Hirdetés
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Budapest
Napos, meleg idővel indul a június
Hirdetés

Napos, meleg idővel indul a június

Csütörtökön, a nyár első napján sok napsütésre van kilátás, délután a déli tájakon lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Délután 26-31 fokra készülhetünk.

Pénteken napos-gomolyfelhős időre van kilátás, kezdetben délen, délkeleten, később északkeleten is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Délután egyre többfelé északnyugatira, északira fordulhat a szél, amelyet élénk, erős lökések kísérhetnek. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. A csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat.

Szombaton sok napsütésre van kilátás számottevő csapadék nélkül. Egy hidegfront hatására azonban az élénk, erős északkeleti szélben pár fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés, délutánra 21 és 26 fok közé melegedhet a levegő.

Vasárnap a napos időt délután több gomolyfelhő zavarhatja, de csak néhol az északnyugati részeken valószínű zápor. Az északi tájakon helyenként élénk lehet a szél. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.
Kiadta: Herrmann Dóra (ma 07:59)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Nyári öltözet
Nyári öltözet
Hirdetés
1 Cs
31
15
jeles nap
2 P
31
16
3 Sz
27
15
4 V
28
14
jeles nap
7 Sz
27
17
8 Cs
28
17
jeles nap
9 P
28
18
10 Sz
29
18
11 V
29
18
12 H
28
19
13 K
29
19
jeles nap
14 Sz
29
20
15 Cs
29
20
16 P
28
18
jeles nap
17 Sz
27
20
18 V
29
18
19 H
29
19
20 K
29
20
21 Sz
30
19
jeles nap
22 Cs
30
18

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékmagas
Eperfafélékalacsony
Fenyőfélékközepes
Csalánfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Hársalacsony
Gombákalacsony
Pázsitfűfélék

A következő napokban magas pollenterhelésre kell számítani, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte eléri a magas, esetenként a nagyon magas szintet.

A fenyőfélék és a csalánfélék virágpora az alacsony-közepes tartományban alakul.

A lórom, az eperfafélék és a bodza pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja alacsony, esetenként közepes szintet érhet el.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön marad a frontmentes idő, ugyanakkor a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság, keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás továbbra is jelentkezhet.

Záporok, zivatarok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Különösen az idősek, a szívbetegek és a keringési panaszokkal élők számára lesz megterhelő a nap, így az érintettek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

A szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 10 és 16 óra között az ország jelentős részén elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön reggel a déli tájakon pára, sekély köd csökkentheti a látótávolságot.

Délután a déli tájakon erőteljesebb lehet a gomolyfelhők képződése, itt helyenként átmeneti záporok, zivatarok kialakulhatnak, így az érintett térségekben vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok, néhol esetleg vízátfolyások nehezíthetik a közlekedést.

Zivatarok környezetében viharos széllökések ronthatják a járművek menetstabilitását.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Csütörtökön sok napsütés várható a Balatonnál, délután legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő a környéken. A légmozgás gyenge, mérsékelt lesz. A legmagasabb hőmérséklet 26-28 fok körül alakulhat. 10 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
21°C
Adria
Adriai előrejelzés

Csütörtökön a napos-gomolyfelhős idő mellett elszórtan záporok, zivatarok kialakulhatnak. Helyenként élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lehet a szél. Délutánon 20 és 25 fok között alakulhatnak a maximumok.

Részletes előrejelzés
felhős
27°C
felhős
26°C
felhős
26°C
Horvátország térkép