Hirdetés
Narancs figyelmeztetés zivatarra, hőségre
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek

Hőség, majd záporok, zivatarok jönnek

Pénteken egy hullámzó hidegfront hatására nyugat felől a Dunántúlon, majd a középső tájakon is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, esti órákban több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is lehetnek. A hidegfront előoldalán a déli-délkeleti szél többfelé élénk, erős lesz. Hajnalban 17-24 fokra van kilátás. A csúcshőmérséklet 33 és 41 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokot hűlhet a levegő.

Szombaton gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és több tájegységünkön kell számítani időnként záporokra, zivatarokra, valamint hevesebb viharok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Sokfelé élénk, helyenként erős lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, északkeleten lehet a legmelegebb.

Vasárnap sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra is. Az északias szél az ország nagy részén élénk, erős, a Dunántúlon többfelé viharos lehet. Napközben 21-31 fokra van kilátás, északkeleten, keleten lehet a legmelegebb.

Hétfőn és kedden is még többfelé kialakulhat időnként eső, zápor, zivatar. Hétfőn sokfelé élénk, erős, néhol viharos lehet az északias szél, kedden már csak nyugaton, északnyugaton lehetnek erős északias széllökések. Hétfőn 20 és 32, kedden 24 és 31 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, a csapadékosabb tájakon mérhetjük az alacsonyabb maximumokat.
Kiadta: Berceli Balázs (tegnap 19:17)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Lenge ruha, esernyő
Lenge ruha, esernyő
Hirdetés
19 P
39
22
20 Sz
29
22
jeles nap
23 K
27
17
24 Sz
28
17
25 Cs
29
18
26 P
30
18
27 Sz
31
18
28 V
31
18
29 H
31
18
30 K
30
18
31 Sz
29
17
1 Cs
27
16
2 P
28
17
3 Sz
27
18
4 V
27
18
5 H
24
16
jeles nap
6 K
25
16
7 Sz
24
15
8 Cs
26
14
jeles nap
9 P
27
14
Hirdetés

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékalacsony
Csalánfélékközepes
Útifűalacsony
Libatopfélékközepes
Kenderfélékközepes
Parlagfűmagas
Ürömalacsony
Gombákmagas
Itt a parlagfűszezon

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas, az Észak-Alföldön nagyon magas szintet érhet el.

A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas tartományban alakul.

Az üröm és a kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes, helyenként magas lehet.

Helyenként közepes szintet érhet el a libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja.

A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országszerte magas, helyenként nagyon magas szintet ér el.

Hirdetés

Orvosmeteorológia

Pénteken a kánikula miatt még sokan tapasztalhatnak migrént, illetve koncentrálási problémákat, tompaságot és vérnyomás-problémákat.

A szívbetegek és keringési rendellenességgel küzdők könnyen kimerülhetnek.

Többeknél jelentkezhet alvászavar, ennek következtében napközben kialvatlanság, fáradtság.

A naposabb tájakon fennáll a napszúrás veszélye is.

A szelesebb tájakon élők ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhatnak.

A hőségben különösen ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozásra, érdemes könnyű ételeket fogyasztani.

Délután viszont a Dunántúlon élők már érezhetik a közelgő hidegfront okozta tüneteket, körükben görcsös panaszok, fejfájás jelentkezhet, valamint zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, így ők lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.

11 és 16 óra között a napos tájakon és időszakokban erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Közlekedésmeteorológia

Pénteken nyugat felől a Dunántúlon, majd a középső tájakon is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, esti órákban több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is lehetnek, így ezeken a tájakon ekkor vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők, helyenként vízátfolyások is kialakulhatnak.

Zivatarok környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, a viharos széllökések pedig jelentős mértékben ronthatják a járművek menetstabilitását.

A déli-délkeleti szél zivataroktól függetlenül többfelé élénk, erős lesz, mely szintén ronthatja az autók egyensúlyát.

A napos tájakon és időszakokban vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni.

A hőségben tompulhatnak reflexeink, nő a reakcióidő.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk körültekintően! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Pénteken napközben megnövekszik a felhőzet a tó térségében, és a délutáni, esti órákban a tó egyes részei fölött egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. Élénk, olykor erős lesz a keleti, majd a déli-délkeleti szél. Hajnalban 21-23, délután 35-38 fok körül alakul a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokot hűlhet a levegő. 11 és 16 óra között a napos időszakokban erős lesz az UV-sugárzás.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
25°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Pénteken és szombaton a napos időszakok mellett többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok az Adria térségében. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a szél. Pénteken 26 és 33, szombaton 25 és 30 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Részletes előrejelzés
felhős
24°C
felhős
27°C
felhős
32°C
Horvátország térkép