Hirdetés
Citromsárga riasztás zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Záporos-zivataros szerda

Szerdán eleinte az ország északi, északkeleti és keleti felén várható további csapadék, majd többfelé felszakadozik a felhőzet és előbújik a nap. Később hazánk északkeleti, keleti felén, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a déli területeken számíthatunk újabb záporokra, zivatarokra. Hosszabb-rövidebb időszakokra mindenhol kisüt a nap. A délnyugati, majd nyugatira-északnyugatira forduló szél sokfelé élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lesz. A csúcshőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb.

Csütörtökön elszórtan, de már valamivel kevesebb helyen számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, melyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az ország nagy részén viszont napos-fátyolfelhős idő lesz jellemző. Északon-északnyugaton élénk lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Hajnalban 11-16, délután 23-28 fokot mérhetünk.

Pénteken délnyugaton csak helyenként, máshol többfelé várható zápor, zivatar, keleten helyenként felhőszakadás, jégeső is. A déli-délnyugati szél több helyen lehet élénk, zivatarok idején erős, viharos. A legmagasabb hőmérséklet 20 és 27 fok között alakul.

Hétvégén a napos időszakokat fátyol-és gomolyfelhők zavarhatják. Elszórtan továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Szombaton a délkeleti, vasárnap a keleties szél lehet többfelé élénk, zivatarok idején erős, viharos. Délutánonként 23-29 fokot mutathatnak a hőmérők.
Kiadta: Nagy-Kurunczi Rita (ma 09:27)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Nyári öltözet, esernyő
Nyári öltözet, esernyő
Hirdetés
22 Sz
25
15
23 Cs
27
13
jeles nap
24 P
23
13
25 Sz
26
13
jeles nap
26 V
27
13
jeles nap
27 H
27
14
28 K
28
14
29 Sz
27
14
30 Cs
28
15
31 P
28
15
1 Sz
29
16
2 V
29
16
3 H
29
16
4 K
30
16
5 Sz
29
16
6 Cs
29
16
7 P
28
16
8 Sz
30
15
jeles nap
9 V
30
15
10 H
30
17
11 K
31
17
12 Sz
30
17

Pollenjelentés

Eperfafélékalacsony
Tölgyalacsony
Fenyőfélékközepes
Pázsitfűfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Csalánfélékalacsony
Gombákalacsony
Átmenetileg mérséklődő pollenterhelés

A záporos-zivataros idő hatására átmenetileg mérséklődött a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja fokozatosan emelkedik, sokfelé még alacsony, de helyenként már közepes szinten van jelen.

A fák közül a fenyőfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas tartományból alakul, a tölgyé, az eperfaféléké, a bodzáé és a vadgesztenyéé pedig alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán északkeleten kettősfronti, máshol hidegfronti hatás érvényesül.

Délnyugaton már az éjszakai óráktól érezni lehet a front hatását, alvási problémák, erősödő fejfájás jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek a görcsös panaszok.

Majd északkelet felé haladva összetettebb panaszok is jelentkezhetnek, szívelégtelenség, légzési nehézségek, fokozódó rosszullétek, szédülés, szorongás, hangulatromlás válik jellemzővé.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős, többfelé nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szerda hazánk északkeleti, keleti felén, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a déli területeken számíthatunk újabb záporokra, zivatarokra.

Környezetükben vizes, csúszós útszakaszokra, az intenzívebb gócokban vízátfolyásokra, néhol hirtelen lecsökkenő látótávolságra számíthatnak a közlekedők.

A délnyugati, majd nyugatira-északnyugatira forduló szél többfelé élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lehet, emiatt jelentősebb mértékben csökkenhet a járművek menetstabilitása.

Hajnalban, kora reggel helyenként pára-, ködfoltok okozhatnak átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

A napos tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk nagyobb követési távolságot! Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szerdán már nem kell nagy viharokra számítani, csupán egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő a késő délutáni órákban. Emellett több órára kisüt a nap. A délnyugati szél kezdetben élénk lesz, majd nyugatira, északnyugatira fordul és mérséklődik. Délutánra 23-24 fok köré melegszik a levegő. Az UV-sugárzás a naposabb déli, kora délutáni órákban erős, nagyon erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
19°C
Adria
Adriai előrejelzés

Szerdán sokat fog sütni a nap, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből azonban elszórtan záporok, zivatarok kialakulhatnak. A nyugatias szél főként délen lehet élénk, erős. Délutánra 19 és 24 fok közé melegszik a levegő.

A tenger vize Pulánál 19, Splitnél 19 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
22°C
felhős
25°C
felhős
22°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép