Hirdetés
Citromsárga figyelmeztetés zivatarra, hőségre
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Napsütéses, meleg idő

Csütörtökön az ország nagy részén napos időre készülhetünk, elsősorban a középső és az északi területeken lehet erősebb a gomolyfelhő-képződés, itt futó zápor, zivatar kialakulhat. Többfelé lesz élénk, északkeleten néhol erős az északias szél. Délután 30-36 fok várható.

Pénteken a napsütés lesz túlsúlyban, zápor, zivatar helyenként, elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi-északkeleti szél többfele élénk, keleten, északkeleten néhol erős lesz. A kora reggeli hőmérsékletben nem várható lényeges változás, napközben 30-36 fok körüli értékekre számíthatunk.

Szombaton marad a kánikula, sok napsütésre készülhetünk, frissítő záporok-zivatarok elsősorban a Dunántúlon és délen fordulhatnak majd elő. A hajnal üdébb lesz, napközben 27-35 várható. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkülhet.

Vasárnap a napsütést inkább csak fátyolfelhők szűrhetik majd, délután csak kevés helyen pattanhat ki zápor, zivatar. A legmelegebb órákban 30-36 fok jöhet. A délies szél nyugaton, északnyugaton feltámadhat. Hétfőn már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, eleinte nyugaton később a keleti területeken is záporossá, viharossá változik időjárásunk.
Kiadta: Herrmann Dóra (ma 11:38)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Lenge ruha
Lenge ruha
Hirdetés
18 Cs
32
19
19 P
32
19
20 Sz
30
18
21 V
32
16
jeles nap
22 H
29
16
23 K
28
15
24 Sz
27
14
25 Cs
25
13
jeles nap
26 P
26
13
27 Sz
28
14
28 V
30
15
29 H
30
16
30 K
28
16
31 Sz
26
15
1 Cs
27
15
2 P
27
13
3 Sz
26
14
4 V
27
15
5 H
24
14
6 K
27
15
7 Sz
26
14
8 Cs
24
14

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékalacsony
Lóromnincs
Útifűalacsony
Csalánfélékközepes
Libatopfélékalacsony
Kenderfélékalacsony
Parlagfűalacsony
Gombákextrém
Hamarosan indulhat a parlagfű pollenszezon

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének.

A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban.

Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Pénteken - bár már pár fokkal mérséklődött a forróság - az ország túlnyomó részén a legnagyobb megterhelést továbbra is a hőség jelenti majd.

A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

Az éjszaka picit frissítőbb lesz, talán már kevesebb embert fog gyötörni az álmatlanság.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ha tehetjük, néhány órát töltsünk hűvösebb, légkondicionált helyen, hogy szervezetünk kicsit fellélegezhessen.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken az ország nagy részén száraz utakra, napos időre készülhetünk.

Hajnalban nyugaton néhol eleredhet az eső, majd késő estétől nyugat felől egyre több helyen találkozhatunk záporoktól, zivataroktól vizessé, csúszóssá váló utakra.

Zivatarok környezetében viharos lökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

Az északi-északkeleti szél többfelé élénk, keleten, északkeleten néhol erős lesz, ez szintén csökkentheti a menetstabilitást.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A nagy melegben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk, emiatt mindenképp tartsunk nagyobb követési távolságot.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Továbbra is harmadfokú hőségriadó van érvényben.

Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Pénteken hajnalban több felhőre, helyenként kisebb csapadékra is számítani kell. Napközben változóan felhős-napos idő ígérkezik, csapadék nélkül, majd kora este nyugat felől záporok, zivatarok érhetik el a magyar tengert. A keleti-északkeleti szelet élénk, időnként erős lökések kísérhetik. A legmelegebb órákban 31-33 fok várható. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős lesz a vízparton, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
26°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Pénteken többször, az egész térségben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A partmenti részeken az északnyugati szelet élénk lökések kísérhetik. Délutánra 33 és 35 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A tenger vize Pulánál 29, Splitnél 27 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
37°C
felhős
40°C
felhős
37°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép