Hirdetés
Narancs figyelmeztetés hőségre
Harmadfokú hőségriadó van érvényben
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Napos, forró strandidó

Hétfőn a napos időben helyenként, a vasárnapinál kevesebb helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A légmozgás csak zivatarok környezetében támadhat fel, legfeljebb keleten lehet egy-egy élénk északkeleti lökés. Hajnalban 17 és 25, napközben 32 és 39 fok között alakul a hőmérséklet, ismét a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.

Kedden 33-41 fokos forróság várható, a napsütés mellett szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A szél ismét leginkább zivatarok környezetében erősödhet meg.

Szerdán egy legyengült hidegfront ugyan elérhet bennünket, emiatt egy árnyalattal mérséklődhet a forróság, de még így 30-38 fok között alakulnak majd a csúcsok, északnyugaton lehet elviselhetőbb a meleg. Akár erős széllökések is előfordulhatnak, a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.

Csütörtökön virradóra sem számíthatunk még felfrissülésre, a meleg éjszakát 31-38 fokos nappal követi majd. Az északi-északkeleti szél megélénkülhet, helyenként ezen a napon is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Pénteken már csak 30-36 fokos kánikula ígérkezik.
Kiadta: Nagy-Kurunczi Rita (tegnap 20:41)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Lenge ruha
Lenge ruha
Hirdetés
17 Sz
33
23
18 Cs
34
22
20 Sz
32
19
24 Sz
30
18
25 Cs
28
18
jeles nap
27 Sz
30
17
31 Sz
27
17

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékalacsony
Lóromnincs
Útifűalacsony
Csalánfélékmagas
Libatopfélékalacsony
Kenderfélékalacsony
Parlagfűalacsony
Gombákextrém
Erős pollenterhelés

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.

A többi lágyszárú növény virágporának mennyisége alacsony.

Több helyen regisztrálták már a parlagfű valamint az üröm, a szerbtövis és a rézgyom pollenszemeit, de még csak alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Hétfőn is folytatódik a forróság, továbbra is a hőség jelenti majd a legnagyobb megterhelést a szervezet számára.

A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

A többfelé trópusi éjszakák miatt az éjjelek sem lesznek pihentetőek.

Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ha tehetjük, néhány órát töltsünk hűvösebb, légkondival hűtött helyen, hogy szervezetünk kicsit fellélegezhessen.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn az ország nagy részén száraz utakra készülhetünk, már csak helyenként, a korábbi napoknál kevesebb helyen találkozhatunk záporoktól, zivataroktól vizessé, csúszóssá váló utakra, hirtelen lecsökkenő látótávolságra.

Zivatarok környezetében viharos lökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását, zivataroktól függetlenül legfeljebb keleten lehet egy-egy élénk északkeleti széllökés.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A nagy melegben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk, emiatt mindenképp tartsunk nagyobb követési távolságot.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Továbbra is harmadfokú hőségriadó van érvényben.

Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Hétfőn is igazi strandidő várható a Balatonnál, sok-sok napsütéssel. Zápor, zivatar kialakulásának minimális az esélye. Az élénk északnyugati szél délelőtt csendesedni fog, utána változó irányú légmozgásra készülhetünk. Délután 32-33 fok között alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős lesz a vízparton, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
27°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Hétfőn változóan felhős-napos idő várható az Adrián, de inkább a napsütés lesz túlsúlyban, csapadék sehol sem várható. A légmozgás legfeljebb a déli, partmenti területeken lehet időnként élénk. Délutánra 34 és 37 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A tenger vize Pulánál 29, Splitnél 29 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
37°C
felhős
39°C
felhős
37°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép