Hirdetés
Narancs figyelmeztetés zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Balaton
Mérséklődik a forróság, de így is meleg lesz

Mérséklődik a forróság, de így is meleg lesz

Pénteken feltámad a nyugati-északnyugati szél, a Dunántúlt napközben hidegfront éri el. A napsütést délutántól egyre többfelé erős gomolyfelhő-képződés váltja fel, és főként késő délutántól, estétől nyugaton, délnyugaton és délen, majd egyre nagyobb területen alakulhatnak ki felhőszakadással, viharos széllel, helyenként jégesővel kísért heves zivatarok. Délután 28-38 fok várható, nyugaton már mérséklődik a forróság, keleten még kitart a hőség.

Szombatra virradóan elszórtan, napközben még főként északon, északkeleten várhatóak záporok, zivatarok kialakulása, akár heves zivatarok is előfordulhatnak. Élénk lesz az északnyugati szél, de a zivatarokat erős, viharos lökések kísérhetik. Mérséklődik a hőség, 25-32 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Vasárnap sok napsütés várható. Zápor, zivatar csak átmenetileg néhol északon fordulhat elő. Az északias szél északkeleten élénk lehet. Délután 27-33 fokot mérhetünk.

Hétfőn tovább erősödik a nappali felmelegedés, a legmelegebb órákban 28-34 fok valószínű. Emellett sok napsütésre számíthatunk, jelentéktelen csapadék csak elvétve lehet. Kedden is többnyire napos, száraz idő valószínű. A délies szél a Dunántúlon megélénkül. Délután többfelé mérhetünk ismét 35 fok körüli maximumokat.
Kiadta: Berceli Balázs (ma 11:15)

Hirdetés
Legfrissebb hírek
Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Lenge, nyári ruha
Lenge, nyári ruha
Hirdetés
25 P
33
19
jeles nap
26 Sz
27
17
27 V
28
16
28 H
29
16
29 K
33
18
30 Sz
34
20
1 Cs
30
20
2 P
30
17
3 Sz
29
17
4 V
29
16
5 H
29
17
6 K
30
17
7 Sz
30
17
8 Cs
30
17
9 P
28
16
10 Sz
27
14
11 V
25
14
12 H
28
15
13 K
26
15
jeles nap
14 Sz
25
14
15 Cs
26
14
16 P
27
14
Hirdetés

Pollenjelentés

Csalánfélékközepes
Hársalacsony
Libatopfélékalacsony
Lóromalacsony
Pázsitfűfélékmagas
Tiszafaféléknincs
Útifűalacsony
Gombákközepes
Pázsitfűfélék és csalánfélék

A pázsitfűfélék és csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja sokfelé magas szintet érhet el.

Az útifű, hárs, libatopfélék, lórom és tiszafafélék virágporának mennyisége alacsony szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé közepes-magas szintet érhet el.

Hirdetés

Orvosmeteorológia

Pénteken egy hidegfront érkezésével nyugaton mérséklődik a forróság, de nehéz nap vár a frontérzékenyekre. Az erős front hatására fokozódhatnak a görcsös panaszok, és felerősödhetnek a szívpanaszok is, emellett fejfájás, ízületi problémák is előfordulhatnak.

A front hatására kialakuló záporok, zivatarok fokozhatják a fülledtséget, ami a légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknél nehéz légzést, légszomjat okozhat, valamint romlik az asztmások állapota is.

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között országszerte extrém erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Nagy lesz a napszúrás veszélye is, így napközben kerüljük a tűző napon való tartózkodást! Továbbra is fogyasszunk elegendő vitamint, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és figyeljünk a megfelelő, napi legalább 2-3 liternyi folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken késő délutántól, estétől nyugaton, délnyugaton és délen, majd egyre nagyobb területen alakulhatnak ki felhőszakadással, viharos széllel, helyenként jégesővel kísért zivatarok, melyek környezetében vizes, csúszós utakra, hirtelen lecsökkenő látástávolságra, akár vízátfolyásokra, illetve a viharos széllökések által jelentősen romló menetstabilitásra kell számítani. Napközben többfelé élénk, helyenként erős széllökések kísérhetik a nyugati-északnyugati szelet, melyek szintén csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

A kánikulában tompulhatnak reflexeink, megnőhet a reakcióidő.

Vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk biztonságos követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Pénteken megélénkül az északnyugatira forduló szél, ami hűvösebb levegőt hoz magával. Sok lesz a napsütés, de kora estétől záporok, zivatarok alakulhatnak ki a tó térségében. A csúcshőmérséklet 28-31 fok körül alakul. Az UV-sugárzás szintje 11 és 15 óra között extrém erős fokozatot érhet el.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
27°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Pénteken és szombaton sok napsütés várható az Adria térségében, egy-egy zápor, zivatar csak elvétve fordulhat elő. Helyenként élénk lehet a szél. Délutánonként 29-34 fokra van kilátás.

Részletes előrejelzés
felhős
30°C
felhős
32°C
felhős
30°C
Horvátország térkép