Hirdetés
Citromsárga figyelmeztetés zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Májusi idő elszórt záporokkal

Csütörtökön folytatódik a napos-gomolyfelhős idő, és még több tájegységünkön kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Többfelé élénk lesz az északi-északnyugati szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Reggel 8 és 15 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. A legmagasabb hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

Pénteken a napos-gomolyfelhős időben délnyugaton csak helyenként, máshol többfelé várható zápor, zivatar, de egyes tájainkon felhőszakadásra és jégesőre is számítani is. A déli-délnyugati szél több helyen élénk, zivatarok idején erős, viharos lesz. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

Szombaton már több napsütésre számíthatunk. Záporok, zivatarok kialakulására már kevesebb helyen van esély. Többfelé élénk lesz a déli-délkeleti szél. A délutáni órákban 22-29 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap és hétfőn mindenhol számíthatunk többórás napsütésre, de elszórtan még mindig kialakulhatnak átmeneti jelleggel záporok, zivatarok. Többfelé élénk lesz a légmozgás. Délutánonként 24-29 fokos csúcsértékeket mérhetünk.
Kiadta: Berceli Balázs (tegnap 19:11)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Nyári öltözet, esernyő
Nyári öltözet, esernyő
Hirdetés
23 Cs
25
15
jeles nap
24 P
24
13
25 Sz
26
11
jeles nap
26 V
26
13
jeles nap
27 H
26
14
28 K
25
14
29 Sz
23
14
30 Cs
24
13
31 P
24
13
1 Sz
25
14
2 V
27
15
3 H
27
16
4 K
27
16
5 Sz
28
16
6 Cs
28
16
7 P
26
16
8 Sz
28
15
jeles nap
9 V
28
15
10 H
28
17
11 K
29
17
12 Sz
28
17
13 Cs
27
18
jeles nap

Pollenjelentés

Eperfafélékalacsony
Tölgyalacsony
Fenyőfélékközepes
Pázsitfűfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Csalánfélékalacsony
Gombákalacsony
Pázsitfűfélék, fenyőfélék

A záporos-zivataros idő hatására átmenetileg mérséklődött a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja azonban országosan a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja fokozatosan emelkedik, sokfelé még alacsony, de helyenként már közepes szinten van jelen.

A fák közül a fenyőfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas tartományból alakul, a tölgyé, az eperfaféléké, a bodzáé és a vadgesztenyéé pedig alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön az ország nagy része felett nem lesz front, de északkeleten még kettősfronti hatás érvényesül.

Az időjárás jellege miatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, alvási problémák, vérnyomás-ingadozás, szívelégtelenség, légzési nehézségek, mellkasi panaszok, fokozódó rosszullétek és szédülés egyaránt jelentkezhet.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős, többfelé nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön még több tájegységünkön kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat, emiatt az érintett tájakon vizes, csúszós útszakaszokra, hirtelen lecsökkenő látótávolságra, az intenzívebb gócokban vízátfolyásokra számíthatnak a közlekedők.

Többfelé élénk lesz az északi-északnyugati szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell, így akár jelentősebb mértékben is csökkenhet a járművek menetstabilitása.

Hajnalban, kora reggel helyenként pára-, illetve ködfoltok okozhatnak átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

A napos tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk nagyobb követési távolságot! Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre számíthatunk a tó térségében, időnként egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szelet olykor élénk lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Hajnalban 12-14, délután 24-26 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás a naposabb déli, kora délutáni órákban erős, nagyon erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
19°C
Adria
Adriai előrejelzés

Csütörtökön és pénteken napos-gomolyfelhős időre van kilátás az Adria térségében. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Délutánonként 18-25 fokot mutathatnak a hőmérők.

A tenger vize Pulánál 19, Splitnél 20 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
23°C
felhős
25°C
felhős
24°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép