerősödik. Hajnalban 20-21, délután 35-37 fok körül alakul a hőmérséklet. 10 és 16 óra között továbbra is nagyon erős, extrém lesz az UV-sugárzás.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
25°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Pénteken és szombaton sok napsütésre van kilátás az Adria térségében, jelentős csapadék nem valószínű. Helyenként élénk, erős lehet a szél. Délutánonként 30-36 fokot mutathatnak a hőmérők.

Részletes előrejelzés
felhős
29°C
felhős
29°C
felhős
31°C
Horvátország térkép