Hirdetés
Citromsárga figyelmeztetés zivatarra, felhőszakadásra, hőségre
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek

Még kitart a kánikula

Pénteken a többórás napsütés mellett csak néhol nyugaton, északnyugaton alakulhat ki egy-egy futó zápor, zivatar. A Dunántúlon helyenként élénk lehet a déli-délnyugati szél. Délutánra 32 és 37 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton egy hullámzó hidegfront hatására a napos időszakok mellett már több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok. A délnyugati szél nyugatira, északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, zivatarokban viharossá fokozódik. Napközben 26-37 fokot mérhetünk, délen, délkeleten lesz melegebb, északon, északnyugaton hűvösebb.

Vasárnap is számítani kell a napos időszakok mellett elszórtan záporok, zivatarok kialakulására, hevesebb viharok is előfordulhatnak. A többfelé erős, viharos déli-délnyugati szélben 30-38 fok valószínű.

Hétfőn az északnyugatira forduló szél sokfelé mérsékli a hőséget, délután 25-31 fokra készülhetünk. A sok napsütés mellett egy-egy zápor, zivatar csak néhol északkeleten alakulhat ki. Kedd hajnalban 11-18, napközben 26-31 fok várható. Egy-egy zápor, zivatar nyugaton és északon fordulhat elő.
Kiadta: Időkép (ma 11:15)

Hirdetés
Legfrissebb hírek
Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Lenge, nyári ruha, esernyő
Lenge, nyári ruha, esernyő
Hirdetés
30 P
33
18
31 Sz
29
21
2 H
27
15
3 K
28
14
4 Sz
28
17
5 Cs
26
18
6 P
28
17
7 Sz
28
17
8 V
30
17
9 H
31
18
10 K
30
18
jeles nap
11 Sz
29
17
12 Cs
29
17
13 P
29
17
14 Sz
29
16
15 V
28
15
16 H
27
16
17 K
26
16
18 Sz
26
14
19 Cs
26
16
20 P
24
16
jeles nap
Hirdetés

Pollenjelentés

Csalánfélékmagas
Hársnincs
Libatopfélékalacsony
Lóromalacsony
Parlagfűnincs
Pázsitfűfélékközepes
Útifűalacsony
Gombákmagas
Gombafélék

A csalánfélék virágporának mennyisége többfelé magas szinten, míg a pázsitfűféléké és helyenként az útifűé közepes szinten lehet jelen.

A libatopfélék, a hárs, a lórom, illetve a parlagfű virágporának mennyisége többnyire alacsony.

A kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé magas, illetve nagyon magas szintet érhet el.

Hirdetés

Orvosmeteorológia

Pénteken nem várható fronthatás, a csütörtökihez képest kissé fokozódik a kánikula. A hőségben többeknél fejfájás, migrén, fáradtság, tompaság, jelentkezhet, illetve ingerültebbek, dekoncentráltabbak lehetünk.

A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők és az idősek számára különösen megterhelő a hőség.

Keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, rosszullét léphet fel, ezért érdemes lesz többet pihenni, kerülni a nagyobb fizikai megerőltetést.

A helyzetet tovább rontja, hogy a nappali hőség után többfelé az éjszakák sem hoznak érdemi felfrissülést.

Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között nagyon erős lesz, ezért ebben az időszakban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Kerüljük a nehéz ételeket, az alkohol- és koffeintartalmú italokat.

Fogyasszunk legalább 3-4 liter vizet!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken sok napsütés várható, leginkább a napszemüvegekre lehet szükség vezetés közben. Egy-egy zápor, zivatar legfeljebb néhol nyugaton, északnyugaton alakulhat ki, melyet szélerősödés, intenzív csapadék kísérhet, így átmenetileg előfordulhatnak vizes, csúszós útszakaszok.

A déli-délnyugati szél zivataroktól függetlenül legfeljebb a Dunántúlon élénkülhet meg kissé, mely némileg csökkentheti a menetstabilitást.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk biztonságos követési távolságot! A nagy melegben könnyen lankad a figyelem, nő a reakcióidő.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Pénteken is sok napsütésre számíthatunk a tó térségében, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kis eséllyel alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar a délutáni órákban. Időnként kissé megélénkülhet déli-délnyugati szél.. Délután 32-33 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. 11 és 16 óra között az UV-sugárzás nagyon erős lesz.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
25°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Pénteken és szombaton is ok napsütés várható az Adria térségében, egy-egy zápor, zivatar inkább csak szombat estefelé az északi partszakaszon alakulhat ki. Csak helyenként élénkülhet meg a szél. Délutánonként 31 és 37 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Részletes előrejelzés
felhős
32°C
felhős
33°C
felhős
32°C
Horvátország térkép