Hirdetés
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Baja
Hideg, napos hétkezdet
Hirdetés

Hideg, napos hétkezdet

Hétfőn eleinte az ország nagy részén többórás napsütésre számíthatunk, majd nyugat felől vastagabb fátyolfelhők érkeznek a Dunántúl fölé. Emellett északkeleten lehetnek felhősebb területek, de legfeljebb jelentéktelen hószállingózás alakulhat ki. A Dunántúlon többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a déli-délkeleti szél. Kora délután -3 és +3 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Keddre virradóra a fővárosban, az agglomerációban és az északkeleti részeken havazhat. Napközben már több lesz a felhő fölöttünk, inkább csak a Dunántúlon lehetnek naposabb időszakok. Délutántól nyugaton csapadékhullás kezdődik, eleinte eső, majd vegyes halmazállapot, később egyre több helyen hó lesz a jellemző. A déli-délkeleti szél délkeleten és a Dunántúl északi részén helyenként élénk lehet. Kora reggel -8, -1, napközben -1, +7 fokot mérhetünk, délnyugat felé haladva lesz enyhébb az idő.

Szerdán egy újabb mediterrán ciklon hatására nyugat felől egyre többfelé várható csapadék: nyugaton és északon hó, máshol kezdetben eső, majd egyre inkább havas eső, hó hullhat. Legkésőbb a keleti tájakat éri el a csapadék. Mérsékelt, néhol élénk lesz az északi, északkkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +7 fok között alakul.

Vegyes halmazállapotú csapadék (hó, havas eső, eső) még csütörtökön is többfelé előfordulhat az országban, a csapadék egyre inkább kelet felé fog tolódni. A Dunántúlon viszont már felszakadozhat a felhőzet és feltámadhat az északnyugati szél. Kora délután 0 és +5 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők. Péntekre sokfelé képződhet köd, valamint rétegfelhőzet, mely néhol tartósan is megmaradhat majd.
Kiadta: Nagy-Kurunczi Rita (ma 09:42)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Meleg, téli öltözet
Meleg, téli öltözet
Hirdetés
4 H
3
-9
jeles nap
5 K
4
-2
6 Sz
3
-1
jeles nap
7 Cs
4
1
8 P
4
-4
9 Sz
5
-1
10 V
5
0
jeles nap
11 H
5
-1
12 K
6
0
13 Sz
7
1
jeles nap
14 Cs
6
1
15 P
5
0
16 Sz
5
-1
17 V
4
-1
jeles nap
18 H
4
-2
19 K
3
-2
20 Sz
2
-3
21 Cs
4
-2
jeles nap
22 P
5
-1
23 Sz
8
2
24 V
7
1
jeles nap
25 H
11
3
jeles nap

Hójelentés

Bánkút 8 cm
Eplény 70 cm
Kékestető 8 cm
Mátraszentistván 10 cm
Sátoraljaújhely 15 cm
Visegrád 4 cm

Hétfőn nem jön havazás

Hétfőn hideg, száraz, napos időre van kilátás, havazni sehol sem fog. Kedden virradóra elsősorban Budapest környékén, az agglomerációban, valamint az Északi-középhegység térségében lehet hószállingózás, kisebb havazás.

Orvosmeteorológia

Hétfőn ugyan nem lesz front fölöttünk, de a magasban melegedés kezdődik, emiatt pedig a melegfrontra érzékenyek körében fejfájás, vérnyomásingadozás jelentkezhet, csökkenhet a teljesítő-képesség.

A hideg, fagyos időben a kopásos eredetű ízületi fájdalmak is felerősödhetnek, valamint magas lesz a megfázás kockázata.

Sokfelé viszont több órára kisüt a nap, ami jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre, de alacsony lesz a hő- és komfortérzet.

Öltözzünk melegen, téliesen! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn nem várható jelentős csapadék, de az előző napokban havazás által érintett tájakon továbbra is előfordulhatnak síkos, jeges, havas útszakaszok.

A Dunántúlon sokfelé élénk, a Vakonyban és északnyugaton erős lehet a déli-délkeleti szél, mely jelentősebb mértékben ronthatja a járművek menetstabilitását.

Az ország nagy részén ismét sok napsütésre számíthatunk, ezért érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Hajnalban, reggel főként északkeleten többfelé zúzmarás köd okozhat korlátozott látási viszonyokat, majd délelőtt a köd fokozatosan feloszlik.

Erősen fagyos lesz a reggel, ezért indulás előtt érdemes lesz több időt fordítani járművünkre.

Vezessünk nagyon óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet